Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy, mam mały problem. wspomaganie w moim bmw działa prawidłowo po odpaleniu samochodu, przejadę parę set metrów i wspomaganie znika. Pompa według mnie działa prawidłowo, olej wymieniłem i układ został odpowietrzony. Macie jakieś pomysły co się może dziać, byłbym wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Opublikowano
po czym wnioskujesz ze pompa dziala prawidlowo? masz serwotronic?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
servotronic jest, gdy wspomaganie nie działa, wyłącze silnik i po ponownym uruchomieniu wspomaganie znowu działa do momentu przejechania znowu jakiegoś dystansu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to klasyczka usterka servo, zacznij od przeczyszczenia kostki która idzie do zaworka na przekładni, taka mała czarna na 2 przewody.

Jak nie pomoże, to trzeba wyjąć zaworek i wyczyścić, powinno wrócić do normy.

Jest jeszcze trzecia opcja, czyli (o ile dobrze pamiętam) uszkodzenie jakiegoś tranzystora w module GM.

Działa to tak, że jak na ten zaworek podajesz 12V to masz full wspomaganie, tyle ile daje pompa, wraz ze wzrostem prędkości napięcie na tym zaworku spada, i zawór puszcza część płynu "bokiem", żeby utwardzić wspomaganie.

Przy jakiejś tam prędkości napięcie całkiem zanika i masz już utwardzone wspomaganie, jak wiadomo lepsze w trasie i wyższych prędkościach.

Przy awarii układ ustawia się tak jak do wysokich prędkości na stałe.

EDIT:

Polecam poprawić tytuł tematu, bo zaraz ci go zamkną, i poleci do kosza, a wtedy nic więcej się nie dowiesz. :cool2:

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, po odpaleniu silnika przez kilkadziesiąt sekund nie działa wspomaganie układu kierowniczego , przy głębszych skrętach ster sprawia wrażenie jakby się delikatnie przycinał w skrajnych położeniach . Co możę być przyczyną? Proszę o sugestie .