Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

mieszki kupiłem na tej aukcji:

http://allegro.pl/bmw-e34-e36-e39-e46-biegi-reczny-skora-komplet-i4458409222.html

Skóra jest bardzo miękka i super sie układa, bardzo wygodna.

Gałkę zmiany biegów warto wcześniej pokryć jakimś klejem typu butapren itp aby później lepiej przylegała nowa skóra na szwach - u mnie po tygodniu już jest naprawdę bdb.

Jedyne ale do mieszków to szwy - przy drążku ma 4 po przekątnych i na ham ręcznym dodatkowe dwa boczne których normalnie prawie wcale nie widać aczkolwiek mi to nie przeszkadza ale niektórym może - wszystko widać na zdjęciach z aukcji.

Opublikowano

Dzisiaj wymieniłem profilaktycznie czujnik położenia wałka rozrządu - SWAG (co ciekawe miał zeszlifowane jakby nr BMW w ori miejscu :) ) - lubi padać wiec dotychczasowy będę woził w zapasie a nowy na aucie :)

Ponadto lekko zabezpieczyłem lakier wstępnie na zimę -

- mocne mycie aktywną pianą, ręcznie rękawicą szamponem z APC

- cleaner duraglos 601

- FK 1000HP.

Za miesiąc powtórka i zimę mam nadzieje ze wytrzyma.

Pzdr

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W ciągu ostatniego miesiąca:

- nowe opony Nokian WR+ 205x55x16,

- nowa odma,

- odżywienie skóry na kierownicy - balsam terrago,

- wpadły zimowe gumowe dywany patex,

- na szyby niewidzialna wycieraczka + antifog,

- na tapicerkę siedzeń impregnat Autoglym.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam, w tym tygodniu dokończyłem w końcu serwis BMW:

- nowy filtr paliwa mann

- przewody wysokiego napięcia BOSCH.

Obecny przebieg 139 000km.

Dodatkowo zregenerowałem czarne plastiki wnetrza tj. schowek na okulary + popielniczka - spray BOLL do zderzaków.

Teraz jest tak ja miało być.

Zdjęcia niebawem.

Edytowane przez wostok
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mały update tematu.

Przy przebiegu 140600 wymieniony olej na Valvoline 5w40 Max life + Archoil9100+ filtr oleju MANN.

Sprawdziłem tez z ciekawości :D rezystor dmuchawy i jest na nim data 2004 Behr BMW i nie jest zatopiony tylko z zaślepką,zimnych lutów brak i działa tez ok.

Teraz jeszcze dodatkowo testuję archoila 6200 jako dodatek do benzyny - zobaczymy czy działa.

Poniżej nowe zdjecia:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj wymieniłem ngk bkr6equp cztero-elektrodowe

na Bosch Platinum Plus jedno-elektrodowe od Pawelos666 ustawione pod mój silnik.

960.jpg

Na NGK - silnik pracował bdb chociaż wyczuwalne było bardzo delikatne drżenie na dźwigni zmiany biegów (po dociśnięciu gałki zmiany biegów) lub dotknięciu silnika - w aucie generalnie nic niewyczuwalne - podobno M43TU tak mają :) . NGK miały 15tysiecy przejechane i przy wymianie nie zauważyłem zużycia świec - zostawiłem na przyszłość na wszelki wypadek - może kiedyś do nich wrócę...

Po zmianie na Bosch silni odpalił normalnie czyli od strzała i ok, w tracie jazdy zauważyłem ze troszeczkę szybciej się wkręca na obroty - ale bardzo delikatna różnica. Po przejechaniu ok 15km (od razu po wymianie świec do zagrzania ich) - pozytywne zdziwienie - silnik pracuje ciągle bdb ale bardziej aksamitnie, drżenie teraz już naprawdę trzeba pamiętać stare żeby coś wyczuć na silniku.

Wg mnie - pedanta samochodowego - zmiana jest odczuwalna i na plus.

Zobaczymy jak będzie się zachowywał jak świece się jeszcze "dopalą".

Edytowane przez wostok
Opublikowano

Dziękuje za miłe słowa, odnośnie felg to ciągle się zastanawiam - obecny komfort bardzo mi odpowiada i mam komplet opon letnich i zimowych na 16tki.

Na 17ta na pewno będzie wyglądać lepiej, tylko czy na KRK drogi to nie za wiele?? :(

Opublikowano

Oczywiście takie mody meczą mnie, ale chciałbym utrzymać auto w oryginale.

Taka prostota ma tez swój urok, kiedyś były auta bez wspomagania i ludzie się cieszyli teraz te bajery :)

Miałem kiedyś audi 80 tdi w oryginale i prawie od nowości w rodzinie ale autko nie miało klimy i to było uciążliwe.

Coupeta ma wg mnie wszystkie niezbędne udogodnienia i nie wybrzydzam, jak chciałbym mieć wszystko kupiłbym accorda w automacie (super auto) i byłby wypas ale nie tego szukałem.

Ja lubię czuć auto a nie tylko się super komfortowo przemieszczać...

