Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jestem nowy na tym forum i nie chcąc robić zbędnego zamieszania, chciałbym tylko zapytać, czy wiecie co poradzić na problem z ABS'em który u mnie wystąpił.

Otóż ABS działał rewelacyjnie, do czasu gdy zmieniłem wahacz tylny prawy - zarazem zmieniłem czujnik (tamten ukruszył się przy próbie wyjęcia) i objawy sa takie iż:

- po odpaleniu autka, kontrolka ABS gaśnie (to podobno oznacza że ABS się testuje? Jeśli tak to co? Sama pompa?),

- ABS działa gdzieś do 10km/h (czuć kopanie na pedale, oraz delikatnie słychać pracującą pompę ABS''u),

- po przekroczeniu kilkunastu km/h, kontrolka się zapala i ABS już nie działa... :(

Co to może być? Czujniki mierzyłem - trzy mają po 1 kohm, ostatni ma jakos 1,26 kohma.

Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki...

Pozdrawiam, Ruppert.

PS: Kolega z E30 M3 ma to samo... HELP!!

Opublikowano

Witam.........

mam ten sam problem.... wiec jak juz moze sobie z nim poradziles to moze podzielilbys sie cennymi uwagami?????????

dzieki i pozdro.............

Opublikowano
Jak przy nowym wachaczu wygląda impulsator ABS-u mam na myśli tą zębatkę, jeśli zęby są niewyraźne lub skorodowane to należy ją wymienić(trzeba rozebrać piastę), a dobre "zębatki" oczyścić i zabezpieczyć lakierem najlepiej bezbarwnym.
Opublikowano
OK... zwróce na to uwage przy najbliższej okazji. Powiedz mi czy obojetne jest jak czujnik jest przypiety do instalacji z auta? Od strony czujnika nie mialem wtyczki i z tego wzgledu ucialem ta od strony auta. Dwa przewody sa białe! (od strony auta) i łączylem przewody raz tak, a raz odwrotnie i bez rezultatu. koniecznie zwroce uwage na to czy prawidlowo zalozylem czujnik absu, no i te zabki na piascie...
Opublikowano

Jeżeli chodzi o przewody to zobacz jak to wygląda przy pozostałych kołach

ponieważ jest to czujnik indukcyjny to przewody, a właściwie ich kolejność nie powinna mieć znaczenia.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeżeli chodzi o przewody to zobacz jak to wygląda przy pozostałych kołach

ponieważ jest to czujnik indukcyjny to przewody, a właściwie ich kolejność nie powinna mieć znaczenia.

Pozdrawiam.

Wlasnie w pozostalych nie mam pojecia jak to wyglada - sa szczelne i niechce ich rozcinac. a tu gdzie musialem - przewody od strony instalacji auta są dwa białe...

Opublikowano
Zobacz flansze na tylnych półosiach, jeśli są skorodowane trzeba je wymienić, niestety koszt jednej w ASO ok 200 zł

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84