Skocz do zawartości

Tłumik sportowy do E36 328i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może polecić jakiś niedrogi tłumik sportowy do E36 328i??

Jakie wymiary powinien mieć taki tłumik??

Z góry dziekuje Robert

Opublikowano

czesc.

ja mam KM i jestem zadowolony. tlumik nie ekstremalnie glosny (aczkolwiek do najcichszych sie nie zalicza) i ma bardzo ladny basowy pomruk a nie ryczy jak przelotowy.

Opublikowano

Czemu chcesz zmieniac na sportowy jesli masz oryginal w 2.8?

Ma idealny i naturalny dzwiek

Opublikowano

Najlepszy sportowy tlumik to oryginalny tlumik :wink:

A tak pozatym to slowa dobre i tanie w 90% sie wykluczja wiec pomysl nad tym.

Osobiscie jak dla mnie to dwie rurki oryginalnego wydechy prezentuja sie idealnie, ewentualnie mozna by pokombinowac z wydechem od M3

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
Opublikowano

chlopak zapytal jaki sportowy tlumik a tu jak zwykle dziwne wypowiedzi typu "po co ci sportowy tlumik..." jak sama nazwa wskazuje sportowy, o sportowym brzmieniu a tlumikowi seryjnemu daleko do takiego brzmienia.

co do jakosci tanich tlumikow to zdania sa podzielone, ja za swoj dalem 250 zl i mam go narazie rok, ale znajoma juz 2 lata smiga i tez nic sie nie dzieje :)

Opublikowano

Masz trzy opcje:

1. Najlepszy - kupic jakies firmowy ale to tanie nie bedzie.

2. Najtanszy - kumpel tak zrobil a innym sie tak samo zrobilo tzn. wypalily im sie srodki i ladnie bucza albo wersja kumpla czyli sam conieco z niego wywalil.

3. Najgorszy, przynajmniej wedlug mnie, to kupno czegos za 200-400 zl na gieldzie.

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
Opublikowano
haha nie ma jak tlumik za 600 euro :) trzeba byc niezlym naiwniakiem zeby wierzyc ze taki tlumik jest lepszy od takiego za 300zl :) :mad2: jezeli dasz za tlumik 300 zl i wytrzyma 3 lata a przy tam ladnie mruczy to uwazam ze to dobry zakup. oczywiscie mozna tez zaplacic za firme choc na tlumiku i tak nie bedzie widac znaczka wiec nie wiem czy warto bo wydasz 5 razy tyle kasy ale auto wcale nie bedzie jechalo 5 razy lepiej niz z tlumikiem za 300 zl, no ale zrobisz jak uwazasz, kazdy ma prawo wyboru a jest w czym wybierac :)
Opublikowano
co do komentarzy dot. robionych tlumikow ... ci goscie z MG robia uklady wydechowe dla samochodow z pucharu Alfa romeo... lacznie ze sportowymi katlizatorami i naprawde sie na tym znaja... jezeli nie kupisz czegos gotowego mozesz do nich napisac zrobia cos specjalnego... zacznijcie w koncu wierzyc ze w Polsce tez mogl ktos skonczyc dobra szkole i rzeczywiscie znac sie na rzeczy..... a poza wszystkim co to znaczy "firmowy" ?? ...niemiecki ...
Pozdrawiam dinox
Opublikowano
pewnie firmowy znaczy drogi :)
Opublikowano
Robert: jeśli się nie mylę, to w twoim 328 jest przepustnica w jednej końcówce. Tak po prostu to wyrzucisz?
Opublikowano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Czarny masz jakieś namiary na na ofertę firmy KM??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

JA robiłem cały wydech w firmie El-tec w piastowie pod warszawą.

Poprzedni układ obcięty zaraz za kolektorem zamiast kata tłumik przelotowy no i nowy końcowy w całość ze stali nierdzewnej dodatkowo wypolerowany - po 3 latach nadal lusterko można się przeglądać :)

Jedziesz na pomiar, przygotowują układ (1-2 tygodnie) i podjeżdżasz na montaż. Do tego 4 lata gwarancji.

