Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie. W tamtym roku przez okres od kwietna do października skrzypiało mi zawieszenie z tyłu (e46). Gdy się zrobiło zimniej to przestało skrzypieć. Teraz na razie nic się nie dzieje, ale mam trochę gotówki i planowałem wymienić tuleje pływające . Czy warto to robić? Czy może poczekać i zobaczyć czy w tym roku w ciepłe dni również będzie skrzypieć? A może to coś innego skrzypi w zawieszeniu. Proszę doradźcie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniaj.

Nie skrzypiało bo było pewnie wilgotno i dla tego ucichło . Jak przyjdą gorące i suche dni to zapewne znowu się odezwą .

Mam u siebie to samo tylko nie mam czasu podjechać na zmianę .

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jeszcze mogą Ci skrzypieć tuleje/mocowania stabilizatora.

U znajomego w touringu była taka przyczyna.

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Witam. W sobotę wymieniłem tuleje. To chyba złośliwość rzeczy martwych, gdyż dzisiaj po przejechaniu 20 km zaczęło coś skrzypieć. Macie jakieś pomysły czego jeszcze mam szukać? W tej sytuacji sam się zastanawiam czy wymiana była konieczna.
Opublikowano
Witam. W sobotę wymieniłem tuleje. To chyba złośliwość rzeczy martwych, gdyż dzisiaj po przejechaniu 20 km zaczęło coś skrzypieć. Macie jakieś pomysły czego jeszcze mam szukać? W tej sytuacji sam się zastanawiam czy wymiana była konieczna.

Nie skrzypią Ci amortyzatory? Jak wysiadasz z samochodu albo jak naciskasz na klapę bagażnika nie słychać skrzypienia?

Opublikowano

Podczepie się pod temat.

E46 touring 320i 2001r.

Coś mi stuka z tylu. Jakby się obijaly metalowe elementy. Myślałem, że to sprężyna. Jednak na trzepakach to wykluczyli. Twierdzą, że górne tuleje mają luz. Możliwe, żeby się tukly?

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiele rzeczy może skrzypieć. Trzeba zobaczyć. Możliwe nawet że skrzypią gumowe podkładki sprężyn. BMW zaleca wtedy posypanie talkiem :mrgreen:

Opublikowano
Podczepie się pod temat.

E46 touring 320i 2001r.

Coś mi stuka z tylu. Jakby się obijaly metalowe elementy. Myślałem, że to sprężyna. Jednak na trzepakach to wykluczyli. Twierdzą, że górne tuleje mają luz. Możliwe, żeby się tukly?

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Bardzo możliwe. U mnie w kombiaku, dokładnie dzisiaj to samo zdiagnozowano (poduszki wachaczy tylnych). Najlepiej wjechać na podnośnik i wtedy ładnie będzie widać jak się porusza wachaczem.