Skocz do zawartości

e39 zapalajaca się kontrolka ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pewien problem a mianowicie w czasie jazdy od poczatku ruszenia zaczyna mrygac konrolka asc i niechce szybko jechac jak wylacze jest wszysko ok jest przyspieszenie i etc.Po jakims czasie jazdy wlaczam i juz niema problemu.ale jak wylacze zaplon i znowu zapale i chce jechac dosc dynamicznie jest to samo mryga i ogranicza dynamiczna jazde .Prosze o jakies porady

Zrób tytuł czytelny --bez tego całego PROBLEM,bo na prawde będziesz go miał,ale na forum.Tak to ma wyglądać viewtopic.php?f=72&t=117890 Pomyśl co wyjdzie forumowiczą jak wpiszą w szukaj to twoje magiczne słowo-wyjdzie im dużo problemów. Da się to ładnie forumować,żebym ja tylko nie musiał tego robić--drogi gips. POzdr

Edytowane przez jrek

Opublikowano
Podepnij się pod komputer, wtedy będzie można coś powiedzieć
Opublikowano
  • Autor
wlasnie komp nic nie pokazuje
Opublikowano
Przecież właśnie na tym polega kontrola trakcji. Jak podczas ruszania koła zaczynają tracić przyczepność komp zmniejsza obroty i przyhamowuje koła. Masz prawie 200 koni, w dodatku jest mokro i ślisko więc jest to normalny objaw. Jak chcesz poszaleć wyłączasz DSC i lejce popuszczone :)
Opublikowano
Przecież właśnie na tym polega kontrola trakcji. Jak podczas ruszania koła zaczynają tracić przyczepność komp zmniejsza obroty i przyhamowuje koła. Masz prawie 200 koni, w dodatku jest mokro i ślisko więc jest to normalny objaw. Jak chcesz poszaleć wyłączasz DSC i lejce popuszczone :)

Jeżeli rusza na zasadzie "ile fabryka dała" to tak ;)

Opublikowano

:D

no tak -zepsuty ... :shock: .. bo mryga. :twisted: .. :cry2:

ale jaja se gosc z nas robi.

no to masz problem -bardzo dobra kompreche naa garach-i przenoszenie napedu bez strat :cool2:

:arrow: :evil: :twisted:

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano
  • Autor
Zadnych jaj sobie nie robie jezdze tym autem juz z 8 lat i moge powiedziec ze troche go znam ale takiego objawu jeszcze w nim nie mialem tak jak pisalem juz wczesniej nie moge dodac wiecej gazu bo odrazu mryga asc nawet do 70 nie dochodzi.Czy to na 1,2 czy 4 mryga i go chamuje wylaczem wtedy asc i czuc dopiero ze ma moc po 5 min wlaczam znow asc i juz jest dobrze ale gdy zgasze auto i ponownie zapale problem jest znowu czy na mokrym czy suchym.
Opublikowano
Pierwsze co to sprawdź geometrie. Ja jak miałem rozjechaną to tylko do 100km\h i koniec. Poważnie.
Opublikowano

No to zabierz sie pierw za sensory-

Mozliwe ze daja jakies zle dane dalej i system wariuje,

Opublikowano

Witam

Chciałbym podpiąć się pod temat. Mianowicie mam taki problem w BMW E39 523i 1996r. z palącą się kontrolką ASC. Po przekręceniu kluczyka ABS gaśnie a ASC świeci się dalej. Może ma ktoś pomysł co mogło się wysypać ?? :)

Opublikowano
jeśli mryga podczas przyspieszania to jak z kołami masz jednakowe opony? tzn równo zużyte? może tak się dziać bo najprawdopodobniej sczytuje różne prędkości obrotowe kół i dostaje sygnał o poślizgu, Wtedy błędy się nie zapiszą bo na tym polega jego działanie. sprawdź w inpie jakie prędkości ci pokazują poszczególne koła może tutaj jest problem :) A ty kolego Bartek malbork sprawdzałeś błędy? jeśli świeci cały czas powinny być jakieś zapisane :)
Opublikowano
Własnie nie zczytałem jeszcze ;/ gosciu od ktorego kupiłem auto mowił ze guzik od wyłączania asc jest zepsuty. Nie chce mi się troche w to wierzyć ale jak by czujnik jakiś był zepsuty to abs też by nie działał a działa :D
Opublikowano

A znika tobie kontrolka po przekreceniu klczyka na zaplon ?

