Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, rozważam zakup BMW 730d rocznik 2011/12. Czy mogę prosić o opinie osób jeżdżących takim autem o podanie realnego spalania w mieście i w trasie.

Wcześniej jeździłęm 325i i spalanie podane przez producenta nie miało nic wspólnego z rzeczywistością.

Pozdrawiam adam

Opublikowano

Czy nikt z zaglądających forumowiczów nie jest w stanie udzielić mi odpowiedzi.

Widzę już 40 wyświetleń a żadnej odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

W pełni to rozumiem, autem robię ok 80 tyś km rocznie.W najbliższych 3 miesiącach będziemy wraz z moją TZ zmieniać obecne auto wybór padł właśnie na BMW 730 albo AUDI A8 3.0.

Oba auto są śliczne i nie możemy się zdecydować pomiędzy nimi a przy przebiegu który wykonujemy ( 90% autostrady ) czynnikiem decydującym będzie właśnie spalanie i koszta serwisowe.Identyczne pytanie wysunąłem również na forum audi i też marnie z odpowiedziami, a 3 miesiące zlecą szybko.

Opublikowano

Zrobiłem pare tys km 730d i według BC wychodziło średnie 9.3 wiec jak na taką budę nie jest źle ;)

Podobno 3.0 tdi w a8 pali więcej ale nie wiem nie jeździłem natomiast miałem a6 3.0tdi i tam według komputera wychodziło mi 11,5...

Opublikowano

Moje 730D pali w mieście około 11 litrów (10 jeżeli się staram i jeżdżę spokojnie) a na autostradzie przy prędkościach przelotowych ok. 150km/h w granicach 7.7 - 8.2 litra.

Fakt natomiast jest faktem, że jak jeździłem po Polsce z prędkościami nie większymi niż 110km/h to spalanie wychodziło około 6 litrów / 100km

Opublikowano
Nie-wiem ile pali 730d, ale wiem ile pali a8 3,0 tdi d4. Na przykład trasa Poznań-Split przez Czechy, Austrię, Słowację, połowa autostradami (130-160) wyszło 7.5. Ja stałem przed podobnym dylematem i mimo, że zawsze byłem fanem bmw zdecydowałem się na a8, bo po imho to lepszy produkt i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Opublikowano
Nie wiem po co opowiadasz o Audi jak temat jest kompletnie o czym innym. Ciesze się, że jesteś zadowolony ale zpstaw to dla siebie albo w innym temacie. Co do spalania 730D to jest ono porównywalne do tego z E65. W trasie przy patrolowej jeździe spokojnie można zejść do 7litrów na 100km.
Petrolhead
Opublikowano
Nie wiem po co opowiadasz o Audi jak temat jest kompletnie o czym innym. Ciesze się, że jesteś zadowolony ale zpstaw to dla siebie albo w innym temacie. Co do spalania 730D to jest ono porównywalne do tego z E65. W trasie przy patrolowej jeździe spokojnie można zejść do 7litrów na 100km.

Przecież autor tematu pisze, że zastanawia się nad 730d lub A8 więc temat nie jest kompletnie o czym innym...nie wiem po co się tak bulwersujesz :duh:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może to już musztarda po obiedzie. Ale:

Komputer pokazuje 8,9 na 100 km. Przebiegi w Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Czyli raczej długie, poza miejskie. Za to rozgrzewanie silnika, a raczej kabiny, po kilka minut przed jazdą. Oczywiście ostatnie 300 km po Polsce i w Warszawie, co też pewnie wpływa na odczyt. Wersja długa.

Opublikowano
W moim przypadku trasa Jastrzębie-Monachium ok.800km, spalanie według BC w 750il F02 wyszło 15,5 ale jazda z pełnym bagażnikiem, szybka, 4 osoby na pokładzie kilka razy zamknięty zegar... W 730d jak ktoś będzie jechał spokojnie to można osiągnąć bardzo fajny wynik ;)
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odnowie temat. BMW zakupione ? Jakieś nowe opinie o 730d ?

Co mogę powiedzieć - świetny samochód. Co nowego chcesz usłyszeć ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam N57 silnik jest wadliwy mi lancuch strzelil przy 200 kkm. Koszta to chamulce i opony dosc kosztowna operacjia .(ok.3000€) Zmiana oleju w skrzyni co 1000kkm koszt 500€.
Opublikowano

Pomylka z wymiana oleju w skrzyni to 100 kkm.

Jazka bardzo konfortowa i cicho jest w srodku mimo opon runflat , ktore sa obowiazkowe poniewaz brak zapasowego kola brak miejsca jest akumulator wsadzony tam gdzie byla dojazdowka jak dla mnie to porazka

Opublikowano
Witam, glowica i zawory ocalona tylko lancuch napinacz pompa wody kooszty nie moge Ci podac bo mieszkam we francji i tu sa ceny z kosmosu w aso.
Opublikowano
A czyli bez kolizji. A w jakich okolicznosciach sie urwał ? W sensie podczas jazdy czy na postoju !? Tak dopytuje z ciekawości bo zastanawiam się czy warto na zapas zmienić łańcuch.