Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu (i nie jest to spowodowane mrozami po -15 bo w tamtym roku było lepiej) mój compact długo się nagrzewa. Do niebieskiego pola dochodzi w miarę szybko, potem przez 5 km prawie nic a następnie wskaźnik powoli wspina się do góry żeby stanąć w pionie. Jeżeli auto zostawię na wlączonym siniku i wlączonej dmuchawie wtedy wskazówka leci w dol.

Obstawiam termostat, co wy na to? Swoja droga termostat wahlera w intercars kosztuje 170zł gdzie do E30 jak kupowałem to mam z 4 w zapasie bo były po 22zł.

Jest jeszcze jedna rzecz, a mianowicie wiscoza jest ciągle załączona. Jak odpalam to normalne ze jest załączona, ale potem przez cały czas dmucha. Zaczęło się to od momentu kiedy wolniej się nagrzewa. Jeżeli np. ruszam i mam włączone ogrzewanie np. na 3 biegu nie ma szans żeby wskazówka osiągnęła pion.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

100% termostat.

Idź do zwykłego sklepu i zamów termos.Ja do swojej za Wahlera płaciłem 30zł.

Ale visco kręci się bezwładnie czy spięte jest? Spróbuj jakimś patykiem zatrzymać, bo palcem nie proponuję :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Właśnie do m40 termo kosztuje 30zł. A do m43 150zł ponieważ jest z rurką. Bezwładna wiskoza nie szumi, a ta wyraźnie wyje po dodaniu gazu. Po przekroczeniu 6 tyś mam orkan pod maska. Zastanawiające jest też to że gdy go pomęczę 6200rpm zmiana biegu itd itp to potem jak by cichła i się rozpina.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ale termostat możesz spokojnie z tej obudowy wyciągnąć, odkręć całość, tylko najpierw spuść płyn, i na pewno sobie poradzisz z wyciągnięciem termostatu, na allegro powinieneś znalesc sam termostat, a jak nie, to może jakaś hurtownia z częściami. U mnie nowy termostat, silnik wszystko ok, i po 5 kilometrach mam 90° ogrzewanie prawie parzy jak na maxa ustawisz. i temperatura nie spada, ciągle pion.