Skocz do zawartości

piszczy kierownica (trójramienna bez poduszki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszczy mi kierownica (popiskuje delikatnie) u samej góry przy zegarach.

Czy WD40 zalatwi problem a jezeli tak to gdzie popryskac? Mial to ktos.Chcialbym uiknac zbędnego grzebania.

Drugi problem - trochę rosi most (w okolicach korka spustowego i uszczelki). Jakas porada co zrobic by sie przydala.

Opublikowano

wirtaj mam ten sam problem co ty z tym piszczeniem kierownicy!!!

najlepszym sposobem jest odkrecenie kierownicy bo samo nasmarownie wd 40 nic nie pomoze!!!!!!bez zdjecia kierownicy!pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piszczy albo ocierając o plastik, albo na pierścieniu do klaksonu.

Ja mam kiere od M3, M-Technik Sport. U mnie nie tyle piszczało co wydawało dźwięki skrobania. Pręcik od masy do klaksonu był ostro starty i skrobał ten pierścień pod kierownicą. Po oszlifowaniu obeszło się bez WD40 i nic nie skrzypi ani nie piszczy.

Opublikowano
co do mostu najpierw sprobuj dociagnac srube spustowa(dokrec),jak nasi fachowcy zmieniaja olej to z reguly oszczedzaja 25groszy na nowej podkładce-uszczelce miedzianej.
Opublikowano

[akazik] dobrałes się już do kierownicy?

Napisz jak ją odkręciłeś. Sciaga się znaczek na środku koła czy musiałeś odkręcać te sruby od spodu ramion?

Opublikowano

dzieki {krismax} za szybką odpowiedz. Zasugerowałem się książką "Sam naprawiam" tylko od innego modelu, tam raczej napewno było pokazane ściąganie znaczka z kierownicy żeby ją odkręcić

Jeszcze raz dzięki

Opublikowano

Jeżeli masz :arrow: taką kierownicę - ja taką mam -, to ściągasz element nr 2 - klakson - (po prostu wsać paluchy w szczeline i pociągnij, są 3 zatrzaski, schodzi bezproblemowo) i odkręcasz jedną śrubę (chyba 17, albo 16, nie pamiętam dokładnie) i kiera schodzi bez problemu. Tylko pamiętaj o zaznaczeniu położenia, bo później jak przykręcisz inaczej to będzie kicha :wink:

Pozdro

Opublikowano
Z pewnością jest podobnie (tu element nr 3), ale przed ściągnięciem kierownicy radze odpiąć akumulator. Powód to airbag (element nr 2), nie chodzi o wybuch poduszki czy coś takiego, tylko o to, że może później wystąpić błąd poduszki i będzie ci się świeciła kontrolka od airbagu na desce.
Opublikowano

TrzmieL dziekuje za wyczerpującą odpowiedż. Jak tylko będe miał wolny weekend to się za to biorę.Irytuje mnie już to piszczenie i od pewnego czasu przyłapuje mi migacz- to jest ponoć wina jakiegoś kabelka od air bagu(coś zwiera).

Jak sie z tym uporam to dam znac, bo już kilka osób na tym forum miało problem z migaczami - może tutaj jest pies pogrzebany???

Pozdrawiam