Opublikowano

Auto bardzo ładne i w najładniejszym kolorze, takim samym jak mój :wink:

We wnętrzu aż się prosi o kierownice poliftową z multi. Taka zmiana to nie grzech a wnętrze by trochę odmłodniało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nawet jak byś wrzucił kierownice multi to i tak autko było by w oryginale ( przecież Bmw można konfigurować ;) ) Chyba ze chcesz mieć zgodność z Vin. Accord auto klasa. Miałem trzy(dwie generacje) i byłem bardzo zadowolony. Silnik 2.4 robi robote. Jak podali informacje ze już nie beda robić tego modelu na europe to sie obrazilem :lol: i kupiłem BMW :lol:
Opublikowano

Hehe ja chce mieć zgodność z VIN jakim auto wyjechało i zostało skonfigurowane w fabryce a nie w garażu:) a multi nie potrzebuje :)

No jakieś takie mam podejście i wg mnie do tej tapicerki nowa kiera inie pasuje...

Accorda ma dobry kolega i bardzo eleganckie autko, tylko dźwięk silnika nie halo w porównaniu nawet do R4 z BMW (zona jeździ Civiciem).

Coupeta dzisiaj była na terapii u kolegi X_E_O_N - (Kraków Bibice) - baaaaaaardzo polecam.

Regeneracja alternatora - szczotki już na wykończeniu były, dodatkowo wymieniony przewód odmy + króciec, wymiana jednej rolki przy alternatorze i naprawa zamka drzwi - zamek z zewnątrz nie otwierał, wymiana filtra powietrza.

Wszystko zrobione naprawdę poprawnie i można dalej robić kilometry.

Jutro wymiana emblematu na masce i mam nadzieje ze spokój przynajmniej do końca roku :)

Opublikowano
Hehe ja chce mieć zgodność z VIN jakim auto wyjechało i zostało skonfigurowane w fabryce a nie w garażu:) a multi nie potrzebuje :)

No jakieś takie mam podejście i wg mnie do tej tapicerki nowa kiera inie pasuje...

Accorda ma dobry kolega i bardzo eleganckie autko, tylko dźwięk silnika nie halo w porównaniu nawet do R4 z BMW (zona jeździ Civiciem).

Coupeta dzisiaj była na terapii u kolegi X_E_O_N - (Kraków Bibice) - baaaaaaardzo polecam.

Regeneracja alternatora - szczotki już na wykończeniu były, dodatkowo wymieniony przewód odmy + króciec, wymiana jednej rolki przy alternatorze i naprawa zamka drzwi - zamek z zewnątrz nie otwierał, wymiana filtra powietrza.

Wszystko zrobione naprawdę poprawnie i można dalej robić kilometry.

Jutro wymiana emblematu na masce i mam nadzieje ze spokój przynajmniej do końca roku :)

ten zamek naprawiałeś zestawem naprawczym czy miałeś jakiś zamiennik?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

lekkie odświeżenie tematu.

Dzisiaj autko odebrałem z malowania zderzaków - miały dużo obcierek itp.

Wyszło super - śmiało mogę polecić lakierników z Sieprawia koło Krakowa:

http://www.auto-sikora.pl/

Zdjęcia jutro.

No i niestety padła sonda lambda (Bosch) po 7 miesiącach od wymiany i niestety z różnych przyczyn nie mogę jej zareklamować wiec koszt ekstra.

Pzdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
lekkie odświeżenie tematu.

Dzisiaj autko odebrałem z malowania zderzaków - miały dużo obcierek itp.

Wyszło super - śmiało mogę polecić lakierników z Sieprawia koło Krakowa:

http://www.auto-sikora.pl/

Zdjęcia jutro.

No i niestety padła sonda lambda (Bosch) po 7 miesiącach od wymiany i niestety z różnych przyczyn nie mogę jej zareklamować wiec koszt ekstra.

Pzdr

jak to padła? nówka Bosch'a po tak krótkim czasie? fabrikfeler albo producent z Chin :shock:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No niestety padła - bo wymianie na nowa lux - ponadto zauważyłem ze czujnik pedału hamulca nie przylega dobrze wiec poprawione i przyspieszanie jest jakby płynniejsze.

Obecny przebieg 144 tyś KM :)

Ostatnio wymieniłem regulator napięcia u XEONa - oryginał regulował już niestety nawet na 12,5V wiec słabo i niestety w trakcie prac skończyła się chłodnica (minimalnie sie rozszczelniła) wiec również została wymieniona na nową - nissensa.

Ostatnio troszkę doinwestowałem w Coupetkę mam nadzieje ze będzie teraz spokój przed dłuższą chwile... stare autka wymagają dobrego utrzymania :)

Pzdr

Zdjęcia już niebawem jak się troszkę ogarnę z czasem

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

maly update tematu - przebieg 150 700 km

Wymieniłem wszystkie oleje w bmw:

silnik - Valvoline Max Life 5w40 i teraz czekam na archoila AR9100

http://www.kolegaberlin.pl/pol_pl_Valvoline-MaxLife-Synthetic-5W40-4L-1861_1.jpg

http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/55-thickbox_default/archoil-ar9100-250ml.jpg

skrzynia biegów Ravenol 75x80 zgodny z normą BMW

http://www.ravenol.pl/166-344-thickbox/ravenol-mtf-2-sae-75w-80.jpg

Dyfer - Valvoline 75w90

val_ls.jpg

dodatkowo zakupiłem dywaniki gumowe ori w kolorze szarym na przód:

http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/49/15/10/11/4915101190

Patexy z przodu wytrzymały rok i popękały...