Skocz do zawartości

bmw e39 Touring - Gdzie jest wzmacniacz audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Szukałem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Gdzie w e39 touring, znajdę wzmacniacz audio? Koło zmieniarki go nie ma, potrzebuję się wpiąć od niego niskim sygnałem, aby wyjść na wzmacniacz do suba. Wiem że gdzieś z tyłu on jest ale nie mogę znaleźć, może pod płytą która jest pomiędzy oparciami a wneką koła zapasowego, ale jak to zdemontować?
Opublikowano

to zalezy od wersji audio, jaką posiadasz.

Jesli masz system "hifi", lub "DSP", to powinienes miec tez subwoofer (po prawej nad akumulatorem plastikowa skrzynka), oraz po lewej pod odtwarzaczem DVD od navi (jesli masz navi).

W innym przypadku, przy zwyklym audio, wzmacniacz masz w radiu na przedzie

Opublikowano
to zalezy od wersji audio, jaką posiadasz.

Jesli masz system "hifi", lub "DSP", to powinienes miec tez subwoofer (po prawej nad akumulatorem plastikowa skrzynka), oraz po lewej pod odtwarzaczem DVD od navi (jesli masz navi).

W innym przypadku, przy zwyklym audio, wzmacniacz masz w radiu na przedzie

Wzmacniacza nie ma w radiu, bo wypiołem wtyczki i dalej leciała muzyka :shock:

Opublikowano (edytowane)
Dziś przeryłem cały bagażnik, pod tymi plastikami gdzie lewarek - nie ma, pomiędzy tylnymi fotelami a tą wyjmowaną pułką w bagazniku pod która jest koło zapasowe - też nie ma, sa tam tylko zaworki i wężyki do nivo, po lewej stronie koło zmieniarki też nie ma. Gdzie to ustrojstwo wepchneli ? :evil: Edytowane przez gyver7
Opublikowano

Że nie ma w radiu to się zgadza, radio to tylko panel sterujący jednostką która jest w bagażniku za lewarkiem jak na tym filmie (1:10s).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9XydzHs47F4

Nie to co jest pomiędzy kołem zapasowym, a fotelami tylko z lewej strony pod plastikową osłoną.

Opublikowano
Że nie ma w radiu to się zgadza, radio to tylko panel sterujący jednostką która jest w bagażniku za lewarkiem jak na tym filmie (1:10s).

Nie to co jest pomiędzy kołem zapasowym, a fotelami tylko z lewej strony pod plastikową osłoną.

He he, miałem rozebrane to wszystko, plus jeszcze boki :D Nic, zero, u mnie nic nie ma w tych miejscach. Znalazłem pod lewym zdjętym bokiem w bagażniku wiązkę idącą do głośników z tyłu w podsufitce. Za tym bokiem była wtyczka, rozpiąłem i przestały grać, a wiązka idzie gdzieś do przodu od tylnych głośników, gdzieś w kierunku wzmacniacza. Auto jest z Włoch, może oni gdziś indziej wkładali te wzmacniacze? Nie mam pojęcia gdzie wcisnęli ten wzmacniacz?

To już nie istotne, wpiąłem się właśnie w wiązkę idącą do tych głośników z tyłu, którą znalazłem i zasiliłem wzmacniacz wejściem po sygnale wysokim i gra świetnie. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :D

Opublikowano (edytowane)

He he, miałem rozebrane to wszystko, plus jeszcze boki :D Nic, zero, u mnie nic nie ma w tych miejscach. Znalazłem pod lewym zdjętym bokiem w bagażniku wiązkę idącą do głośników z tyłu w podsufitce. Za tym bokiem była wtyczka, rozpiąłem i przestały grać, a wiązka idzie gdzieś do przodu od tylnych głośników, gdzieś w kierunku wzmacniacza. Auto jest z Włoch, może oni gdziś indziej wkładali te wzmacniacze? Nie mam pojęcia gdzie wcisnęli ten wzmacniacz?

