Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od jakiegoś czasu "doktoryzuję" się z problemu wilgoci z garażu. Garaż jest nieogrzewany, murowany. Nie jest wolnostojący, jest jednym z kilkunastu garaży w rzędzie, rząd stoi "plecami" do drugiego. Problem polega na tym, że zawsze zimą przy sporych mrozach tworzy się dość gruba warstwa szronu na suficie i drzwiach, która później oczywiście tworzy wilgoć, którą czuć w powietrzu, czasami rzeczy pozostawione w garażu "śmierdzą pleśnią". Wentylację garażu stanowi kratka przy drzwiach (nie jest zasłonięta) oraz komin o średnicy około 12cm w dachu w przeciwnym rogu garażu. Czy wysokość komina ma znaczenie? Z tego co czytam w necie powinien mieć wysokość minimum jednego metra, prawda to? Drzwi są szczelne, zrobione z desek o grubości około 2cm, niedawno dodatkowo ociepliłem je od wewnątrz styropianem 2cm. Papa na dachu była niedawno położona nowa. W garażu jest kanał (niestety nie wiem czy był wyłożony folią). Zastanawiam się nad wyłożeniem sufitu styropianem, jest sens to robić? Styropian o grubości 2cm wystarczy? Trzeba go tynkować po przyklejeniu do sufitu czy wystarczy np. pomalować (czym?)? Co jeszcze można zrobić żeby wyeliminować wilgoć? W tym roku w tym garażu będę zimował z3 więc odpada problem "wwożenia" śniegu na aucie itd :)
Opublikowano

problemem jest zapewne brak ocieplenie garaży a co za tym idzie zimą przemarza ściana oraz strop więc bez ocieplenia lub ogrzewania garażu nic w tym temacie nie działasz. Ocieplanie od środka mija się z celem bo strop i ściana dalej będzie przemarzać a także skroplenie dalej będzie zachodziło wewnątrz pomieszczenia.

Ocieplenie 2 cm styropianem to żadne ocieplenie, dziś garaże/domy ocieplanie się styropianem o grubości 10-20cm, mowa tu o posadzkach/ścianach/stropach/dachach.

Opublikowano

Przez wszystkie trzy ściany mój garaż sąsiaduje z innymi więc chyba nie ma sensu ich ocieplać? Od zewnątrz nie jestem w stanie ocieplić dachu bo jest on wspólny dla wszystkich garaży. Niestety nie mogę dać 10cm styropianu na sufit bo garaż by się zbytnio obniżył. Jaka jest minimalna grubość styropianu której zastosowanie ma sens?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

nie jestem specjalistą z zakresu fizyki budowli ale skraplanie wody spowodowane jest dużą różnica temperatur pomiędzy wnętrzem garażu a powietrzem zewnętrznym. Dawanie styropianu od środka nie załatwi sprawy ponieważ dalej będzie przemarzała ściana i na jej wewnętrznej powierzchni będzie skraplała się woda. Poczytaj o zagadnieniu gradientu temperatur w ścianie - głownie chodzi o to, że jakikolwiek materiał teroizolacyjny należy dawać jak najbliżej ośrodka generującego różnice temperatur, w tym przypadku powietrza zewnętrznego, tak aby w materiale termoizolacyjnym zachodziła duża zmiany temperatur (dzieje się to dzięki niskiemu współczynnikowi przenikania ciepła - materiał termoizolacyjny ma duży opór cieplny) dzięki czemu nie przemarza ściana i nie dochodzi do skroplenia wody. Zakładając temperaturę na zewnątrz -20 a w środku +5 st 2cm styropianu "prawie nic" nie dadzą i szkoda się w to bawić. Trzeba zastosować minimum ~8cm.

Jak chcesz możesz to sam policzyć, wystarczy znać materiał z jakiego wykonana jest ściana/strop, współczynniki przewodzenia ciepła danych materiałów

Opublikowano
Wentylacja i ocieplenie to jedno, ale ważna jest izolacja pozioma i pionowa pomieszczenia. Posadzka betonowa podciąga wilgoć i problem gotowy. Sprawdzałeś jaką masz wilgotność w środku? Jeśli 70% i więcej, to skraplanie i szron będzie non stop, chyba że będziesz grzał do temp. 25 st. C. :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki sens ma ocieplanie garażu, który nie jest ogrzewany??????? Tu potrzebna pewnie jest wentylacja lepsza bo wilgoć idzie z kanału.
Opublikowano

hmm no właśnie myślę o ociepleniu sufitu właśnie w celu pozbycia się wilgoci, nie zależy mi na tym, żeby było ciepło, tylko sucho żeby ruda nie dobierała się do auta :) Ze jest wilgotno to wiem bo czuć to od razu po wejściu do garażu. Jest szansa, że chemiczny pochłaniacz wilgoci pomoże czy raczej nie wyrobi?

Jeśli chodzi o wentylację to tak jak pisałem z przodu przy drzwiach jest kratka, a w przeciwległym rogu garażu w dachu komin wentylacyjny, wystający mniej więcej pół metra nad dach z nasadą typu "H". Co można zrobić żeby poprawić wentylację?

Nie wiem właśnie skąd może dostawać się wilgoć, kanał jest przykryty deskami, przy czym zamiast dwóch desek są metalowe kraty wentylacyjne. Deski się nie krzywią ani nie pojawia się na nich pleśń od spodu, wydaje mi się więc że nie ma zbytniej wilgoci w kanale.

Opublikowano
Mnie się też wydawało... mimo że nie mam kanału w garażu, a za to mam wentylację (zetka fi 16 cm + kanał wywiewny ). Powodem jest podciąganie wilgoci z gruntu przez materiały nieizolowane, beton, drewno, etc. Jedyna rada - izolacja podłogi, czyli nowa wylewka z wcześniejszym położeniem folii izolacyjnej, ewentualnie na to styropian. Kup sobie tani miernik wilgotności materiałów budowlanych za 60 zł. Jak będzie tylko wilgotne podłoże, a nie mokre, to sama wentylacja nie pomoże, chyba że kupisz osuszacz na prąd, to zniwelujesz o 10% wilgotność, pod warunkiem że w garażu masz min 11 st.C. :norty:
Opublikowano
Dobra podpowiedź z tym miernikiem, dzięki :) Pożyczyłem dzisiaj, pomierzyłem wprawdzie na szybko i niestety wszystko wskazuje na to, że winny jest dach. Na podłodze pokazał 0%, na ścianach podobnie, do kanału nie wchodziłem (oczywiście zrobię to przy najbliższej okazji), ale zdjąłem deskę i zmierzyłem na ścianie kanału - 0%. Natomiast na suficie miernik wskazał miejscami kilkanaście, a miejscami nawet do 30% wilgotności :/ Pewnie stąd bierze się na nim gruba warstwa szronu zimą? Jaki cudem może być taka wilgotność na suficie jeśli papa była kładziona nowa rok lub dwa lata temu? Dodatkowo kilka dni temu poprosiłem tatę zeby na nią zerknął - było jedynie małe pęknięcie na łączeniu z sąsiednim garażem ale już jest załatane. Możliwe żeby podciekało pod nią z sąsiednich garaży i stąd taki efekt? Chyba niemożliwe żeby papa przemakała? :shock: :duh:
Opublikowano
Dach jest betonowy. Dzisiaj chodziłem po dachu i zauważyłem, że papa nie wszędzie dolega, miejscami są bąble z powietrzem, ale nie jest uszkodzona, popękana ani nic z tych rzeczy. Pod obecną warstwą są prawdopodobnie jeszcze dwie warstwy starej papy.