Skocz do zawartości

piszczy kierownica (trójramienna bez poduszki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszczy mi kierownica (popiskuje delikatnie) u samej góry przy zegarach.

Czy WD40 zalatwi problem a jezeli tak to gdzie popryskac? Mial to ktos.Chcialbym uiknac zbędnego grzebania.

Drugi problem - trochę rosi most (w okolicach korka spustowego i uszczelki). Jakas porada co zrobic by sie przydala.

Opublikowano

wirtaj mam ten sam problem co ty z tym piszczeniem kierownicy!!!

najlepszym sposobem jest odkrecenie kierownicy bo samo nasmarownie wd 40 nic nie pomoze!!!!!!bez zdjecia kierownicy!pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piszczy albo ocierając o plastik, albo na pierścieniu do klaksonu.

Ja mam kiere od M3, M-Technik Sport. U mnie nie tyle piszczało co wydawało dźwięki skrobania. Pręcik od masy do klaksonu był ostro starty i skrobał ten pierścień pod kierownicą. Po oszlifowaniu obeszło się bez WD40 i nic nie skrzypi ani nie piszczy.

Opublikowano
co do mostu najpierw sprobuj dociagnac srube spustowa(dokrec),jak nasi fachowcy zmieniaja olej to z reguly oszczedzaja 25groszy na nowej podkładce-uszczelce miedzianej.
Opublikowano

[akazik] dobrałes się już do kierownicy?

Napisz jak ją odkręciłeś. Sciaga się znaczek na środku koła czy musiałeś odkręcać te sruby od spodu ramion?

Opublikowano
Każdą kierę ściąga się za pomocą kluczy TORX`a. wykręcając je od spodu. poducha wyłazi i już widać śrubę mocującą kierę :P

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano

dzieki {krismax} za szybką odpowiedz. Zasugerowałem się książką "Sam naprawiam" tylko od innego modelu, tam raczej napewno było pokazane ściąganie znaczka z kierownicy żeby ją odkręcić

Jeszcze raz dzięki

Opublikowano

Jeżeli masz :arrow: taką kierownicę - ja taką mam -, to ściągasz element nr 2 - klakson - (po prostu wsać paluchy w szczeline i pociągnij, są 3 zatrzaski, schodzi bezproblemowo) i odkręcasz jedną śrubę (chyba 17, albo 16, nie pamiętam dokładnie) i kiera schodzi bez problemu. Tylko pamiętaj o zaznaczeniu położenia, bo później jak przykręcisz inaczej to będzie kicha :wink:

Pozdro

Opublikowano
Ja mam taką ale chyba rozkręca się podobnie
Opublikowano
Z pewnością jest podobnie (tu element nr 3), ale przed ściągnięciem kierownicy radze odpiąć akumulator. Powód to airbag (element nr 2), nie chodzi o wybuch poduszki czy coś takiego, tylko o to, że może później wystąpić błąd poduszki i będzie ci się świeciła kontrolka od airbagu na desce.
Opublikowano

TrzmieL dziekuje za wyczerpującą odpowiedż. Jak tylko będe miał wolny weekend to się za to biorę.Irytuje mnie już to piszczenie i od pewnego czasu przyłapuje mi migacz- to jest ponoć wina jakiegoś kabelka od air bagu(coś zwiera).

Jak sie z tym uporam to dam znac, bo już kilka osób na tym forum miało problem z migaczami - może tutaj jest pies pogrzebany???

Pozdrawiam