Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam e39

rok 2001 czyli juuz po lifcie,

Posiadam standardowe reflektory pod h7 halogeny,

Wygladaja tak :

http://go-cs.org/images/1.png

Teraz mam takie pytanie bo wydaje mi sie ze to tez sa xenonowe ( reflektory )

Ogolnie chcialbym zrobic sobie xenony w aucie,

Ale nie te badziewne xenon pakiety co na aukcjach mozna dostac i sobie latwo zamontowac ( a potem razic kazdego innego kierowce )

wole cos orginalnego czyli chcialbym zrobic takie xenony jakie sa fabrycznie w bmw?

Oczywiscie jezeli wiaze sie z tym wymiana reflektorow to sobie daruje ale jezeli reflektory sie zgadzaja i tylko trzeba podokupowywac czesci chetnie bym to zrobil,

Pytania mam takie :

Czy ktos to robil juz i ma doswiadczenie,

Czy moje reflektory beda pasowac pod xenon,

Co i jak musze zrobic/kupic bym mogl cieszyc sie z orginalnych xenonow.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Opublikowano

Temat już poruszany na forum

viewtopic.php?f=15&t=117625

przede wszystkim musisz mieć reflektory z literami DC mijania i DR drogowe i spryski żeby było legalnie

napisz do drivera podpowie ci co i jak żeby było dobrze i zgodnie z przepisami on nawet do e34 temat ogarnia :) .

Opublikowano
I sprawdzić czy masz (sprawne) czujniki poziomowania przy wahaczach.

A one tam są w wersji bez ksenonów?

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

Czesc,

Na poczatek dzieki za odpowiedzi,

co do "czujniki poziomowania przy wahaczach"

Szukalem ich dzis ( skrecilem kola w 1 strone na maksa i patrzylem sie to nic nie widziale, nie chcialo mi sie odkrecac kola i plastikow bo dopiero co na letnie opony zmienialem,)

Nie wiem dokladnie w ktorym miejscu jest ten czujnik ale jak mowie na oko go nie bylo

odpowiednio troche jeszcze poczytalem na necie co i jak i chyba wychdzi ze bede potrzebowac :

-Tych czujnikow

-Kabli pod zarowke xenon,

-Modulu/komputer ktory bedzie obslugwiwac ten caly automatyczny proces ustawiania swiatel, ( + nowe programowanie komputera )

-Wydaje mi sie ze mozliwe iz nawet wgl kabli do tego nie ma wiec dodac trzeba cale okablowanie i trzeba je jeszcze odpowiednio zamontowac.

To z grubsza chyba wszystko a wiec kupa roboty nie biorac pod uwage kosztow za czesci,

Co dodatkowo umacnia mnie w przekonaniu ze nie mam czujnikow poziomowania przy wahaczach to fakt ze swoje swiatla ustawiam w srodku przy pomocy pokretla ( wysokosc -> Gora - Dol ) silniczki do ustawiania soczewki sa w lampie i sa sprawne,

ale czy te lampy i soczewki beda sie nadawac pod xenon tego nie jestem w stanie stwierdzic.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do takiego swapa potrzebujesz:

-czujniki poziomu 2x + do tego elementy mocujące, takie blachy

-moduł sterujący, bodajże LWR

-dodatkową pompkę spryskiwacza, w sedanie prawdopodobnie czeka cię wymiana zbiorniczka na inny

-węże do spryskiwaczy z zaworkiem + 2x dysze na zderzak

-przekaźnik DRM2 do obsługi spryskiwaczy + kostkę do pompki spryskiwacza

-lampy pod xenon są inne, w sensie samo mocowanie żarówki na początku robi problem, możesz się pokusić na przełożenie samych soczewek z odbłyśnikami od audi a6 (chyba c5), będziesz miał dodatkowo bi-xenon, nie musisz od razu wymieniać całych świateł

-przetwornice do xenona 2x plus przejściówki na przewody zasilające, bo H7 ma inną wtyczkę niż przetwornica

-palniki xenonowe 2x

-wiązkę do modułu LWR i czujników poziomu, oraz do wpięcia w ori instalację

-dla full wypasu dodatkowo zaślepka w miejsce rolki regulacji wysokości :mrgreen:

Spryskiwaczy nie trzeba kodować, ruszą od razu, ale trzeba przekodować auto na xenon, dopiero wtedy ruszy samo poziomowanie i ogarnie się kontrola spalonych żarówek.

Instalacji pod xenon nie będziesz miał, kable są tylko pod to, co masz w aucie.

Opublikowano

Wielkie dzieki za szczegolowe rozpisanie co bede potrzebowac,

Jak widac nie jest to 5 minutowa zabawa i troche czesci dodatkowych do tego potrzeba

dlatego postanowilem chwilowo zatrzymac ten projekt z uwagi iz mam wazniejsze sprawy do wymiany w aucie niz zabawa aktualnie w mini tuning,

Co nie znaczy ze rezygnuje- Jak auto bedzie sie dobrze sprawowac moze pokusze sie na taka przemianke !

Wtedy postaram sie calosc udokumentowac zdjeciami i wrzcucic na forum.

( rusze to dam znac )

narazie jak pisalem wazniejsze sprawy czekaja.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To działaj, ja już xenon mam, spryski też, teraz głowię się nad poziomowaniem :mrgreen:
Opublikowano

U siebie miałem fabrycznie również lampy soczewkowe na H7. Wymieniłem na oryginalne ksenonowe na palniki D2S. Nie bawiłem się jednak w samopoziomowanie, moduły i całą tą kablomanię. W zderzaku wyciąłem otwory pod spryskiwacze, zamontowałem całą instalację do spryskiwania - w sedanie trzeba wymienić zbiorniczek na taki z miejscem na pompkę od sprysków ksenonowych - jest większa/grubsza. Na początku spiąłem pompki razem więc przy pryskaniu szyby pryskało też na lampy. Zimą zużycie płynu było ogromne więc postanowiłem inaczej to rozwiązać. Kupiłem manetkę od sterowania wycieraczkami z przyciskiem bocznym S do intensywnego zmywania. Pod ten przycisk podpiąłem spryski lamp. Dzięki temu mam całkowicie niezależne sterowanie spryskami szyby i lamp. Przy takim rozwiązaniu robota dość prosta i do zrobienia za bardzo rozsądne pieniądze.

Pzdr.

Opublikowano

Dokładnie jak kolega wyżej napisał jest to tani sposób na montaż xenonu i nie trzeba specjalnie żadnych większych przeróbek

a samo-poziomowanie to żaden problem i nie trzeba nic podpinać ani dokupować pod oryginalna instalacje moduły itp

na alegro chodzą zestawy do samo poziomowania które da się zamontować w każdym aucie i kosztują od 200-pare do 300-parę zł . a działają tak samo.