Skocz do zawartości

[E81] Filtry eksploatacyjne - co polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Temat pewnie trywialny, ale szukałem i nie znalazłem nic podobnego więc będę pierwszy i spytam:

- Jakie polecacie filtry powietrza, paliwa, oleju?

- Warto dorzucić grosza do czegoś droższego czy nie ma to znaczenia?

Wole nie brać bezpośrednio od mechaników z oczywistego względu (ceny).

Opublikowano
  • Autor
bosch, beru, mann, deplhi, ferodo, valeo i no-name to są firmy jakie ja używam i oleje Castrol-a

A ceną sugerować się? Działa tu zasada droższe = lepsze?

Opublikowano
A ja byłem zadowolony z MANNa i Mehle :)
Opublikowano
Jeszcze się nie pojawiło, więc polecam filtry Knecht i Hengst. :wink:
Opublikowano
Zamienniki mają czasami dziwną konstrukcje i nie pasują jak ori ..Poza tym nie spełniają swoich 100% funkcji ..Moge polecić Ci produkty firmy Mann jeżeli chodzi właśnie o filtry robią solidnie i są dobre
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Filtr oleju koniecznie z najwyższej półki polecam Bosch lub Mann, paliwa też lepiej coś porządnego, a przynajmniej nie najtańszy.

Filtr powietrza może być nawet filtron (tutaj już nie trzeba strzelać w najdroższe, tylko systematycznie wymieniać z resztą jak i pozostałe filtry, po prostu o nim nie zapominać), co do oleju to NIE polecam Castrola. Zdecydowanie lepiej dopłacić i kupić Valvoline!!!

Opublikowano

skorzystaj z tego sklepu, napisz do handlowca wyceni wszystko co trzeba, kupuje u nich zawsze jak czego potrzebuje, dobre ceny, świetna obsługa,

http://www.czescidobmw.pl/

co do oleju to zapomnij o Castrolu , moim zdaniem jest trzech producentów produkujących najlepszy olej - Millers, Amsoil, Fuchs ( mam benzynę i jeżdżę na Race pro S - rewelacja ale tylko do benzyny )

Opublikowano
  • Autor

Szkoda, że nie mają katalogu części do jedynek ale skoro polecasz napisałem prośbę o wycenę takich filtrów : ) - Dzięki za info!

Co do oleju..

Hm BMW oficjalnie poleca Castrola.. coś jest z nim nie tak? Skąd takie negatywne opinie?

Opublikowano
oficjalnie poleca bo na tym zarabia i to nie mało, moim zdaniem Castrol to marketówka jeśli zależy Ci na najlepszym oleju to polecam marki jakie wymieniłem wcześniej, wszystkie to najwyższa półka, specyfikacja ich przekracza wymogi BMW
Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki o takie informacje mi chodziło :)

Jesteście wielcy :) Pozdrawiam!

Opublikowano
Castrol is the best :8) Na korku oleju jest napis Castrol, ale każdy leje jaki uważa za lepszy. Wole zalać Castrol-a i wymieniać co 5-10k km niż zalać najlepszy i wymieniać co 15-25k km bo właściwosci jego na pewno są gorsze bo większy przebieg wypracował plus różne pyłki i metale, które są w silniku. Dodam że znajomy pracował zagranicą przy produkcji olejów i mi opowiadał jak to dokładnie wygląda.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Castrol is the best :8) Na korku oleju jest napis Castrol, ale każdy leje jaki uważa za lepszy. Wole zalać Castrol-a i wymieniać co 5-10k km niż zalać najlepszy i wymieniać co 15-25k km bo właściwosci jego na pewno są gorsze bo większy przebieg wypracował plus różne pyłki i metale, które są w silniku. Dodam że znajomy pracował zagranicą przy produkcji olejów i mi opowiadał jak to dokładnie wygląda.

Poczytaj kolego opinie o Castrolu.... 9/10 odradza lanie catrolu. A wymiana, co 5tyś km to jakaś głupota, musiałbym co 2 miesiące zmieniać olej...

