Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zakupiłem nową wiskozę ponieważ ze starej wylał się ten olej i zapinała się dość późno lub wcale. Teraz jak zrobiło się cieplej nowa wiskoza firmy OTSA załącza się delikatnie już przy 85 stopniach (odczytane z testu zegarów), a przy 87 stopniach huczy jak głupia. Termostat nie zacznie się nawet otwierać a ta małpa wyje. Czyli wychodzi na to, że jak zrobi się już ciepło to będę jeździł cały czas na zapiętej wiskozie. Czy jest jakiś sposób na to czy tylko wymiana na inną/droższą? A może tak powinno być? W sumie lepiej zapobiegać przed przegrzaniem niż później leczyć. :)
Opublikowano
Ano wiem, że Behr to Behr ale cena mnie skusiła - 140zł i to, że gość zapewniał że takie sprzedają i dobrze chodzą. :?

Jakość części dziwnych producentów to loteria i zamiast zaoszczędzić masz podwójne koszta.

Oprócz BEHR,trochę taniej możesz kupić też SACHS.

Opublikowano

Mi jak padnie kupuje behr-a nie ma co oszczędzać na chłodzeniu,

Tanie zamienniki to jedno. Ale czasami nawet dobre porządne wisko potrafi źle działać jeśli się źle je składowało. Powinno być przechowywane w pozycji pionowej tak jak pracuje przy aucie.

Opublikowano

Bo BMW to taka dziwna marka, co tylko oryginały toleruje :mrgreen:

A tak poważnie, jak na pierwszy montaż idzie wisko BEHR, to sam osobiście nie odważyłbym się zamontować innej firmy. Tak jak w przypadku termostatu, tylko i wyłącznie Wahler :wink:

Opublikowano

Toleruje też zamienniki ale dobrej jakości. Np u mnie termostat kosztuje 30pare zł więc warto oszczędzać?

Wahacze i inne elementy zawieszenie też toleruje ale na kilku albo kilkunasto krotnie krótszy czas. Elektronikę prawie zawsze odrzuca i akurat elektronika to tylko oryginał.

Wisko behr też jest tak jak by zamiennikiem bo OE pewnie kosztuje z 700zł albo więcej a taki behr z 250 zł a teoretycznie jedno i drugie to ten sam produkt.

Opublikowano

Wiem, ale podobno nie wszystkie rzeczy które produkuje firma co robi elementy również na pierwszy montaż używa tych samych materiałów.

Kiedyś (chyba kolega gorik79)- pewny nie jestem, że to on. Mówił, że np ATE które robi klocki OE nie robi klocków w tak dobrej jakości jak oryginały z ASO. Musiał by to on potwierdzić czy rzeczywiście to on pisał, ale coś mi się obiło o oczy kiedyś :mrgreen: