Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pisałem ze a6 to słabe auto. Ale o a6 fwd. W 520d będziesz miał problemy z trakcją tylko na śniegu, ja miałem w a6 fwd problemy na mokrym asfalcie.

Gdzie zamierzasz jeździć tym autem, ze boisz sie o jazdę zimą? W mieście? Bez obaw - poza parkowaniem w pryzmach śniegu. W trasie? Tym bardziej. W Alpy musisz brać łańcuchy niezależnie od napędu. Tyle ze w AWD ich nie użyjesz, a w ośce jest duża szansa. I to niezależnie od tego która oś Cię napędza.

Czy 520d z xdrive jest słabe? Szybsze niz 90% innych aut na drodze, ale nie będzie rakietą. Silnik 2.0d w F10/11 nie da Ci sportowych doznań. To nie jest focus - auto jest komfortowe, ciche, izoluje od drogi dosc mocno. Jesli tego szukasz - dostaniesz to. Jesli szukasz gokartowosci, więcej będzie w passacie. Jeszcze więcej w focusie.

Opublikowano

ok dzięki. kupię to co będzie. tylko mam już upatrzoną 52xd z panoramą 2015 w dobrej cenie. :P

tylko jak ma być mul.

a ponawiam: ps. czy ktoś może kupował w firmie Harman GP? ściągają auta z niemieckich salonów taniej i mówwią że mają specjalny ceny od nich bo są firmą i wychodzi taniej niż własny import..

Opublikowano
w hamowaniu? nie kapuje:P

coś tak bmw się oddala kosztem jednak audi i przedniego zwykłego napędu. wole bezpieczeństwo niż lepszą trakcję...:-)

dziękuje wszystkim za porady. chyba naprościej się przejadę xdrivem. ale .....kupować bmw żeby tylko jeździć - to chyba nie o to chodzi. a na 525xd funduszy zabraknie:P

ps. czy ktoś może kupował w firmie Harman GP? ściągają auta z niemieckich salonów taniej ciut i mówwią że mają specjalny eny od nich bo są firmą...prawda?

w hamowaniu 4x4 nie ma znaczenia, jak w każdym aucie

Opublikowano

a ponawiam: ps. czy ktoś może kupował w firmie Harman GP? ściągają auta z niemieckich salonów taniej i mówwią że mają specjalny ceny od nich bo są firmą i wychodzi taniej niż własny import..

Kolego Harman GP czy Hermann GP ?

oczywiście Hermann GP albo TRADE - X...

Opublikowano

Kolego Harman GP czy Hermann GP ?

oczywiście Hermann GP albo TRADE - X...

No cóż , kolejna firma która wystawia na otomoto zdjęcia nie posiadając tych aut a tylko obiecując możliwość ich sprowadzenia po wpłaceniu zaliczki , jeśli ci to pasuje Twój wybór.

Opublikowano

No zgadza sie dlatego pytalem o opinię i ewentualne ryzyka.

czy faktycznie mogą mieć mniejsze ceny jako firma - bo auta są z salonów.

i sa one tańsze o 5-10% niz w PL...

Opublikowano

Witam,

chciałbym kupić F11 520d chciłabym się dowiedzieć kiedy został poprawiony problem z łańcuchem rozrządu? Można to jakoś sprawdzić np. po numerze silnika? Na co jeszcze zwrócić uwagę w tym aucie przy kupnie?

Dziękje

Opublikowano
Rozne sa wersje, co do daty poprawy rozrzadu - widzialem gdzies oficjalne pismo serwisowe BMW, w ktorym wyraznie pisano o naprawach dla modeli 2012 i pozniejszych.
Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano

czesć mam ostatnie pytanie przed kupnem:-)

czy napęd RWD sprawdzi sie w jeździe miejsko - autostradowej.

czy bać sie go do miasta albo dróg krajowych.

rzadko jeżdzę gdzieś w góry - raz do roku, może dwa. czy przekreślalibyście taki napęd czy poprostu wolniej jadę ale też dojadę:-)

czy przedłużalibyście gwarancję do końca roku? bo wtedy przeglądy + wszystkie części typu klocki itd to serwis?