Jak by przycisk byl uszkodzony to bys chyba nie mogl wylaczyc ASC a nie odwrotnie bo default

ASC jest ON

Opublikowano
Po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolka nie gaśnie. Abs i reszta kontrolek gaśnie a asc swieci się dalej :cry:
Opublikowano
Najlepiej sprawdzić błędy żeby nie strzelać. Jeśli guzik jest walnięty powinno też wyskoczyć ,,push button..." może być wiele przyczyn od guzika po siadający sterownik :) U mnie się świeciło po zmianie pompy przez poprzedniego właściciela ,,Can timeout EGS" czyli błąd połączenia z automatyczną skrzynią a mam manuala:) Może poprzedni właściciel zmieniał pompę na taką o niewłaściwych numerach :) Komp powinien wiele wyjaśnić :)
Opublikowano

Nom,

bez podlaczenia pod komp sie nie obedzie, a ze nowy nabytek to tym bardziej warto podlaczyc pod komputer,

Opublikowano
Podjadę w sobotę na kompa to się dowiem o co chodzi :D Mam nadzieje ze nie bedzie to kosztowna zabawa :P
Opublikowano

3mam kciuki by bylo tanio :-)

Daj znac jak ci poszlo w sobote.

pzdr

Opublikowano

podpinając sie ja mam takie problemy

ASC nie gaśnie pali sie sprzęgło jak dodajesz gazu znaczy jak z pełną mocą próbujesz jechać a pokompie mam błedy

dsc anti-lock braking system with dsl

EHC electronic height control

LEW steering-angle sensor

mam dość mechaniorów ! od miesiąca bujałem sie z nawiewem i klimą

okazało sie ze spece mi bezpiecznik wypieli i kabel z pinem z gniazda doszedłem tylko dla tego że siedzialem z autem kolegi i wymienialem wszystko

po godzinie doszedłem ze ma kabel luźny wyrwany pin i wyjęty bezpiecznik za schowkiem

na kompie panowie mi bzdury opowiadali że silnik szczotki jeż itd :mad2:

prosze o jakies wskazówki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ASC nie gaśnie pali sie sprzęgło jak dodajesz gazu znaczy jak z pełną mocą próbujesz jechać a pokompie mam błedy

A możesz to napisać jeszcze raz, lecz po polsku?? :duh:

Opublikowano

pali się cały czas ASC nie gaśnie

ale kontrola działa cały czas

bo jak chcesz szybko ruszyć koła nie boksują wygląda jak by traciła moc

i jak szarpniesz ze dwa razy sprzęgło śmierdzi

z przycisku nie da się włączyć wyłączyć kontrolki

a komputer pokazał wymienione błedy

nie chce być skasowany u nie uczciwych mechaników

Opublikowano

Co do płacenia za sprawdzanie kompem warto zainwestować we własny program. zwraca się po około 3 wizytach :) Co do błędów wynika że masz DSC a nie ASC

-LEW czujnik kąta kierownicy, odpowiada on za sczytywanie położenia kierownicy. prawdopodobnie do wymiany :) lub jeśli było cos robione przy samochodzie np zbieżność lub inne takie i kierownica została inaczej ustawiona może podawać zły sygnał. :) Generalnie LEW oznacza Lateral acceleration sensor czyli czujnik przyspieszenia bocznego :) od tego bym zaczął. EHC to elektroniczna kontrola wysokości :)

Opublikowano
dzieki wielkie teraz wiem czego szukać