Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Borykam sie z dziwnym przypadkiem, otoz czasem moje auto gasnie, dzieje sie to na biegu jalowym.

Najczesciej na swiatlach gdy sie zatrzymam wzuce luz, auto czasem(raz na tydzien raz na kilka dni bardzoooo roznie) samo gasnie.

Jest to lagodne bo silnik lekko zabuja obrotami i auto powoli schodzi na 0 obrotow tak delikatnie ze gaszac z przycisku potrafi mocniej bujnac.

Suma sumarum gasnie a ja nie wiem czemu, ani co moze byc tego przyczyna!?

Czy powinienem sie martwic? Bardzo zadko to sie zdaza i nie ma regoly czy cieply czy zimny silnik.

Jakis zcas temu ciekla mi uszczelka pod zaworami, przed jej wymiana auto czesto gaslo samo podobnie teraz zdaza sie sporadycznie mimo wszystko chcialbym znalezc usterke badz przyczyne i ja wyeliminowac bo wybiram sie w dluga kilka tys. km podroz i nie chce miec niespodzianki.

czy ktos spotkal sie z podobnym problemem? Na kompie nie ma bledow (tzn jest jeden ale o tym ze podgrzewanie jednego lusterka nie dziala), sprawdze dzis raz jeszzce sie upenie...

Troche kasy juz wlozylem w autko i chcialbym aby jezdzilo jak najlepiej a tu zawsze cos:/

Czy takie sporadyczne raczej zadkie gasniecie auta to moze "normalka" w tym silniku?

Koledzy bardzo prosze o rade!

Opublikowano
W E46 miałem uszkodzony czujnik położenia wału korbowego, inpa też nie wskazywała żadnych błędów.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
dzieki za podpowiedz, a mozesz przytoczyc jakies zauwazalne objawy? Moje auto pali ok nie zdazylo ki sie poki co zeby nie chcialo odpalac albo mialo z tym klopoty.
Opublikowano
Czasem mi gasło, czasem za mocno schodził z obrotów przy cofaniu i gasł, a zazwyczaj wpadało w wibracje jak by nie palił na któryś gar po ponownym odpaleniu silnika jak ręką odjął. Z tego co się dowiedziałem to inpa rzadko pokazuje, że czujnik położenia wału jest uszkodzony. Za oryginalny czujnik dałem 255zł siemensa.
Opublikowano

No i chyba to moze byc dosc trafna diagnoza bo moj czesto faluje(takie male skoki i szybkie 20-70 obrotow nie zawsze widac na obrtomierzu), plus czesto ma wibracje jakby wlasnie na jede gar nie palil, no i czasem sam z siebie gasnie.....zadko ale gasnie.

Warto w ciemno zamowic czujnik? Duzo bedzie roboty przy wymianie? I czy trzeba pozniej na kompa jechac zeby zaprogramowac czy cos?

Zamowie go w serwisie ORI BMW bedzie najszybciej- dam rade sam czy potrzebuje mechanika?

Sory za laickie pytania jakie zapewne sa powyzsze.

Dziekuje za podpowiedzi, sadze ze na 99% to bedzie to, objawy sa dosc jednoznaczne.

Opublikowano

Poczekaj jeszcze może ktoś mądrzejszy będzie wiedział więcej :) Nie chcę żebyś wyrzucił pieniądze w błoto... Wymiana czujnika u mnie była dość kłopotliwa, ponieważ znajdował się on za silnikiem i było mało miejsca żeby wsadzić ręce, a nie jak w starszych modelach przed nim. Poszukaj gdzie znajduje się on w twoim silniku, wymiana jest banalna wystarczy odkręcić dwie śruby imbusowe. Ale tak jak mówię poczekaj niech ktoś jeszcze się wypowie w temacie :cool2:

Znalazłem pod nr 3 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VA71&mospid=48481&btnr=11_3173&hg=11&fg=10&hl=3

Opublikowano

No i nikt za bardzo sie nie garnie zeby pomoc ani posluzyc rada. Zapewne w ciemno wymienie ten nieszczesny czujnik kosztuje kilkadziesiat funtow wiec tragedi nie ma:) W ASO jak dzwonilem wystarczy zamwoic i jest na drugi dzien do odbioru. Jedynie zastanawiam se czy ktos moglby posluzyc rada jak to ten czujnik wymienic samemu:)

Mam skrzynie manualna, czasem mam problem z wzuceniem pierwszego biegu, tak jakby wchodzi do polowy prawie ale nie do konca, wsteczny czy inne biegi wchodza bez zadnego problemu zawsze, jedynka sporadycznie i tylko jak sie zatrzymam na swiatlach. Podobnie jak z gasnieciem wystepuje w podobnej czestotliwosci. Nie wiem czy sie tym teraz martwic? Dodam ze aby ja wbic zazwyczaj puszzcenie sprzegla i poczekanie chwile pomaga badz wbicie innego biegu, mialem podobnie w e46 328 kiedys ale nie robilem nic ze skrzynia, czy zatem tu jest tez tak czasem?

