Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jestem od niedawna szczęśliwym posidaczem E61 z 2009r i mam mały problem z elktrycznym otwieraniem tylnej klapy. Po naciśnięciu przycisku otwierania na klapie jak i na pilocie klapa otwiera sie do połowy i staje . Resztę niestety muszę ręcznie i idzie bardzo ciężko . Zamykanie klapy przy całkowitym otwraciu jest normalne . Dodam tylko ,że miałem wymieniane zaworki na pompie , gdyż jeden ułamał sie .

Pytanie moje do znawców tematu jest takie : czy istnieje możliwość regulacji klapy na pompie ? lub czy można odwrotnie podłączyć wężyki , dlatego nie otwiera sie do końca ?

gdzie szukać przyczyny takiego zachowania ?

Z góry dziekuje za porady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze nie ciagnij recznie bagaznika! U znajomej przez to sie cos zepsulo i caly uklad byl do wymiany.

Sprawdz plyn chydrauliczny bo chyba tak jest to otwierane. ustawienia powinny byc w menu jak daleko ma sie otwierac wiec tez to sprawdz. Moze nie jestem specjalista ale troche sie tym interesowalem :D

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Poszukam w ustawieniach w samochodzie . Tak jak pisałem mam go kika dni i muszę sie wszystkiego nauczyć . Wcześniej jeździlem Jaguarem .

Za podpowiedź gdzie szukać w ustawieniach będę ogromnie wdzięczny ..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiec troche poszukalem i znalazlem pare rad dla Ciecie.

Z ustawieniami nic to nie bedzie mialo wsulnego, jest duzo przypadkow z tymisamymi prob. co Twoje.

1. Za malo plynu hydralicznego, trzeba rozudowac lewa obudowe bagaznika

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PX71&mospid=50129&btnr=51_5380&hg=51&fg=65

i sprawdzic czy jest wystarczajaco plynu hydraulicznego + sprawdzic czy pompa sie nie poci na jakiejs uszczelce. W razie braku plynu dolej np. Shell Fluid41

2. Podlaczyc samochud pod DIS i wyczytac bledy moze byc winny modul sterujacy ( gosciu co to sprawdzal podlaczyl pompe pod baterie i funkcjonowala bez problemu)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dziekuję bardzo za poświecenie czasu . Jak dostać sie do pompy to wiem , bo nie pozwalam grzebać mechanikom jak nie patrze się im na ręcę .

Sprawdzę płyn i dam znać czy nastąpiła poprawa .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ustawienia wysokosci tylnej klapy pownno znajdowac sie w opcj zamykania drzwi (Türverriegelung) wiec tam mozesz to dprawdzic :D

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Dziekuję za pomoc. Udało sie naprawić całkowitę otwieranie klapy tylnej . Tnz jest ustawieniach kąt otwarcia i faktycznie miałem na minimalne. Teraz działa tak ,że można słonia wstawić . Och jak pięknie i szybko naprawia sie Beemki ... :)
  • 3 lata później...
Opublikowano
czy w każdym e61 ustawienia tylnej klapy są dostępne w idrive, czy trzeba to zakodować. W moim e61 mam elektryczną tylną klapę, ale ustawienia wysokości otwarcie nie mam w idrive.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko mi powiedzieć. Gdzie na pewno się ustawia skoro były modele bez navi.

Może przejrzyj instrukcję obsługi

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
W instrukcji mojego egzemplarza nie ma nic o regulacji, w tej polskiej zamieszczonej tutaj na forum jest opis tak jak wyżej - ustawienie centralnego zamka itd.
Opublikowano
Navi bez navi w każdym ustawia sie tak samo. Być może masz wymienione radio i nie zakodowane poprawnie, dlatego ustawienia klapy sa niedostępne.
Opublikowano
Mam ten sam problem brak opcji ustawiania wysokości otwierania :( Wiem że navi jest z e91 ale co z zakodowaniem to już nie wiem niby wszystko hasa w niej aż miło ale ej opcji nie ma :( Czy jest opcja aby samemu to zakodować ??
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
A dokładniejszą instrukcję można prosić ?? Spróbowałbym to ogarnąć sobie bo mnie to denerwuje ;/
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie programowanie pustym plikiem nic nie dało, nadal brak opcji klapy w idrive. Za to ustawiłem klapę ręcznie, moja nie otwierała się na maxa, więc po otwarciu jej elektrycznie podniosłem ją ręką do najwyższego punktu i zamknąłem przyciskiem na kapie. Teraz klapa za każdym razem otwiera się na maksymalną wysokość. Nie próbowałem w drugą stronę (żeby otwierała się niżej), ale wydaje mi się że też powinno zadziałać.

U mnie nic się nie stało z siłownikiem, ani pompą, ale zawsze to ryzyko, więc ogólnie nie polecam mojej metody :mrgreen:

Jeszcze przy okazji pytanko: widziałem filmik gdzie przy zamykaniu klapy z pilota zamykała się również roleta. Było to w polifcie, ale czy ta opcja występowała również w pre LCI ? Czy da się to ewentualnie dołożyć, są dostępne prowadnice z LCI.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Roleta jest sterowana przez KGM od 08/2005

Przed 08/2005 KBM i nie wiem czy znajdziesz odpowiedni sygnał.

Na twoim miejscu sprawdził bym olej czy masz go wystarczająco w pojemniku wyrównawczym.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Olej to pierwsze co wymieniłem, było go mało bo był wyciek spod oringu elektrozaworu. Po ręcznej "regulacji" klapa podnosi się i zamyka jak trzeba. Garaż wysoki więc nie będę dalej kombinować, chodziło mi to o ustawienie klapy w max położeniu. Dzięki za info o rolecie, poszukam co i jak ;)

1LKjBRJ.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie masz czasem za dużo oleju teraz?

524a6c5f82803e27.jpg

Gdzie miałeś wyciek? Na kolbie kompresora? I jak sobie z nim poradziłeś?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Wydaje mi się, że to jest poziom minimum :?: Jak pompa siedzi na miejscu i poziomu oleju jest poniżej + to trzeba dolać, tak to rozumiem. Sugerowałem się zdjęciami z tego tematu: https://5series.net/forums/e61-touring-discussion-4/power-tailgate-oil-acceptable-substitutes-137749/page2/ 3/4 pojemności na odwróconym zbiorniczku.

Po zakupie auta oleju miałem tyle, a klapa działała normalnie, odessałem stary i zalałem świeżym hydraulikiem.

NA0Ltzq.jpg

Wyciek był spod tego elektrozaworu, wymieniłem na nim oring i już nie cieknie.

EhUvXjj.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz wyjąć kompresor nie dołączając szlauch i obrócić tak aby pojemnik był do góry. Odkrecasz śrubę i dolewasz do (+)

To jest max co powinno być

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e61-520d-tou/repair-manuals/51-body-equipment/51-24-tailgate-catch-locks/DmPbkbP

Jest też po angielsku

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dopełnili na zapas :wink:

Niżej ktoś opisywał jak dopełnić bez wyjmowania i napisał że w zamontowanej pozycji to 3/8 zbiornika czyli tak jak do (+) w pozycji stojącej

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

czy w każdym e61 ustawienia tylnej klapy są dostępne w idrive, czy trzeba to zakodować. W moim e61 mam elektryczną tylną klapę, ale ustawienia wysokości otwarcie nie mam w idrive.

tutaj jest na stronie Nr 37

https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiPmdeXt5XZAhUsDcAKHa3uDRAQFggzMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.motor-talk.de%2Fforum%2Faktion%2FAttachment.html%3FattachmentId%3D714541&usg=AOvVaw1QnkTFLrNMs3FAZPMXlsqB

http://fs1.directupload.net/images/180208/pzvul935.jpg

MENU >>>> USTAWIENIA >>>> POJAZD/OPONY (KOLA) >>> RYGLOWANIE DRZWI >>>> KLAPA BAGAZNIKA

P.S. Sorry ale to jest tlumaczenie "MENU" na polskie, jak jest u Ciebie ..... ?

Pozdrawiam Andrzej