Skocz do zawartości

528i Jaki przepływomierz kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Potrzebuje poradzić się czy z przepływkami jest tak samo jak z czujnikami, ze koniecznie trzeba oryginalne kupować ?!

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no niestety tak....
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to przykro mi z tego powodu.... :twisted2:

A musisz go zmieniać?

Opublikowano
  • Autor

Komputer wyrzuca błąd przepływomierza, ogolnie to od jakiegoś czasu borykałem sie z falującymi obrotami, a na komputerze była cisza...tydzien temu jakos jechałem sobie dosyc wolno ( 80-90km/h) az tu nagle na piatym biegu nastapilo takie dziwne szarpnięcie i auto jakby moc straciło. Dodatkowo pasek zaczął popiskiwać. Na warsztacie zmienili mi rolkę jakąś, a na komputerze oprócz tego wyskoczyły błędy czujnika położenia wału i przepływki...Czujnik wymieniłem ( na org Siemensa), pozostała przepływka.

Patrze sobie na allegro i jest troche tych zamiennkow..wszyscy piszą ze to super produkt, dostosowany do modelu itd...

Roznica w cenie kolosalna bo org kosztuje 1500 zl a te zamienniki okolo 200-300 zł.

Skoro nie pchać sie w zamienniki, to może poszukam używki, tylko jesli używka, to czy musi mieć dokladnie te same numery czy wystarczy ze bedzie od 528i ? Jak to jest ?

Opublikowano
  • Autor

Dobra, juz sobie odpowiedzialem na to pytanie :) Jest tylko jeden nr pasujący do tego auta :)

Dzięki za pomoc w każdym razie ;)

Opublikowano
Skąd Ty masz tą cenę 1.500 zł? :shock: Nowe Siemensa chodzą po 750-780 zł.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Często awaria czujnika położenia wału na kompie wywołuje błąd przepływomierza.

Ten błąd daje się skasować po wymianie czujnika i nie zawsze oznacza on awarię przepływomierza.

Opublikowano
U mnie było podobnie, błąd czujnika wałka rozrządu pojawił Się w raz błędem przepływomierza. Po samym skasowaniu błędów pojawiały Się znów razem. Po wymianie czujnika usterka rozrządu zniknęła, jednak przepływka pozostała widoczna i pomogła dopiero podmiana urządzenia i ponowna kasacja. Trochę dziwny zbieg okoliczności żeby 2 rzeczy padły za jednym podejściem :cry2:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
To że jest błąd w pamięci to nie oznacza że coś jest zepsute,czasami wystarczy spadek napięcia i już błędy i pokazują albo chwyci coś jednorazowo, wystarczy tylko kasowanie i rura dalej
Opublikowano
Dlatego też zawsze próbuję usunąć błędy kompem nim zacznę cokolwiek wymieniać,zresztą napisałem o tym w poprzednim poście :cool2:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.