Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie tej opcji również nie ma. Miałem spróbować zaprogramować jednak na razie czasu brak a i pogoda nie sprzyja.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano

MENU >>>> USTAWIENIA >>>> POJAZD/OPONY (KOLA) >>> RYGLOWANIE DRZWI >>>> KLAPA BAGAZNIKA

P.S. Sorry ale to jest tlumaczenie "MENU" na polskie, jak jest u Ciebie ..... ?

u mnie nie ma w ogóle podmenu "klapa bagażnika". Mam spolszczenie, ale przed jego instalacją tego również nie było, tak samo po kodowaniu czystym plikiem się nie pojawiło.

edit:

tak wygląda u mnie menu, jest tylko centralny zamek i potwierdzanie

rnYxgAX.jpg

EYXFaiT.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ustawienie kąta w menu jest możliwe dopiero od 07/04 tak przynajmniej gdzieś wyczytałem ale myślę że jest to bardziej 08/2005 bo wtedy były jakieś zmiany.

Możecie spróbować podnieść soft w CCC i HKL

Tu inne wartości

KOMFORT_OEFFNEN_HKL

aktiv

KOMFORT_SCHLIESSEN_HKL

aktiv

Zamykanie z pilota

FUNKTION_FBD_SCHLIESSEN_2

aktiv

Zamykanie przyciskiem w nogach kierowcy

FUNKTION_TOEHKI

aktiv

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dalej walczę z brakiem regulacji klapy :| odciągnąłem olej do prawidłowego poziomu i jest teraz git, jednak moja metoda na podniesienie klapy ręcznie na maxa się nie sprawdza, klapa otworzy się na maxa kilka razy i wraca do swojego starego położenia (zdecydowanie zbyt nisko).

Który konkretnie moduł powinienem zakodować czystym plikiem ? HKL ?

Pytanie dodatkowe: zakodowałem sobie zamykanie klapy z przycisku przy nogach kierowcy, wszystko fajnie działa, ale jak wiadomo roleta sama się nie zasunie, czy da się jakoś zakodować to tak żeby przy otwarciu z przycisku przy nogach roleta nie odsuwała się automatycznie :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz zakodować ccc lub mask pustym plikiem man bo jakoś nie znalazlem opcji jak to ręcznie ustawić

Z roleta niestety się nie da tak jak chcesz

Ją u siebie też napelnilem po wymianie uszczelki kolby

993bcabfdb6ca866.jpg

PS. Przeczytałem dodatkowa instrukcje o automatycznej klapie z 04/2004 i niestety nawet jednej wzmianki nie ma o ustawieniu wysokości

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Mam ori instrukcję obsługi od mojego auta i tam jest opis regulacji klapy w idrive. Jeszcze powalczę z kodowaniem.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Panowie odgrzeje kotleta.

Dopadł mnie problem klapy. Olej kupiłem, dogrzebałem się do kompresora i nie mogłem dolać oleju przez żadną z widocznych śrub a mam ledwo na dnie i myślę że przez to sie nie zawsze podnosi, lub podnosi się za nisko.

Do tego zauważyłem, że mam gdzieś wyciek bo była kałuża z płynu. Czy możecie po krótce mi napisać jak dolać tego oleju oraz czy gdzieś da się kupić uszczelki/oringi żeby od razu wymienić to co puściło?

Opublikowano

Kolego a jak dolałeś tego oleju?

Po odsunięciu tapicerki nad zbiorniczkiem mam 2 śrubki na imbus. Przez żadną z nich olej "nie wchodził" - wylewało się.

Widzę w zasadzie 2 opcje. Albo muszę odkręcić całą pompę i z drugiej strony zbiornika będzie śrubka do napełniania, albo trzeba zerwać fabryczną opaskę metalową która trzyma plastikowy zbiorniczek, zdjąć go, napełnić i założyć z powrotem przy użyciu opaski ślimakowej lub podobnej.

W zasadzie i tak muszę tą pompę odkręcić bo gdzieś cieknie, chyba na wężyku i pewnie trzeba jakiś oring wymienić, ale nie chce nic uszkodzić więc dopytuję.

Na forum był o tym temat i był odnośnik do tis ale wszystko wygasło i nie działa :/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też próbowałem ostatnio przez te śruby ale bez powodzenia.

Musisz odkręcić kompletna pompę i od spodu jest śruba na imbusa.

Co do wycieku to raczej uszczelka na kolbie.

Ciężko ją dostać i zazwyczaj jak są do kupienia w 6-cio paku

Co do demontażu pompy to musisz zdać cały boczek niestety bo nie dojdziesz do śruby która jest w górnej części pompy

Mogę ci dać linka do instrukcji ale wszystko jest łatwe oprócz demontażu plastikowej kratki przy szybie, jedna jest wczepiona w droga i aby to zdemontować bez uszkodzeń to nielada wyczyn, nawet na zdemontowanym jest z tym problem i nie znalazłem jeszcze na to łatwego sposobu

Aby zdjąć boczek musisz zdemontować po kolei słupek C , plastiki przy szybie, podłogę, boczek przy oparciu kanapy i chyba też słupek D z tego co pamiętam. Reszta już samo wyjaśnia lna

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!