Skocz do zawartości

icom a2 prosba o porade w zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kabel sprawdzony i piszczy dobrze:

sprawdzane miedzy kl15 a 1 pinem obd2

oraz kl30 a 16 pinem obd2

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47eklfN05acXRzb2c

Tabela obd2:

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47MS1GRERkTlpBTkk

sprawdze jeszcze obd w aucie czy daje napiecie na 1 pinie

jakies inne pomysly :)

• Odpowiedzi 93
  • Wyświetleń 37,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale KL15 DCAN czy KL15 K-line ? to zasadnicza różnica

K-line na pinie 7 do KL15 jest pin 1 w obd2 z niego czyta napięcie bezpośrednio ,

DCAN po 2007/03 (rozpoznasz po pinach 6 high speed CAN i pinie 14 low speed CAN ) nie ma pinu do pomiaru napięcia

(ja mam DCAN i pinu 1 nie ma w OBD2 , a mój ICOM czyta napięcie kl15 ) tak samo jest w serii F,G

KL15 jest odczytywana z CAS po lini CAN i tu najczęsciej jest problem, winny jest pewnien układ atmegi który interpretuje sygnał z CAS

moge Ci zdjęcie dać który wymiana pomaga ,

Na alegro jest gość który naprawia icom

Opublikowano

bylo widziec moj wyraz twarzy jak zagladam do obd a tam w 1 pinie pusto :)

domyslilem sie ze ta informacja leci pewnie cyfrowo, e87 jest z 2010.

dla testu podlaczylem icom do innego auta i czyta prawidlowo kl15 ale w zlaczu fizycznie istnieje linia na ktore jest podane napiecie, domyslam sie ze test nic nowego nie wnosi ;/

Powiedz mi prosze jakie powinno byc napiecie na kl15 ?

drugie pytanie, glowice do auta lacze przez dwa kable ? 1 to wiadomo + ten opisany OBD2 ?

Jak tak zrobilem to dostalem cos takiego:

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47aHVBOUFxeFhuNzg

wartosc sie zmienia ale 100mV wydaje sie strasznie malo,

potem juz bylo 0:

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47VnlhQkg5NUJ2OGM

Alloc robimy przy programowaniu ? dla ista-d ma byc unlock?

Zastanawia mnie konfiguracja sieci lan, jak to prawidlowo ustawic po stronie lapka?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Napięcie na KL15 DCAN jest prawie takie same jak na KL30 , mozna połączyć sobie linie na przedłużaczu ale musisz wstawić przełącznik on-off

musi być aby wyłączyć zapłon inaczej ista nie dowie się że go wyłączyłeś mimo że fizycznie jest wyłączony ,

jest duzo procedur w ista które wymagają KL15 OFF też , kl15 OFF +R (czyli kluczyk w pozycji radio poza slotem ,nie dotyczy aut z komfortowym dostepem )

Nie konfiguruje się sieci dla ICOM ,

z wyjątkiem programowania aut z NBT , NBT EVO , nie można programować z icom ISTA P / ESYS

sa dwie możliwości albo fizyczny ruter i podłączony przez niego icom

albo emulacja rutera , i konfiguracja icom i sieci ,

w starszych autach serii F z CIC tylko jeden jest port ethernet w ZGW jest to moduł GW bramy i do niego wszystkie magistrale sa podłączone i to ZGW jest

interfejsem dla tych magistral CAN , MOST , Flexray ,

wraz z wprowadzeniem NBT powstał nowy system port ethernet jest obecny w kilku modułach ZGW/FEM , NBT , RSE

dlatego trzeba inaczejs skonfiguriować icom , normalne podłączenie i programowanie z icom tych modułów kończy sie ich uszkodzeniem

ista P lokalizuje sterownik po numerze (adresie) sterownika a powinna po adresie IP

PS, Port ethernet w E serii nie służy do programowania CIC , tylko do aktualizacji navigacji i systemu audio taka informacja znajduje się w ISTA D

"Programming information

The following interfaces are used to program the CIC:

- Ethernet via diagnostic connector:map data of the navigation as well as database for audio (Gracenote)

- MOST direct access point:remaining data, e.g. application software"

Opublikowano

dzieki za wyjasnienie,

tak sie zastanawiam, przez www dane na kl 15 leca z fizycznej lini, jezeli czytanie kl15 w bmw odbywa sie po d-can, to nic dziwnego ze widze 0, inna sprawa to ista, tam wykrywa mi icoma ale mimo ze jest free to lampka jest szara.

Moja ista byla konfigurowana pod zwykly kabelek d-can z ediabas 7.3.

Moze lepszym rozwiazaniem bedzie instalacja na nowo isty ? Mozesz poratowac linkiem ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Obowiązkowo jak raz uruchomiony był emulator icom to ista p nie nadaje sie do icom głowicy ,ale status nie szary bedzie tylko na czerwono ,

wprowadza go w stan rezerwacji dla ediabas ,

jak szara to coś nie tak z icom

Teraz jest dostepny loader bez emulatora icom, jakiś czas temu prosiłem twórce loadera (Beemerboy88) aby zrobił wersje bez emulatora ,

ponieważ przypadkowe kliknięcie na emulator niszczy iste i trzeba od nowa instaować .

