Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,na jakiej zasadzie dziala czujnik parkowania w bmw x3 e83 2007 rok?Czy na wyswietlaczu pojawia sie autko i pokazuje jak blisko jestesmy danej przeszkody?Czy poprostu piszcza jak sie cofa i tyle?Pytam dlatego,poniewaz mysle nad zamontowaniem ich w swojej beemce
Opublikowano

Wyobrażasz sobie ze siedzisz w aucie i dźwięk jest słyszalny tylko na zewnątrz ??

To by było ciekawe :mrgreen: :mrgreen:

Jest słyszalny tylko w środku :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

O ile pamietam, to w ASO koszt czujnikow na tyl (4 szt) to kilka tysi :)

Latwiej kupic na alledrogo caly zderzak z czujnikami. Niestety do tego powinienes dokupic jeszcze modul i zaprogramowac w kompie. Chyba,ze sie myle i kazde wychodzace z fabryki ma juz modul tylko brak czujnikow :)

Opublikowano
Generalnie masz racje ale całego zderzaka nie trzeba kupować.Same czujniki są dostępne jednak dodatkowo jak już chce się mieć wszystko ori to jeszcze dochodzą wiązki i panel do wymiany .Mój znajomy kupił kpl. na alledrogo jakieś wynalazki ( koszt.ok.100 pln za 6 szt.) i założył u siebie zeby tylko piszczały i też jest ok.Wszystko zależne od tego co kto lubi i jak chce mieć
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a w tym temacie chciałbym się zapytać o taką rzecz ponieważ moja x3 miała przekładkę instalacji elektrycznej i przy wł wstecznego aktywacja parktronika daje sygnał z tyłu lecz nie działa na kompie mi wyszło że przednia syrena nie podłączona czy ktoś wie co z tym zrobić ponoć jest jeden kabel wolny przy liczniku do podłączenia ale gdzie może ma ktoś schemat za każdą poradę będe wdzięczny
  • 1 rok później...
Opublikowano
A czy mógłbym prosić o podanie rozstawu fabrycznego czujników z tyłu z X3 E83? Chcę kupić na Alle jakiś zestaw i zamontować bo się przydają a fabryka nie dała.
Opublikowano

Aleś wymyślił kolego :cool2: :cool2:

Weż sobie miarkę i po prostu podziel zderzak na cztery i tyle.Zobacz ile fotek jest na otomoto czy innych portalach.Wątpię aby ktoś miał takie info :mrgreen:

Opublikowano

Weż sobie miarkę i po prostu podziel zderzak na cztery i tyle.Zobacz ile fotek jest na otomoto czy innych portalach.Wątpię aby ktoś miał takie info :mrgreen:

Tylko nie popełnij błedu który ja kiedyś zrobiłem w Passacie i po zmierzeniu zderzaka podzieliłem to co wyszło na 4. Zamontowałem czujniki i okazało się że są nie równo-bład w sztuce-trzeba było dzielić to co wyszło na 5. ahahah ale człowiek uczy się całe życie.

Co do czujników osobiście mam VALEO KEPPER i jestem zadowolony

Link pewnie z czasem wygasnie ale na teraz to coś takiego:

http://allegro.pl/czujniki-parkowania-przod-tyl-stroz-valeo-keeper-i5153505081.html

POZDRAWIAM

Opublikowano

nie wymyślił tylko moje pytanie było skierowane do posiadaczy X3 z fabrycznie zamontowanymi czujkami aby znaleźli 5 minut i pomierzyli jak to u nich wygląda, kwestia chęci i pomocy, chciałbym aby oczujnikowanie było jak najbardziej zbliżone do oryginału.

• 1 rok później...
Opublikowano
Mam pytanie do osób, które zdecydowały założyć nieoryginalny zestaw czujników - czy ingerencja w system elektryczny auta nie spowodowała jakichś komplikacji tzn, czy instalacja jest bezproblemowa, nie wymaga jakiejś adaptacji i takie tam.
Opublikowano
Nieoryginalne nie współpracują z autem kolego.To oddzielny system albo z jakimś monitorkiem najczęściej lub diodami
Opublikowano
no właśnie o to mi chodzi - całkowicie osobny niefabryczny zestaw taki z Alledrogo np. ze swoimi czujnikami i brzęczkiem. kiedyś taki montowałem w Audi B4 ale to było nieskomplikowane elektronicznie auto i obyło sie bez problemów. obawiam się jak układ elektryczny/elektroniczny zachowa się w tym aucie gdy dostanie dodatkowe obciążenie. może piszę jakieś bzdury ale się na tym nie znam i nie chciałbym czegoś zepsuć
Opublikowano
Podłączenia się do tematu bi mam problem z tymi czujnikami mianowicie po włączaniu wstecznego pi paru sekundach od razu pika czujnik a nie ma nic a dopiero puka właściwie innym dźwiękiem jak zbliża się do przesxkody. Czy to normalne że pika nie wiadomo na co ?
Opublikowano
Nie może tak być.Pika przy przeszkodzie dopiero.Prawdopodobnie uszkodzony jest jeśli sprawa dotyczy tylko jednego czujnika
  • 2 lata później...
Opublikowano

Mam pytanie odnosnie czujnikow parkowania w e83 a wlasciwie o glosniczek tylny.

Czy wiecie gdzie sie on dokladnie znaduje lub ma ktos moze schemat pdc? Znalalzme do x5, ale nigdzie nie widze do x3 -.-

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano