Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów

Czy ktoś tzn na pewno ktoś instalował skrzynie basową w E90 2006 ale czy ten ktoś zechciał by się podzielić pomysłem jak to zrobił jak podłączył wzmacniacz mam na myśli tak żeby zasilić tylko skrzynię ?

I jaką skrzynie albo tubę ktoś zastosował ? Może jakieś wymiary?

Aha mam na myśli sedana ;-)

Opublikowano
BMW 3 to VW Golf :mad2: ... i chyba subwoofer :cool2: , powinieneś mieć 2 pod siedzeniami...

spodobało sie moze jeszcze byc tak subfer oczywiście ŻART ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mi osobiscie pasuje jezeli chodzi o suby, az takim audiofilem nie jestem, z czasem dodam tweetery w słupki, oraz wymienie tylne głosniki na dwu drożne i wszystko.

natomiast jeżeli tobie jest za mało basu i uparłeś się na dodatkowy sub to na youtube widziałem, jak ktoś przerabiał ten schowek pod bagażnikiem "wannę" na suba, i tam da rade coś upchnąć, poszukaj na youtube to napewno znajdziesz.

słowo klucz "e90" i niuchaj ;)

Opublikowano

Sub w bagażniku w E90 to kiepski pomysł. Bagażnik jest dobrze wygłuszony. Suby pod fotelami sprawdzają się imho.

Moze zaintersuj się zestawem montowanym w orginalne miejsca, np. zestawem Jehnert do e90.

Istotne jest jednak jakim zestawem audio dysponujesz w tej chwili. Fabrycznym, czy juz cos modyfikowales? Jesli fabrycznym, to jakim?

Opublikowano

gosć chce kombinować z subem a nie mam totalnie pojęcia o audio w życiu tergo nie zrobisz to tak jak byś chciał sam naprawić silnik czytając info tylko zamieszczone na forum.

A co do basu w e90 faktycznie jest beznadziejny ale skrzynia w e90 to czysta wiocha pasująca do użytkowników golfa

Opublikowano
Ale tak jak powiedzieli Ci koledzy wcześniej, jeśli chcesz to zrobić dla SIEBIE, a nie dla ludzi stojących na zewnątrz to niewiele Ci to da, bo bagażnik jest wyciszony, i odizolowany od kabiny. to nie jest heczbek (jak np. golf) :D
Opublikowano
Ja mam suba w E91 w bagażnigu i napier..... cudownie :) także skończ opowiadać ze niwiele pomoże bo jakość muzyki jest o wiele lepsza ( mam głośniki MOSCONI, które podobno są lepsze od Harmana)
Opublikowano
Ja mam suba w E91 w bagażnigu i napier..... cudownie :) także skończ opowiadać ze niwiele pomoże bo jakość muzyki jest o wiele lepsza ( mam głośniki MOSCONI, które podobno są lepsze od Harmana)

Wiesz jak wyglada bagaznik w e90 a jak w e91, czy ci rozrysowac?

Moim zdaniem temat do zamkniecia, o audio w e90 na forum mozna poczytac duzo - najlepiej doposazyc lepszy zestaw HiFi ori BMW, nie bedzie rzezby, a bedzie gralo wytarczajaco dobrze.

Opublikowano

Fizyczne umieszcznie subwoofera nie jest probelem. Korzystając na przykład z otworu na narty albo uzywajac glosnika free air, który odpowiednio zainstalowany bedzie wykorzystywał pojemnosc calego bagaznika.

Wiekszym problemem jest wyciagniecie dobrej jakosci sygnalu, ktory doprowadzony do wzmacniacza, a pozniej do glosnika bedzie generowal dobrej jakosci dzwiek.

Istnieja specjalne tworzone do BMW przetworniki, ktore pobieraja sygnal cyfrowy i pozwalaja na bardzo duzo, ale te rozwiazania sa drogie i sa przeznaczone dla ludzi, ktorzy powaznie chca podejsc do tematu i calkowicie przebudowac audio.

Jest tez mozliwosc zastosowania przetwornika sygnalu za oryginalnym wzmacniaczem, jednak daleko temu sposobowi do doskonalosci.

Napisz, jaki masz sytem wyjsciowy. Nie liczac bardzo rzadkiego "indywiduala" sa 3 standardy systemow audio w BMW w tych latach. Kazdy ma inna budowe, ilosc glosnikow, moc i oczywiscie inna jakosc dzwieku.

pascal

Opublikowano
a z ciekawości spytam, wiecie może czy w podsttawowym audio w e90 jaką moc ma radio/navi business ? i czy jest jakis wzmacniacz w tym aucie?
Opublikowano
chyba powinien byc wzmacniacz w bagażniku ale nie zawsze jest ;-( tez mam to samo radio i tez nie wiem nic wiecej fajnie by było wiedzieć jak wyprowadzic sygnał do wzmacniacza