Opublikowano

W pierwszej kolejnosci chce uruchomic iste+

dzis sprawdzalem na e46, miala dwa gniazda okragle pod maska i obd - kolumna kierownicy, po okraglym icom laczy sie prawidlowo, ale znow obawiam sie ze tam kl15 jest fizycznie

przez obd [BAD] wciaz brak napiecia, nie wiem czy e46 to najlepszy pacjet do testowania :) bo to 98rok

A moze jest ktos z Poznania z ICOM-em ?? :)

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47S0gxTUNoMm9JUGs

uc?export=view&id=0BxioHx0c1o47ZTMzb3BZLUMxM1k

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

e46 do 2000 roku jak jest gniazdo okrągłe to ono jest pierwszoplanowe najważniejsze

pod kierownicą w okresie przejsciowym jest tylko silnik ,

w 20pinowym okragły KL15 jest z pinu 16 podpiete w icom pod pin 1

jak nie ma okrągłego złącza to dopiero łączysz się przez OBD2 w kabinie dla e46,e53,e83, e38,e39 ,e52

jak chcesz sprawdzić KL15 DCAN to tylko

E70 ,

E8X po 2007/03 są wyjątki że k-line było dłużej prawie do 2008r jak stary silnik to jest K-line (bez E83 X1 tam mimo DCAN na silniku skrzyniach i DSC to

jest pin 1 dla KL15 i pin 8 lina K dla ews i pozostałeych modułów na lini K to jdyna tak magistrala co ma DCAN i K-line dlatego icom działa u ciebie

E9X też po 2007/03 z wyjątkmi gdzie mimo nowszej daty jest stary silnik

Nie pamiętam e60 ale pewnie podobnie jak e9X

oczywiście każda seria F też, który port wybrać DCAN lub Ethernet decyduje oprogramowanie nie icom czy dostepność protokołu diagnostycznego

w f-serii czasami do programowania z ESYS mozna skonfigurować icom aby wybrał DCAN zamiast portu ethernet np do ZGM lub MES/FEM

Opublikowano

Znasz może kogoś z Poznania lub okolic z icomem ? Zanim pośle go do naprawy chce się upewnić że to on źle czyta dcan.

Ewentualnie możesz mnie poratowac namiarem na zaklad naprawiajacy, plus info który uklad Jest uszkodzony.

Dzięki

• 1 rok później...
Opublikowano
witam zastanawiam sie nad aktualizacja e60 LCI 3.0d z poczatku 2008 roku jest w ogóle sens aktualizowania softu w aucie chodzi mi głównie o silnik i skrzynie ewentualnie navi?
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Witaj. Nie ma sensu.
Opublikowano
Witam. Czyli zwykłe kodowanie mogę przeprowadzić ISTA P kablem KDcan? Czy do kodowania będzie potrzebny zasilacz, czy wystarczy automatyczny prostownik?
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Zalezy co chcesz robic. ISTA P w zasadzie jest beznadziejna do kodowania. Wiecej zrobisz ncs expert. Ogólna zasada jest taka, jak kodujesz przynajmniej prostownik, jak programujesz, zasilacz obowiazkowo.
Opublikowano

Dzięki o to michodziło

Przez kabel K D Can też nie będzie problemu?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Bez problemu.
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Do programowania, slabo. 13.2V to na kompie bedzie max 12.5V, ista od razu zamyka sesje.
Opublikowano
Są też takie które można podkręcić do 16V wtedy by byl ok? I ogólnie od strony technicznej też jest dobry? Z akumulatorem AGM nic się nie stanie jeżeli oczywiście nie dostanie za wysokiego napięcia?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy taki zasilacz np. do LEDów da radę do podtrzymania napięcia w linku jest 30 A ale większe też są

https://www.speckable.pl/produkt/17483/Zasilacz-modulowy-12V-30A-360W-LED-ADLER.html

Testowałem zasilacze ledowe , szukałem taniego zasilacza do montażu w moich prostownikach które robię ,

kupiłem te nawet co mają po 1500W / 0- 100A napięcie regulowane 13.6V do 16V , testowałem , zbyt duże tętnienia ,

nie polecam problem podobny do

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=319166&start=180

Panowie kupiliście icom next, a szkoda wam wydać trochę pieniędzy na dobrej jakości zasilacz , co najmniej doctor telvin 50 ma tylko 40A ale lepszy niż to co proponujecie tutaj ,

jedyna tania alternatywa to zasilacz serwerowy (komputerowy )

bardzo wysokiej jakości źródło prądu , patrząc na oscyloskop prąd stały idealnie ciągła linia do zakresu 40 MHz ,

gdyby nie jego napięcie ściśle kontrolowane na ok 12V

do istap/ ista+ icom next musi być napięcie na zasilaczu co najmniej 13.5V aby podczas poboru prądu dużego nie spadło poniżej 13V jak nie ma kalibracji napięcia na przewodach ,do diagnostyki ISTA / kodowanie wystarczy 13V