Skocz do zawartości

Problem z dymieniem na zimnym silniku 320d 136 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pewien problem z moją czarnulką. Otóż na zimnym silniku moja czarnulka dość mocno dymi na niebiesko. Co zauważyłem jeszcze to przy dodaniu gazu czy na zimnym czy na ciepłym silniku tak przy 1800 obr do 2000 obr mam takie szarpnięcie (przerwanie) i w tym zakresie bardzo dymi... przy wyższych obrotach dużo mniej... przy czym nie występuje to zawsze... Proszę o pomoc bo nie wiem co to może być... Jestem amatorem BMW bo jest to moje pierwsze auto tej marki... Dziękuję...
Opublikowano
nie występuje to zawsze...

Do sprawdzenia zawór EGR i jego termostat i ewentualnie siłownik podciśnieniowy turbiny lub jego przewód zasilający.

Opublikowano

Jeszcze odme bym sprawdzil lub wymienił bo pewnie tam jest problem..

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

..pasja to moje życie..
Opublikowano
Jeszcze odme bym sprawdzil lub wymienił bo pewnie tam jest problem..

Dokładnie tak, najpierw koniecznie wymiana filterka odmy.

Opublikowano
Do sprawdzenia? czyli jak można go sprawdzić? czyszczenie też?

Dokładnie zacząć od czyszczenia. A reszta jest opisana na forum, szukaj.

Opublikowano
Ok to zacznę od odmy bo auto zakupiłem od kolegi, za niewielkie pieniądze , który o nie nie za bardzo dbał bo uważał , że auto ma tylko jeździć... Czy ktoś na forum ma taką odmę w atrakcyjnej cenie? Chciałbym oczywiście oryginał... chcę się wziąć za to auto bo mi się bardzo podoba i chcę o nie zadbać...
Opublikowano
Jeśli poprzedni właściciel nie dbał o auto jak mówisz to pewnie obudowa jest oryginalna. Ja wymieniłbym komplet z aso ( taniej jak allegro ) i później co wymianę oleju filterek z allegro...
Opublikowano
ogólnie się poleca zawsze wymienianie odmy wraz z cala obudowa, są to większe koszta ale i efekty lepsze. pisze dlatego bo podejrzewam ze odma nie była wymieniana od nowości :) a skoro odma nie wymieniana to pewnie wszystkie inne filtry tez :)
Opublikowano
z tego co się orientuje to filter odmy się wymienia z cala obudowa bo wymiana samego filterka może się na nie wiele zdać :) pozdro

Widziałes to kolego w ogóle na własne oczy? Wymieniałeś to kiedyś w N47? Oprócz filterka na odmę składa się jeszcze tylko obudowa plastikowa z uszczelkami, jak trzpień do osadzania filterka w środku nie jest pęknięty, to nie wiem po co chciałbyś całe to wymieniać? :roll:

Opublikowano
Tyle, że sam filterek to nie jest cała odma, w tej nieszczęsnej obudowie, jest membrana, która pod wpływem nadciśnienia otwiera ujście nadciśnieniu, aby turbina mogła je wciągnąć. Dlatego jeśli ktoś ma objawy uszkodzonej odmy to zazwyczaj, albo przymarznie membrana i olej wyjdzie "bokami", albo odma jest całkowicie dziurawa i silnik wciąga wielkie ilości oparów olejowych. Dlatego zaleca się wymienić obudowę razem z filtrem jeśli nie wiemy kiedy była wymieniana, albo mamy przypuszczenie, że jest od nowości, może to zaoszczędzić kłopotów w przyszłości. Później można wymieniać sam filterek, i też bez przesady co 2, albo 3 wymianę oleju będzie OK.
Opublikowano
Tyle, że sam filterek to nie jest cała odma, w tej nieszczęsnej obudowie, jest membrana, która pod wpływem nadciśnienia otwiera ujście nadciśnieniu, aby turbina mogła je wciągnąć. Dlatego jeśli ktoś ma objawy uszkodzonej odmy to zazwyczaj, albo przymarznie membrana i olej wyjdzie "bokami", albo odma jest całkowicie dziurawa i silnik wciąga wielkie ilości oparów olejowych. Dlatego zaleca się wymienić obudowę razem z filtrem jeśli nie wiemy kiedy była wymieniana, albo mamy przypuszczenie, że jest od nowości, może to zaoszczędzić kłopotów w przyszłości. Później można wymieniać sam filterek, i też bez przesady co 2, albo 3 wymianę oleju będzie OK.

dopisuje sie do kolegi postu :)

Opublikowano
z tego co się orientuje to filter odmy się wymienia z cala obudowa bo wymiana samego filterka może się na nie wiele zdać :) pozdro

Widziałes to kolego w ogóle na własne oczy? Wymieniałeś to kiedyś w N47? Oprócz filterka na odmę składa się jeszcze tylko obudowa plastikowa z uszczelkami, jak trzpień do osadzania filterka w środku nie jest pęknięty, to nie wiem po co chciałbyś całe to wymieniać? :roll:

oj to widzę ze w kwestii odmy jesteś mało wyedukowany skoro dla ciebie odma się składa tylko z filterka :)