Uważam, że najlepiej zalewać lepszy olej niż castrol (ja jestem zwolennikiem Valvoline, wszystkie moje auta i motocykl na nim jeżdżą) i wymieniać dokładnie co 15tyś km lub raz do roku.

Opublikowano

Dyskusje na temat oleju na forum są dość powszednie i ile firm olejowych tyle opinii a każdy broni swojej.

Oczywiście Castrol jest olejem stosowanym nie tylko przez BMW więc i taki zły nie jest chociaż ja go nie stosuję.Wolę Motul :cool2: :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
w hondyie CR250R robilem porwnanie olejów... castrol i motul.... i motul o tych samych parametrach mniej zuzywa tłok.... ale to crossowka a w aucie wg mnie nikt nie jest w stanie odczuć róznicy miedzy olejami z tej samej półki.... a odczucia subiektywne na tym ciszej na tamtym glosniej to bzdury.. zawsze jak zminimy na swiezy bedzie ciut inaczej.... ale również używam motula... zarówno w jedynce jak i piatce...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
oj przepraszam, w e46 po zmianie z castrola na valvoline spadła "konsumpcja" oleju o ponad połowę i przestały hałasować regulatory wałków rozrządu (vanosy)... dlatego tak mocno obstawiam valvoline i krytykuję castrola.
Opublikowano
oczywiscie zmieniales na olej o tej samej lepkości i tej mowimy o tej samej klasie oleju tak?? spełniający te same normy wg. bmw?? co do konsumpcji oleju.... moze płukanka?? moze nagar siedzi w zgarniaczach olejowych?? ja swój płucze co wymiane oleju.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nigdy nie płuczę silnika przy wymianie oleju.

Olej valvoline który używam to:

http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower/cid%281830%29/synpower_xl-iii_5w-30

Castrola używałem takiego:

http://castroledge.pl/oleje/5w-30

Więc ta sama lepkość... a jednak różnica między nimi jest i to spora... poza tym valvoline jest droższy o około 8pln /litr

Z resztą ktoś na forum pisał, że valvoline ma wyższą temperaturę spalania, i pewnie dlatego użycie się zmniejszyło.

Ja na pewno już do castrola nie wrócę, wolę wydać parę złoty więcej i już :)

Opublikowano
  • Autor
Do silnika diesla N47 2.0 też można lać 5W-30?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
przejeździłem 118d 100tys km i wymianiałem co roku filtry Filtron. Niedrogie i jakościowo niezłe. polecam
Opublikowano
przejeździłem 118d 100tys km i wymianiałem co roku filtry Filtron. Niedrogie i jakościowo niezłe. polecam

Popieram. Ostatnio też zakupiłem filtry Filtrona - kabinowy (węglowy) i powietrza. Mają bardzo duży wybór. Bardzo dobre jakościowo filtry. Z czystym sumieniem mogę polecić.

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jeśli chodzi o filtron to faktycznie można śmiało je polecać filtry powietrza i kabinowe, w przypadku filtrów oleju wybrałbym np. Boscha lub Mana...

Sam używałem filtrów oleju filtrona, ale w poprzednim e46 zdarzyło mi się, że po przebiegu około 12tyś od wymiany z obudowy filtra oleju dochodziło czasem dziwne świszczenie?! Po wymianie oleju i założeniu filtra boscha, dźwięk więcej się nie pojawił. Nie piszę, że na pewno to była wina filtra oleju, ale po prostu takie zjawisko zaobserwowałem....

Opublikowano

Dobór filtrów w głównej mierze zależy od czasów między przeglądami oraz eksploatacji auta.

Jeżeli są to okresy 10-12 tyś. to można stosować tańsze zamienniki, jeżeli 30 tyś. to zaleca się wybierać filtry lepsze.

Są również w ofercie filtry szczególnie powietrza dla trudnych warunków. Nie mówię tu o sportowych :)

Ja z doświadczenia mogę polecić Bosch, Mann-Filter, Filtron. Z lepszych Knecht, Purflux.