Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Mam ksenony fabryczne i głupieje poziomowanie. Przez tydzień może być dobrze, nagle światła się przestawiają ( w górę ) i by nie oślepiać muszę korygować ręcznie w stacji diagnostycznej. Po jakimś czasie znów nagle się przestawią - wrócą dokładnie do ustawienia poprzedniego. Ponieważ teraz są bardzo nisko to znowu regulacja. I tak walczę z nimi od roku. Wymiana obu czujników nie pomogła, instalacja el. sprawdzona i nic nie znaleźli . Czy, jeśli wymienię włącznik świateł z modułem posiadającym pokrętło do ręcznej regulacji to zadziała regulacja? Czy może ktoś próbował przeróbkę na regulację ręczną?

Teraz mam odłączone wtyczki od poziomowania przy reflektorach i jest stabilnie, ale po obciążeniu tyłu muszę maskę do góry i ręcznie światła w dół.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Przepisy zabraniają żeby światła ksenonowe miały ręczną regulację, więc po takie przeróbce możesz mieć problem z policją lub na przeglądzie. Znajdź lepiej moduł do ksenonów i po prostu podmień i sprawdź.
Opublikowano
A krecenie pokrętłami kolo lampy nie pomoglo?

no właśnie ,za każdym razem jak wsiądzie teściowa do tyłu to muszę podnosić pokrywę silnika i obniżać światła tymi pokrętłami, a chciałbym to robić bez wysiadania z samochodu. Taki używany przełącznik świateł to koszt 50,- pln , tylko czy zadziała?

Przepisy zabraniają żeby światła ksenonowe miały ręczną regulację, więc po takie przeróbce możesz mieć problem z policją lub na przeglądzie. Znajdź lepiej moduł do ksenonów i po prostu podmień i sprawdź.

przepisy polskie nie pozwalają na aktywację niby dziennych świateł, a jednak większość je aktywuje i najczęściej nikt się nie czepia.

pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

może masz zenony?

sprawdzałeś po vin czy jest ksenon?

jeśli tak to może plastiki dały ciała i przeskakują na jabłku.

po odpaleniu idą góra dół?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/l/e/307.png

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
może masz zenony?

Przecież napisał na samym początku, że ma ksenony... :duh:

jeśli tak to może plastiki dały ciała

Oba naraz? Nie wydaje mi się.

Na pewno masz dobrze zamocowane te 2 czujniki przy wahaczach?

Opublikowano

witam

Na pewno mam ksenony, a konkretnie biksenony bo dają też światło na drogowe. Jest to oryg., wynika to też z VIN.

Oba czujniki przy wahaczach były wymienione. Nic się nie zmieniło.

Po uruchomieniu test poziomowania jest ok. - oba światła idą w dół i wracają do poziomu.

Tak jak napisałem na początku - po ok. dwóch tygodniach codziennego jeżdżenia nagle refektory się przestawią (oba), i tak będą się ustawiały przez ok. kolejne dwa tygodnie. Potem wrócą do właściwego ustawienia - i tak w kółko. Więc ja jeździć, ja je przestawiam przez regulację pod maską, ale muszę coś z tym zrobić bo jest to kłopotliwe i zaczyna być irytujące. Ogólnie samoregulacja działa prawidłowo, ale coś ją kopnie, przestawi i ...dalej działa prawidłowo tylko, że światła wyraźnie źle ustawione.

Zakładając ten wątek miałem nadzieję, że może ktoś miał taki przypadek i oszczędzi mi czasu i kasy na eksperymenty. Najprościej by było wymienić moduł świateł na taki sam ( chodzi mi o automat zmierzchowy i czujnik deszczu który mam ), ale z ręczną regulacją ustawiania świateł. Jest on w zestawieniu ze zwykłymi refeaktorami. Innym wyjściem jest wizyta w ASO - dziękuję nie skorzystam. Najgorsze jest to , że nie ma żadnych błędów i przy diagnostyce działa wszystko idealnie. PPGG - piszesz że nie zadziała - może wiesz dlaczego?