Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

A teraz do rzeczy: Kupiłem BMW E39 525tds z 1996 roku, automat. Jednak auto nie jest nowe i ma kilka małych wad. Jedną z nich jest uszkodzona manetka kierunkowskazów, która gdy włączę migacz prawy lub lewy to po odkręceniu kierownicy nie odbija i muszę ręcznie wyłączać. Popatrzyłem na Allegro, ale widzę, że są dwie wersje, przed i po liftingu (przynajmniej sprzedający zaznaczają to). Moje pytanie czy mogę kupić poliftingową i spokojnie ją założyć (np. taką http://allegro.pl/bmw-e38-39-46-przelacznik-kierunkowskazow-swiatel-i3925467909.html)? Dodam, że jest na niej guzik od Board Computer.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

One nie są zamienne, w dodatku inaczej wyglądają, nowsza ma jakby przy samej osłonie kulkę, a stara tego nie ma.

Wtyczki też są inne.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Znalazłem używaną z dokładnie takim samym numerem, jaki ja mam (według realoem), pozostaje zamówić i zamontować.

Aha, jeszcze jedno pytanie: Gdy będę chciał je zamienić to muszę ściągać kierownicę czy da się jakoś tam dostać mniej boleśnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego nie wymieniałem manetki starszego typu, ale te nowsze to niestety tak, kierownice trzeba zdejmować.

Sądzę że w starszych też jest taka potrzeba.

Opublikowano

wysuniesz manetkę bez zdejmowania kierownicy

jak ją wysuniesz to sprawdź ręcznie czy wraca

jak wraca to można tam coś podłożyć i będzie działała

nie pamiętam co tam dałem bo robiłem to w 2006 roku ale działa do dziś

Opublikowano

Z tego co pamiętam to przedliftową manetkę można zdaje się podmienić bez ściągania kierownicy. Nowsza manetka jest wsuwana w taki sposób, że kierownica ją blokuje więc konieczne jest jej zdjęcie.

Pzdr.

Opublikowano
Tak jest, przedliftowa manetke powinno sie spokojnie dac wymienic bez zciagania kierownicy. Poliftowa juz niestety nie :cry: Robilem to w niedziele i dalej szlag mnie trafia jak wspomne skladanie plastikow obudowy kierownicy z powrotem.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

zdjecie kierownicy to 5min przeciez. 2srubki od obudowy góra dól

2srubki od poduszki kiery z tylu i głowna od kierownicy i po robocie

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ze zdjęciem kierownicy nie ma problemów, ja sporo razy zdejmowałem, raz taśma, 2x manetka, potem żeby do dmuchawy się dostać, raz reanimacja el regulacji.

Prosta sprawa :wink:

Opublikowano
ale po co kolega ma zdejmować kierownicę jak manetka i tak wysuwa się w lewo a od góry i tak nic więcej nie zrobi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie napisałem, w razie jakby kogoś kto ma nowsze manetki interesowało, że nie jest to wcale takie trudne :wink:
Opublikowano
Zdjecie kierownicy to jest male piwo przed sniadaniem. W zasadzie sam relaks. Natomiast ja dostaje szalu przy skladaniu z powrotem tych dwoch plastikowych obudow kolumny kierownicy. Sama wymiana manetki zajela mi jakies 20minut a skladanie tego cholerstwa tak zeby idealnie pasowalo zajelo mi jakies 45minut.
O Tempora! O Mores!