Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w swoim bmw e39 525 tds mam problem z zapowietrzającym się układem paliwowym. Mianowicie cały czas w wężyku pojawiają się bąbelki. Próbowałem odpowietrzać na wiele sposobów ale cały czas pojawia się powietrze i po kilku minutach auto gaśnie. Gdyż prawie połowa wężyka to powietrze. Wydaje mi się że to nieszczelność na wężu i czy są jakieś newralgiczne punkty na których takie powietrze może się dostawać ? Dodam że w zbiorniku jest ponad 20l ropy i nic to nie zmienia. Z góry dziękuje za szybką odpowiedź !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A pompka w zbiorniku pracuje?

Bo przy tej ilości paliwa i przy uwalonej pompce to normalny objaw.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Zdjęcie podeśle jutro jak coś, u mnie wygląda to tak że jak samochód zgaśnie po 3 minutach działania to już połowa albo i więcej w wężyku jest powietrza. Jeżeli działa to widać jak płynie pół powietrza pół paliwa ;) Oczywiście trudno go odpalić i to bardzo bo trzeba długo kręcić i strach żeby rozrusznika nie uszkodzić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja zanim bym zaczał coś gmerać i przerabiać to bym posłuchał czy jednak ta pompka w zbiorniku chodzi i podaje paliwo.

Niech kolega napisze czy silnik zachowuje się tak samo jak ma cały zbiornik paliwa?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Miałem taki sam problem, zapowietrzał się i gasł albo nie chciał odpalić. Problemem się okazał pęknięty plastik na górze filtra paliwa przez który dostawało się powietrze. Po jego zaklejeniu sylikonem problem ustał. Więc może tam tkwi problem
Opublikowano
A nie lepiej zwalić wężyk za filtrem, wcisnąć go w jakąś butelkę i przekręcić kluczyk w pozycję zapalenia się kontrolek na desce? Powinno lecieć paliwo przy sprawnej pompce - na około 15 sekund.