Opublikowano
na allegro znajdziesz osoby ktore tym handluja
Opublikowano
haha nie ma jak tlumik za 600 euro :) trzeba byc niezlym naiwniakiem zeby wierzyc ze taki tlumik jest lepszy od takiego za 300zl :) :mad2: jezeli dasz za tlumik 300 zl i wytrzyma 3 lata a przy tam ladnie mruczy to uwazam ze to dobry zakup. oczywiscie mozna tez zaplacic za firme choc na tlumiku i tak nie bedzie widac znaczka wiec nie wiem czy warto bo wydasz 5 razy tyle kasy ale auto wcale nie bedzie jechalo 5 razy lepiej niz z tlumikiem za 300 zl, no ale zrobisz jak uwazasz, kazdy ma prawo wyboru a jest w czym wybierac :)

i tu sie mylisz ;)

ten za 300zl jest dla naiwniakow ;)

bo kazdy firmowy jest dedykowany do konkretnego auta.

Ale zawsze mozna zalozyc ten za 300zl i cieszyc sie z tego :)

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
a ja mam pytanie do DREY ile taki kompletny uklad wydechowy przelotowy kosztuje i jest on razem z kolektorem za odpowiedz DZIEKI
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
slawo ja sie zgodze ze moze i sa troche lepiej wykonane jednak porownanie cena/jakosc, cena/osiagi na pewno nie przemawia za takimi wynalazkami za 600euro :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolektor pozostał oryginalny jak pisałem układ został zmienion w całości zaraz za kolektorem, czyli wszystkie rury przelotowe i tłumiki. Ja robiłem to ponad 3 lata temu więć ceny mogły się zmienić. Kosztowało to 1500zł + 2 przejazdy do warszawy

http://www.el-tec.pl/

Głóśność układu ustalasz sobie przed wykonaniem. Jak wspomniałem jeżdżę 3 lata jak na razie bez jakichkolwiek problemów. Pozatym mam nadal gwarancje na cały układ. Brzmienie jest takie jak chciałem czyli bardzo niski dzwięk, ale nie głośny. No i ten wypolerowany tylny tłumik :) El-tec robił wiele układów wydechowych i dolotowych w wielu szybkich autach w Polsce. Nawet M3 zdarzało im się robic.

Gdybyś chciał poczytać coś więcej to znajdziesz na tym forum http://www.streetracing.pl/forum/

Opublikowano

obecnie mam wydech SUPERSPRINTA i go polecam....dedykowany pod konkretny silnik w moim przypadku is....swietnie brzmienie i wyglad...

ewentualnie EISENMANN tez swietna marka

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Supersprint na pewno brzmi świetnie tylko za kompletny układ wydechowy dedykowany do e36 zapłaciłbyś tyle co warte jest takie przeciętne e36
Opublikowano
slawo ja sie zgodze ze moze i sa troche lepiej wykonane jednak porownanie cena/jakosc, cena/osiagi na pewno nie przemawia za takimi wynalazkami za 600euro :)

masz racje ze cena jest bardzo wysoka, ale przeciez istnieje rynek wtorny, wiekszosc "firmowek" jest z nierdzewki i sa dluuugowieczne, ostatnio na allegdrogo byl eisenmann do e36 2.8 za 400 czy 500zl

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano

jezeli masz do przeznaczenia 300-400 zl to zostaw to co jest

w KSR proponowali mi dedykowany do M52b28 tlumik koncowy, cena ok 800zl

w EL-Tec'u podobnie

tak jak slawo napisal poszukaj czegos uzywanego markowej firmy

w 2.8 jest zbyt skomplikowany wydech aby zamieniac go od tak sobie na KM za 300zl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ok. to w takim razie jakie konkretnie polecacie dedykowane modele tłumików do 328?
http://img223.imageshack.us/img223/6755/633csi21nn.jpg