Dzieki za odpowiedz

Opublikowano

Co do skrzyni to na pewno warto wymienić olej w skrzyni.

Możliwe też że masz go za mało. W e91 w tym roczniku często ze starości niszczy się taka uszczelka przy wybieraku i stąd są małe wycieki,

co w końcu powoduje że oleju ubywa i biegi wchodzą co raz gorzej.

Opublikowano

Witajcie, nad zmiana oleju sie zastanawialem ale mechanik mi odradzil i poradzil dolac oleju...

Skrzynia cala obrzygana olejem(prawdopodonnie jak lala uszczelka pod zaworami) a ze ma pawie 200 tys to ma prawo go byc mniej.

Sprzeglo przy niecalych 100 tys BMW wymienilo (poprzedni wlasciciel- historia z BMW auta).

Nie zawsze pomaga wzucenie dwojki, ale jak tylko sie ruszy z dwojki(a dosc latwo bo 150 kucy uciagnie bez problemu)tak ze ledwo sie kola potocza i szybjko jedynka wchodzi bez problemu.

Inne bigi sa ok, wsteczny dosc ciezko ale pewie i zawsze wiem ze jest.

Jak zmieniam biegi to czuje na galce tak jakby przelamanie i wiem ze bieg jest, zwlaszcza nizsze biegi. Ale to chyba normalne w skrzyni, nie ma zgrzytow czy cos tylko czuc lekko opor a pozniej czuc ze bieg jest na meijscu...

Jedynie czasem nie moge wzucic jedynki.

Jesli chcialbym zmienic olej.....jak sie za to zabrac i jak dobrac takowy olej? Warto kupic w ASO? DO manuala nie mam pojecia ile wchodzi i jakiego, plus moze cos jeszcze sie wymeinaia razem?

Wasze uwagi sa cenne dla mnie i dziekuje za nie!

Moze ktos podpowie czy warto ruszac czujnik poleznia walu jako ze mam czasem efekt gasneicia auta na niskich obrotach biegu jalowego i nierowna prace silnika.

Powyzej 1000 obrotow wszystko dziala plynie, nie ma spadkow mocy nie zauwazylem aby bunia miala jakeis klopoty w szarpaniu czy cos.

jedynie po nocy przez minute jak ruszam to lekko koziolkuje(nie zawsze) zanim puszcze sprzeglo ale to zazwyczaj do pierwszej zmiany biegu pozniej nei ma tego wogole.

Dzieki Panowie!

Opublikowano

Moze ktos podpowie czy warto ruszac czujnik poleznia walu jako ze mam czasem efekt gasneicia auta na niskich obrotach biegu jalowego i nierowna prace silnika.

Wymień i już nie męcz. To najczęstsza przyczyna samoistnego gaśnięcia auta. Uszkodzony czujnik położenia wału nie daję żadnych błędów. U mnie też samoistnie gasł co jakiś czas, zarówno na postoju jak i podczas dotaczania się do świateł. Po wymianie jak ręką odjął. Bierz oryginał nie zamiennik. Co do wymiany jest dosyć problematyczna, ze względu na dostęp, bynajmniej taka jest w dieslach.

Opublikowano

Zamwie i wymienie :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ......

Z ktorej strony silnika on jest u mnie w 320i e90? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

Dzieki za diagram!

:D :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

Nowy czujnik z Vatem...525 zl :/ Jak trzeba to trzeba :duh: :cry2:

Opublikowano

A co do trudności z wrzuceniem 1 biegu:

e34 525tds czasem haczyła jedynka, tak samo jak e39 525i, a teraz w e90 również się zdarza... Pech czy masowe zjawisko?

Problem ten nie zwiększał się (przynajmniej jakoś bardzo widocznie) w e34 jak i e39 po przejechaniu sporo ponad 100tys km (nie wiadomo ile było wcześniej).

Tak więc na razie w e90 nie przejmuję się mam nadzieję że się nie rozpadnie.

Co ciekawe w Fordzie Ka Mk1 na jedynce zjawisko w zasadzie nie występuje biegi chodzą o dziwo jak malina. Lepsze skrzynie niż BMW? :P. Żeby pięknie nie było prawie zawsze jest problem z wrzuceniem wstecznego. :P

Opublikowano

Juz mnie ta jedynka nie martwi...dzieki:)

Martwi mnie bardziej ze zona jezdzi bmw i jej gasnie na swiatlach z rana w tym samym miejscu co 2 dzien....

Mowila ze jak dodala gazu jak widziala ze gasnie to silnik si epodniosl i zostal na obrotach i tak ze trzy razy....

Ja jak jezdze to m i nei gasnie nie wiem o co chodzi...ona jezdzi bardzo ECO PRO, ja raczej jezdze normal/sport..... czy taki styl jazdy moze miec znaczenie na gasniecie jesli na tym samym odcinku jedzie jedna osoba dynamicznie(zakladam ze silnik lepiej sie rozgrzewa i szybciej osiaga parametry) a druga osoba ktora jedzie bardzo eco pro i mowiac wprost zamula~?