dzięki!:-)

Opublikowano
czesć mam ostatnie pytanie przed kupnem:-)

czy napęd RWD sprawdzi sie w jeździe miejsko - autostradowej.

czy bać sie go do miasta albo dróg krajowych.

rzadko jeżdzę gdzieś w góry - raz do roku, może dwa. czy przekreślalibyście taki napęd czy poprostu wolniej jadę ale też dojadę:-)

czy przedłużalibyście gwarancję do końca roku? bo wtedy przeglądy + wszystkie części typu klocki itd to serwis?

dzięki!:-)

Bierz jak najbardziej do miasta jazda po rondach coś pięknego :). W góry dobre opony i też da rade.

Opublikowano

W góry jeżdżę ran do roku. Czy jest sens kupować 4x4? Wiadomo lepiej, ale spalanie ekspoatacja ...wszystko droższe:)

Bardziej chodzi mi czy w zimie przy moim stylu jazdy bedzie oki? I tylko chodzi o śnieg górki moze nie podjechać ;) ?

Opublikowano
W góry dobre opony i też da rade.

No więc co do tego musze się ustosunkować.

A mianowicie w tym roku miałem okazję przekonać się o wyższości xDrive w stosunku do RWD. Kupiłem nówki Pirelki Sotezero z homologacją BMW ROF 18". Genialnie trzymają na boki (przy włączonym ESP praktycznie nie da się auta wprowadzić w poślizg bokiem na śniegu), są ciche i dla ludzi jeżdżacych głównie po normalnych drogach w warunkach zimowych to polecam.

Niemniej jednak miałem okazję być tydzień temu w górach... i tutaj zalety tej opony sie kończą (raczej połączenia tych opon z RWD). Podjazd pod górki w głębszym śniegu bardzo utrodniony, ludzie musieli mnie raz popchnąć (wstyd jak cholera :mad2: ), przejeżdżający obok F11 525xDrive bez problemu podjeżdżało pod te same górki.

Reasumując: jak nie wybierasz się w góry - RWD daje radę bez problemu w zimie (warto zadbać o opony); a jeżeli jeździsz w góry, mieszkasz na zadu..piu - to kupuj xDrive :cool2:

Opublikowano
Mieszkam w centrum miasta, w gory nie jezdze, a zawsze chcialbym miec 4x4 :)
Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
nie wiem co miał wnieść Twój wpis dla kolegi który pyta czy na jego potrzeby wystarczy RWD... ale spoko - miłego weekendu :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wartością postów JEDi jest-ich ilość. Było już kilku takich na tym forum,przejmuje pałeczkę :cool2:
Opublikowano

dobra - mam auro wybrane cena dobra, wyposażenie dobre.

raz, max dwa razy do roku jeżdzę w góry.

raz alpy, raz karpacz, szkarska, jańskie łaźnie. droga do zieleńca z regułī jest zaśnieżona i pod górkę serpentyny. wtedy nie wjadę rwd?! czy wjadę "wolniej" :-)

Opublikowano

ok. właśnie o taką odp mi chodziło:-)

kolejne pytanko. będę miał 18 zimówki. Letnie kupić też 18 ( większych nie chcę). czy do tego auta homologowane to tylko RoF?

opona kosztuje najtańsza 750zł - dobrze widzę:P

Opublikowano
dobra - mam auro wybrane cena dobra, wyposażenie dobre.

raz, max dwa razy do roku jeżdzę w góry.

raz alpy, raz karpacz, szkarska, jańskie łaźnie. droga do zieleńca z regułī jest zaśnieżona i pod górkę serpentyny. wtedy nie wjadę rwd?! czy wjadę "wolniej" :-)

pokaż to auto

Opublikowano
jak ruszysz to już pojedziesz

hahahha :norty:

dokładnie jest jak piszesz :cool2: - ESP tak genialnie pracuje, że praktycznie nie sposób zauważyć przy normalnej jeździe i dobrych oponach że masz RWD a nie FWD...