Skocz do zawartości

e46 320 d po wymianie filtra paliwa nieodpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o pomoc

Wymienilem dzis filtr paliwa w e46 2,0 d i niestety niechce odpali (filtr paliwa BOSCH)

kubek z filtrem napelniony paliwem , pompa podaje paliwo

Niestety zrobilem blad poniewaz zaraz po wymianie zakrecilem go odpalil i zgasl do tej pory nieodpalil az aku wyladowalem

Prosze o pomoc lub jakies sugestie co robic dalej....

Opublikowano

Odpowietrzyć przez wtryskiwacze. Poluzuj nakrętki na wtryskach i niech ktoś kręci rozrusznikiem. Jak paliwo zacznie strzelać z pod poluzowanych nakrętek to dokręć nakrętki. Pozostaw silnik na biegu jałowym przez 2-3 minuty. Nie odkręcaj całkowicie nakrętek wtryskiwaczy tylko je poluzuj tak, żeby powietrze mogło uciec, ale i żeby było minimalne ciśnienie do otwarcia wtryskiwaczy. Silnik zacznie po chwili odpowietrzania sekwencyjnie zaskakiwać. Jak zaczniesz dokręcać to już wejdzie w prawidłowe obroty. Wszystko będzie OK :wink:

EDIT:

No i przede wszystkim naładuj akumulator.

Opublikowano
To dobrze :cool2: Przy kolejnej wymianie filtra paliwa pamiętaj, aby przed odpaleniem silnika odpowietrzyć układ poprzez przekręcenie kluczyka na pozycję kontrolek i odczekanie ok minuty. Taką procedurę powtórzyć 3x i będzie wszystko dobrze, bez awaryjnego odpowietrzania przez wtryskiwacze.
Opublikowano
To dobrze :cool2: Przy kolejnej wymianie filtra paliwa pamiętaj, aby przed odpaleniem silnika odpowietrzyć układ poprzez przekręcenie kluczyka na pozycję kontrolek i odczekanie ok minuty. Taką procedurę powtórzyć 3x i będzie wszystko dobrze, bez awaryjnego odpowietrzania przez wtryskiwacze.

ja tam normalnie plakiem odpaliłem - bo też zapowietrzyłem ;/