Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przypadłość, jak się czyta w sieci dosyć popularna. Zmieniał już ktoś osobiście? Interesuje mnie czy można jeździć z wyjętym napędem od nawigacji (Proffessional) i nie będzie problemów po ponownym podłączeniu. Jednego dnia muszę wyjąć sprawdzić jaki mam typ lasera (ponoć w tym okresie montowali 2 rodzaje) a po zamówieniu i otrzymaniu go montaż. Nie da rady tego zrobić w jeden dzień, a nie chce mi się 2 razy rozkręcać.
Opublikowano

Z ciekawości zapytam:

Probowales czyscic laser plyta czyszczaca?

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Jaki koszt nowego lasera i wymiany? Mi coraz gorzej czyta ten górny (CD), płyta czyszcząca nie pomogła.

A jeździć możesz bez. Ja jeździłem tak ok tygodnia i po podłączeniu nie było żadnych problemów.

Opublikowano

Koszt - będę znał jak sprawdzę model lasera.

Wymiana - sam mam zamiar wymienić.

Płyty odtwarzam głownie w zmieniarce - nie zauważyłem problemów z CD z przodu.

Nie czyściłem i nie będę - po prostu wymienię i zobaczę czy pomogło.

Opublikowano

Witam,

Ponieważ też mam problem z nawigacją, chciałbym zapytać gdzie szukać wskazówek jak demontuje się napęd DVD ?

U mnie zablokowała się płyta w napędzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie zablokowała się płyta w napędzie.

Probowales resetowac IDrive?

Jesli tak, to jeszcze odlacz kleme na kilka godzin.

Niektorym na forach zagranicznych po takim zabiegu wypluwa zablokowana plyte.

PZDR.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Laser wymieniony - koszt- ja zapłaciłem za niego 149 zł.

Co warto wiedzieć: po pierwsze narzędzia.

Do rozkręcenia napędu potrzebne są torx nr 9 i 6. Do tego lutownica - wskazany odsysacz.

Na gałkę od biegów warto założyć rolkę od ręcznika papierowego a bieg wbić parzysty. Żelastwo wyjmowane z konsoli ma dużo ostrych krawędzi i można porysować gałkę - warto też położyć na środkową konsolę jakieś zabezpieczenie w postaci ręcznika. Operacja niezbyt skompilowana, ale dla osób o słabych nerwach lub mających problemy z pamięcią raczej niepolecana. Jest trochę rozkręcania, rozpinania. Szczegóły w Internecie.