Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy da rade naprawic taki czujnik ABS tylnego lewego kola ?

Moze nie trzeba kupowac od razu nowego tylko jakos wyczyscic, zaizolowac ?

W ktorym miejscu szukac usterki na takim kablu ?

Za taki czujnik krzykneli mi 320 zl, na allegro byl po 190, ale poki co nie ma.

P.S.

Mam klopot bo na poczatku swiecily mi sie kontrolki ABS i ASC, czasami wariowal predkosciomierz. Teraz wariuje wskaznik poziomu benzyny i chwilowego spalania lezy na pozycji ZERO. Czy tak sie moze dziac ?

Jezdze z ta usterka (ABS i ASC) jakies 2 tygodnie, czy moze stac sie cos z elektryka lub cos innego mi grozi ???

Bardzo prosze o pomoc

Opublikowano

Czujnika raczej nie naprawisz - mi też padł i kupiłem nowy (hella 210 zł na Allegro).

Tam nie ma co naprawiać a co ciekawe podobno przy wyciaganiu starego on się rozsypuje więc po wyciągnieciu nic z nim nie zrobisz.

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Można samemu wymienić ten czujnik, może być zapieczony, lepiej wcześniej spryskać odrdzewiaczem. Po wymianie wszystko powinno wrócić do normy. Błędy można skasować ale nie powinny wpływać na działanie systemu.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Cześć!

No z tym czujnikiem to trochę jest problem z wyciągnieciem,ale cierpliwym dłubaniem go wyciagniesz.kontrolki zgasną Ci po porudziesięciu metrach jazdy.Pózniej będzie ok!!!!!!!!!tu masz link do gościa Z ALLEGRO CO SPRZEDAJE NOWE CZUJNIKI TYLKO POWIEDZ MU Z JAKĄ WTYCZKA POTRZEBUJESZ CHODZI O KOLOR SZARA LUB NIEBIESKA:

http://www.allegro.pl/item95007455_czujnik_obrotow_kola_abs_bmw_e_39_przod_hella.html

CENA TYLNEGO 190 ZŁ

Jazda niczym nie grozi poza oczywiscie brakiem ABS-U I ASC,NO CHYBA ZE BEDZIESZ MIAŁ OSTRE HAMOWANIE I SZLAG TRAFI OPONKI!!!!!!!!!!

Opublikowano
lewy tylni czujnik jest rowniez odpowiedzialny (przynajmniej czesciowo) za wsakzania predkosciomierza. Stąd problemy z predkosciomierzem no i w konsekwencji ze wskazaniem spalania.

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Witam

Własnie dostałem czujnik do przedniego koła i dlatego moje pytanie:

- macie jakiś sprawdzony sposób na jego wymianę? tzn sprawny sposób na wyciagniecie tego starego ?

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

sama wymiana jest strasznie prosta.należy otworzyć piwko :D , zdjąć koło, następnie odkręcić dwie śróbki (klucz imbusowy nr.6), otworzyc czarne pudełko przytwierdzone do wewnetrznej części nadkola, odpiąć wtyczkę i w odwrotnej kolejności zamontować nowy sensor.po skończonej pracy otworzyc drugie piwko :D i się zrelaksować

ps.kolor końcówki jest zależny od roku produkcji pojazdu

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

Opublikowano

Nie ma jakiegoś sensownego sposobu na wyciągnięcie starego czujnika. Poprostu jezeli czujnik jest dłuzej zamontowany niż rok w samochodzie to nic nie da się zrobić. Żadko udaje się go wyciągnąc w 1 kawałku. Próbowałem nawet cęgami do rur i nie można go było ruszyć. Pozostaje tylko w takich przypadkach wykuwanie go kawałek po kawałku i w końcu w którymś momencie puści.

Sama wymiana też nic nie da - z tego co wiem. Na diagnostyce powiedzieli mi że muszą wpiąc się do komputera i zresetowac stan ABSu a jak wymienię sobie czujnik to komputer już sam go rozpozna. I tak też było, ale dopiero po przejechaniu jakies 100 m.

Co do regeneracji czujnika to nie da się go naprawić. Jest to cewka, uzwojenie - zalana dokładnie plastikowa masą. Uszkodzenia sa z regóły wewnątrz mechaniczne.

www.lodofka.pl - Mocno pojechany serwis ogłoszeniowy.
Opublikowano
Co do regeneracji czujnika to nie da się go naprawić. Jest to cewka, uzwojenie - zalana dokładnie plastikowa masą. Uszkodzenia sa z regóły wewnątrz mechaniczne.

dokladnie, jest to cewka czyli drut zwinięty w pewną formę sprężynki. Przez czujnik plynie sobie jakistam prąd. Pod czujnikiem, na piaście jest koło zębate. Gdy koło się obraza i pod czujnikiem przechodzi prąd to zaburza przepływ prądu w czujniku analogicznie - miejsce miedzy zębami zaburza ale w drugą strone przepływ prądu przez czujnik. (mogłem coś pokręcić, bo tłumaczył mi to dzis kolega, ktory produkuje tego typu czujniki).

Tak czy inaczej kolor wtyczek jest pewnie następstwem uzycia innego komputera od ABSu czyli mogą przez czujnik zaleznie od sterownika płynąc prądy o roznym napieciu i natezeniu. I pewnie dlatego czujniki z pozoru o takich samych wtyczkach rozniacych sie tylko kolorem nie mogą byc stosowane zamiennie

pozdrawiam

t.

Opublikowano

co tu rozumieć? Wtyczke masz mieć takiego samego koloru co obecnie zamontowana. I kropka ;)

Do tego inne czujniki sa na przedzie a inne z tylu. Podłubiesz, podlubiesz, w koncu wyciagniesz, zamontujesz nowke, przejedziesz sie i bedzie dobrze

powodzenia

pozdrawiam

t.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Osobiscie udalo mi sie zregenerowac czujnik abs w BMW 316 e36 1994. W metalowej obudowie. Wystarczy wyjac go delikatnie nestepnie rozciac blache obudowy przy samym plastiku, metalowa obudowa sie zsowa i mamy wnetrze czujnika. Teraz wystarczy tylko rozwinac znajdujaca sie tam cewke, nawinac od nowa, przylutowac, zalozyc z powrotem obudowe metalowa i ma biegac. Mi to wszystko zajelo okolo 3h ale to i tak chyba lepsze jak dac 300zl za czujnik przynajmniej dla mnie;);):D
Opublikowano

to ja tez mam pytanko

u mnie pali sie abs i asc musze podłaczys sie pod kompa zeby wiedziec ktory wymienic tak???

Opublikowano
No tak, ale jesli nie masz kasy na sprawdzaniem kompem to mozesz znalezc schemat instalacji abs i sam sprawdzic ktory czujnik jest zepsuty. Powinien miec okolo 1,2kohma. Komputer jest za schowkiem od strony pasazera Pozdrawiam :D