Skocz do zawartości

Wielki problem e34 - przepalające się bezpieczniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam od kilku dni jestem posiadaczem e 34 525 12v z 88r

I mam taki duży problem wszystko zaczelo sie od przepalonego bezpiecznika od zarowki postojowej od strony pasażera .Na dzisiejszym zlocie zostałem zmuszony do zmiany niebieksich żarówek na zwykłe .PO zmianie i przejechaniu około 10 kilometrów zauwazylem ze zarówka nie swieci sprawdziłem bezpieczniki okazało sie ze przepalił sie bezpiecnzik numer 5 czerowny 10 A nie posiadałem owego bezpiecznika i przez wlasna glupote wsadzilem 30 A i wszytsko było ok .PO przejechaniu kilku metrów z podszybia od storny kierowcy pojawił sie dym szybko wyłonczyłem zapłon ale po przekreceniu kluczyka silnik dalej chodził kolega odkrecił kleme minusowa ale to tez nie pomogło kolega nie wiedzial ze powienien odkrecic plusowa nie wiedziałem co robic co sie dzieje byłem normalnei w szoku :| przelonczylem przełoncznik od gazu i zgasł sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie były ok .Zmieniłem pechowy bezpiecnzik na mniejszy 7.5 Ai wszystko wydawoalo sie ok odpaliłem zgasiłem normalnie kluczykiem .Musiałem jechac nie miałem wyjscia i przy wyjezdzie stała policja co zatrzymywała auta wyjezdzajace z parkingu na ktorym odbyło sie zlot i pech chcial ze akuart to mi machnoł lizakiem przed maska zatrzymałem sie i znowu nie mogłem wyłonczyc silnika musaiłęm odpiac kleme policjant nei wiedział co sie dziej po odlaonczeniu klemy silnik zgasł poznij zauwayzłem ze po przekreceniu zapłonu podswietlenie liczników działa cały czas nawet przy wyłonczonych swiatłach a przy włonczonych nie mozna zgasic silnika.I nie mam ziloengo pojecia co sie stało dlaczego i jak sobie z ta usterka poradzic jeżeli wyciagne bezpiecznik numer 5 nie swieci postojowka od storny pasażera i wszytko dzial jak powino a jeżeli bezpicznik jest włozony po wlonczeniu swiateł postojowych w okolicy czujnika krokowego dokladnei nei wiem gdzie dobiega dziwny dziwek jak by sie cos zalanczalo takei pstry pstryk dwa razy nie wiem jak wam to wytłumaczyc dokładniej :cry:

Moze ktos z was miał taki przypadek i pomoze mi sie z tym uporac bo rece mi opadaja .

Z góry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam :cry: :cry:

Opublikowano
ja mialem tak w e30 ze koles ktory mija sprzedal sam podlaczyl sobie halogeny.. pod przycisk przeciwmgielnych tylnych. tylne przeciw mgielne oczywiscie nie dzialalo. jak byly wlaczone halogeny i wylaczone swiatla to swiecily sie swiatla przednie i halogeny tyl sie nie swiecil i po wylaczeniu auta trzeba bylo jeszcze wylaczyc halogeny zeby auto zgaslo.. Bylem u elektryka i musialem dokupic jeszcze jeden przekaznik i halogeny podpiol na nowo.. z tego co wiem przez to ze bylo to na jednym przekazniku z czyms tam to wlasnie tak sie dzialo.. nic wiecejnie moge pomoc..
Opublikowano
ja moze tez cos sprobuje pomóc otóż ja miałem kiedys podobny przypadek ze nie mogłem zgasić silnika to znaczy tak jakoś dziwnie zaczynał pracowac ale nei gasł, ale tylko jak była klima załaczona, i paliło mi własnie bezpiecznik od klimy, okazało sie ze przekaźnik był walnięty od klimy. Wymieniłem i nigdy to sie juz nie zdażyło.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Many: Kolego ja na twoim miejscu pojechałbym do elektryka, żeby wszystko posprawdzał. Parę złoty to będzie kosztowało, ale co to za koszt w porównaniu z tym, że auto może ci się np. w nocy zapalić. Jeśli już się dymiło, to znaczy, że jakaś izolacja się przepaliła. Do czasu wizyty u elektryka polecam zdejmować klemę w razie dłuższego postoju. I jeszcze jedno: nie ma różnicy, którą klemę zdejmiesz. Silnik dlatego nie zgasł, że alternator wytwarza prąd.
Opublikowano

O jeny...CZESKI FILM normalnie, sorry ale nawt trochę się pośmiałem (nie miej mi tego za złe) :wink:

A poważnie to na forum chyba nikt na odległość nie pomoże, więc

--------> TYLKO elektryk.

PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Many: . Do czasu wizyty u elektryka polecam zdejmować klemę w razie dłuższego postoju. .

Chciałem tak zrobic i wusmie zorbiłem odpiołem akumulator pozamykałem dzwi i nie mogłem zamknoc klapy baganzika bo cos z zamkiem jest nie tak i chialem podlonczyc spowrotem żeby centralny zamknoł bagaznik i nie mogłem otworzyc juz dzwi bo sa elektryczne siłowniki od centralnego zamka i mialem troszke problem ale znalazłem na to sposob dostania sie do srodka przez bagaznik a jak w wiodamo w bmw jest blacha i siedzenie sie nie składaja naszczescie dostałem sie przez oderwanie cienkiej blachy co jest za łokietnikiem i wscisniecia glowy i rkei do sroka i za pomoca kijka odsuniecie korbkami szyby naszczeescie nei ma elktrycznych szyb

A moze ktos mi to prztłumaczyBelechtung Bedienteile ,Kennzeichen, motorraumlechte , belechtung ,handschuhfach bezpiecznik numer 5 bo to wszystko przez niego:(

A jescze bym zapomnial to pstrykanie to był czujnik krokowy po wlozeniu bezpiecznika 5 i wlonczeniu postojuwek bez przekrecania kluczykiem to sie wlancza :cry:

Opublikowano
Następnym razem nie wkładaj bezpiecznika 30A zamiast 10A. Po to jest taki założony, aby coś zabezpieczał. Jak poszedł duży prąd na 30A bezpieczniku to stopił izolację jakiegoś przewodu, miejmy nadzieję, że tylko jeden ucierpiał a nie sąsiednie. Ronie dobrze mogła się przy okazji usmażyć jakaś kostka. Następnym razem wyjmij bezpiecznik od podświetlenia wnętrza, czy od zapalniczki czy od jakiegoś innego mało istotnego układu elektrycznego i włóż w miesce stopionego tak by wrócić bezpiecznie do domu.
Opublikowano

Umówiłem sie z znajomym elektrykiem na srode z tego co sam zauwazyłem to przypalily sie dwa kabelki od przeloncznik swiateł i przy okazji sklepiły sie z innymi kablami .Ale gosciu napewno sobei da rade bo juz kumplowi naprawiał instalacje w WV Passacie jak sie zajarał silnik i ma łep na karku :) miejmy nadziej ze jakos to wsyztko sie uda i to bedzie nauczka na przyszłośc

Wie ktoś moze od czego jest bezpiecnzik numer 5 w e34 88 rok 2.5 12v bo jakas ciezko mi idzie z tłumaczeniem :(