Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym poznać waszą opinie na temat palenia oleju silnikowego. Kiedyś od mechanika słyszałem, że model e46 potrafi palić olej silnikowy.

Mi np. zdarza się, że tak średnio na 1 tys. przejechanych km muszę dolać ok. 0.5l.

Na kadłubie silnika widziałem lekkie zawilgocenie, prawdopodobnie mam mały przeciek. Tylko teraz pytanie, w jakim stopniu ubytek oleju to wina przecieku a w jakim stopniu to normalne zachowanie e46.

Dodam, że olej nie jest palony, z rury wydechowej nie leci mi biały czy szary dym.

Czy też zauważacie ubytki oleju co jakiś czas, czytaj przed kolejną wymianą oleju, a jeśli tak to jakie?

Opublikowano

Mam co prawda diesela, który teoretycznie powinien palić więcej oleju niż benzyna, ale u siebie tego nie obserwuję. Może mi ubywa 0,5-0,7l oleju co 15kkm. Specjalnie kupiłem sobie 3l na dolewki, przejechałem od wymiany oleju 13,5kkm i zeszło mi z maksimum do połowy podziałki na bagnecie.

Spalanie 0,5l na 1kkm traktowałbym już jako bardzo wysokie, chociaż niektórzy producenci dopuszczają 1l/1kkm - nie wiem jak jest w naszym przypadku.

Generalnie: uszczelnij silnik i zobacz, czy dalej Ci ubywa oleju. Podczas pracy ciśnienie oleju w silniku zwiększa się i spokojnie nawet przez małą dziurkę może Ci wywalać 500ml oleju na 1000km.

Opublikowano
a mi idzie duzo zalezy jak sie jezdzi,tak na oko litr na 1000km,tylko ze umnie to uszczelniacze zaworow puszczaja ,typowy problem w m54
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza