Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w instrukcji do rheingolda jest zainstalowanie standard tools przed punktem 5.

Moje pytanie brzmi czy ponownie go zainstalować czy zostaje ten juz zainstalowany z przed inpy?

I w jednej i drugiej instalacji wybieramy port com9 ?

Nie ma znaczenia kiedy zainstalowany , tylko ma być ediabas 7.3.0

Com 9 nie ma znaczenia dla isty D rheingold ,aby dział z INPA ... ma być od COM1 do COM9

w menadzeze urzadzen i w ediabas mam com 1 dla inpy dla rheingolda mam zmienic w obu na 9?

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W menadżerze urządzeń zmień na COM9

I w C:\EDIABAS\BIN\obd.ini też na COM9

To wszystko, po odpaleniu Rheingolda wchodzisz w ustawienia VCI Config i zmieniasz na Standard Ediabas Settings.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Dzieki

Powie mi ktos jeszcze krotko.jak po instalacji polaczyc sie z autem kolejnosc kabel aplikacja urochomienoe auta itd.

Opublikowano
Nie ma znaczenia kolejność. Możesz podłączyć auto po włączeniu Rheingolda, albo przed.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie właśnie pojawiła się ISTA 4.01

i już oficjalnie jest programowanie dla serii F i G dołączone (ista + psdzdata ) razem z diagnostyką,

dla serii E pozostanie nadal ISTA P , oczywiście programowanie serii F i G będzie dostępne tylko z ICOM nie dla interfejsu ENET .

3043ea67b404.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne rzeczy tu piszesz. Czytałem tam, gdzie ty to wszystko bierzesz ze strony, zupełnie innego

Yes, ISTA/P will still flash F, G and I series vehicles until 07/2017 according to BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To ja gdzie indziej czytałem :D , Temsky podałem to jako ciekawostkę, aby na polskim forum poszerzać wiedzę i horyzonty myślowe !!!

ale jak znasz kogoś w serwisie to zapytaj czy już mają ,

dlaczego włączyli programowanie do ista D aby zaoszczędzić 15 minut na uruchomienie (cytat z info na temat ista 4.01 dla serwisów )

,załadowanie danych ista P troche trwa, tak samo po to wydali nowego ICOM NEXT z szybszym procesorem też po to , nawet port ethernetowy

jest po to aby zminimalizować czas programowania i nie tracić na podłączenie dwóch interfejsów ...

Wypięcie pod kierownica złącza most jak w e90 i wpięcie do icom most to zajmuje conajmniej 2minut wiec znowu czas pomnożony przez tysiące samochodów to daje księgowym korzyści i to nie małe :jawdrop:

A kolego Temsky czas to pieniądz jak to niektórzy powalają,

Opublikowano

Kolega Temsky jakiś zadziorny ostatnio (nie wiem może zawsze.....)

Byłem na interview u dilera u mnie w mieście. Mają 36 stanowisk i tyle roboty że aktualizacje są robione w ten sposób że zostawiają auta na noc zwłaszcza e serie. Ista ma zaprogramować itd a następnie zrobić kalibracje/adaptacje z automatu. Tak jak Din pisze czas to pieniądz i wszystko idzie w tym kierunku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie cytuj odpowiadając bezpośrednio pod postem!!!!

Dlaczego raz "zadziorny" ? Piszę to, jak jest w rzeczywistości. A tymczasem ktoś gdzieś uruchomi ista p i uruchomi plan działań, to ja już będę w połowie drogi do końca programowania z esys. Tak, tak - jak mówisz - czas - pieniądze? Tak dokładnie. A jeśli ista p jeszcze i nie chce programować dla wszystkich znanych powodów, to w ogóle kolosalna strata czasu i pieniędzy.

Wystarczy delikatnym tonem zasugerować kolego Temsky. Moderator

Punkt 9 Regulaminu viewtopic.php?f=97&t=135491

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A tak w ogóle aktualizacja oprogramowania w autoryzowanym serwisie - procedura wyjątkowa - pan napisz do nas papier , że nie będzie miał pretensji , jeśli ci pochowamy samochód . )))))) Naprawdę śmieszne ?

Pracy wystarczy dla wszystkich , tylko nie zawsze wystarcza umysłu poprawnie ją zorganizować.

Opublikowano
Witam! Ta funkcja będzie działać tylko wtedy jak będziesz miał ważną oficjalnie licencję .To tak jak robisz coś u dilera to wszystko jest zarejestrowane.
Opublikowano

Koledzy wysle ktos linka do dzialajacej wersji po Angielsku ? prosze o pw

PS, czy jest tez jakis program w ktorym mozna zrobic samemu aktualizacje softu ? (e83)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zainstalowalem inpe i rheingolda na nowym lapku inpa dziala rheingold tez sie uruchamia ,ale jak robie idetyfikacje to nic sie nie pokazuje jedyne co po instalacji zle zrobile to 2 pliki z licencja wkleilem do nie tego folderu iodpalilem ,wyskoczyl mi wtedy blad licencji. Pliki wstawilem do odpowiedniego folderu i program sie odpala ale jak mowie przy identyfikacji czekam czeka i nic moge tylko jak przerwac. Jakies rady?
Opublikowano
ista 3.41 rzecz w tym ze ok 2 tygodnie ntemu na prywatnym instalowalem i dziala do dzis, teraz przygotowalem sobie osobnego lapka tylko do diagnostyki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z jakim skanerom ?

Nie czaje pytania?

Pytanie brzmi jaki masz interfejs i jak zainstalowany i skonfigurowany

rheingold łączy się przez EDIABAS tylko 7.3.0 żaden inny nie działa z ista D rheingold

porty COM muszą być takie same (od COM 1 do COM 9 )

w menadżerze urządzeń > USB serial port COM x)

X- to numer portu COM

i w EDIABS /BIN/ OBD.ini

otwierasz i sprawdzasz czy te same porty COM w obydwu miejscach

np

[OBD]

Port=Com9

Hardware=OBD

RETRY=ON

interfejs ustawiony na

INTERFACE= STD:OBD

w EDIABAS/BIN/ediabas.ini

sprawdź również rejestr serial aplikacją

OBDsetup http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/OBDSetup,5012575311.exe(executable)

wszystko ma być ok jak nie to zmieniasz lub dodajesz rejestr na win10 bywa że po instalacji interfejsu brakuje danych

http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/serial+port,5326921881.reg

tak jak na filmie moim

i gotowe powinno działać nie zapomnij w interfejsie ustawione opóźnienie z 16 na 1

Opublikowano (edytowane)

inpa pobrabna juz dawno od mlodzika hula na win 8.1i na 7.

inpa i ediabas sa zgodne z rheingoldem

porty sie zgadzaja

z tgo co widze w obd setup brakuje mit TAG

970348497c68.png

tak wyglada reszta

tu mam hardware usb powinno byc wedlug opisu obd tylko dziwne na drugim lapku tez mam usb i dziala na win7 inpa z tymi ustawieniami tez dziala

7aeb99c81abc.png

7dcc46101b4d.png

Edytowane przez DW1225
Opublikowano

dziwne jest jeszcze to ze na lapku z win 81 gdzie rheingold dziala i inpa tez w ediabas ini mam

Interface =ENET

i dziala