To już nie istotne, wpiąłem się właśnie w wiązkę idącą do tych głośników z tyłu, którą znalazłem i zasiliłem wzmacniacz wejściem po sygnale wysokim i gra świetnie. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :D

Cześć

Mógłbyś mi napisać jak dopiąć dodatkowy wzmacniacz pod suba do istniejącego, bo ja wiem gdzie jest u mnie :)

oraz wersję pod głośniki tylne jak zrobiłeś. Chciałbym tak zrobić sobie w przyszłości, tylko jestem zielony co do tej ori instalacji.

Pzdr

Dodam że mam Hi-Fi z tym mini subkiem nad aku, może pod te kable?

Edytowane przez Marcinpp
Opublikowano

Tu ma być fabryczny wzmacniacz i to co widać, to wlasnie on:

Jesli masz gdzieindziej, to masz cos kombinowane. Nie wiem czy w tym samym miejscu jest w systemie DSP, ale podejrzewam, ze też.

To jest po sciagnieciu z lewej strony oslony w bagazniku (tu tez znajduje sie dvd od navi)

http://www.treffbilder.de/images/17335982/w29072008067uir0.jpg

i nie zgodze się... sa wersje audio podstawowe, w ktorych nie ma _zewnętrznego_ wzmacniacza, glosniki sa wtedy wpiete bezposrednio do radia.

Opublikowano (edytowane)
Tu ma być fabryczny wzmacniacz i to co widać, to wlasnie on:

Jesli masz gdzieindziej, to masz cos kombinowane. Nie wiem czy w tym samym miejscu jest w systemie DSP, ale podejrzewam, ze też.

To jest po sciagnieciu z lewej strony oslony w bagazniku (tu tez znajduje sie dvd od navi)

http://www.treffbilder.de/images/17335982/w29072008067uir0.jpg

i nie zgodze się... sa wersje audio podstawowe, w ktorych nie ma _zewnętrznego_ wzmacniacza, glosniki sa wtedy wpiete bezposrednio do radia.

Radio wypinałem z przodu i wszystko grało dalej, podłączyłem po wysokim na wzmacniacz, bo był do tego przystosowany od głośników tylnych i nie będę dalej szukał. Obawiałem się przesterów ale jest ok

Edytowane przez gyver7
Opublikowano

Cześć

Mógłbyś mi napisać jak dopiąć dodatkowy wzmacniacz pod suba do istniejącego, bo ja wiem gdzie jest u mnie :)

oraz wersję pod głośniki tylne jak zrobiłeś. Chciałbym tak zrobić sobie w przyszłości, tylko jestem zielony co do tej ori instalacji.

Pzdr

Dodam że mam Wi-Fi z tym mini subkiem nad aku, może pod te kable?

Na wzmacniacz idzie sygnał niski i wychodzi wysoki, ale nie wiem, które to przewody, ja jakbym go miał w moim aucie, to bym obadał i się zasilił z niego po niskim tak jak chciałem. U siebie znalazłem tylko przewody ze wtyczka do głośników w suficie na tył, znalazłem je po lewej stronie w bagażniku za osłoną, tą dużą, nie tam gdzie zmieniarka i inne, ale tą w kier tylnych foteli i z tego miejsca się zasiliłem - sygnał do wzmacniacza. Nie mam możliwości przeprowadzić rozeznania odnośnie opcji ze wzmacniaczem do którego nie mam dostępu i lipa, nie pomogę, :(

Opublikowano
Radio wypinałem z przodu i wszystko grało dalej

Wszystko, tzn co? Ze zmieniarki? niemozliwe, przeciez sygnał idzie do radia tak czy siak.

Opublikowano
Radio wypinałem z przodu i wszystko grało dalej

Wszystko, tzn co? Ze zmieniarki? niemozliwe, przeciez sygnał idzie do radia tak czy siak.

A po co sygnał audio ma iść niby do radia ????????????? W innych markach radii, ale nie w fabrycznym BMW, z nich wychodzą sygnały audio, wysokie i niskie, jeśli jest do tego takie radio przystosowane.

Zmieniarke mam w bagazniku i z niej sygnał idzie gdzieś do wzmacniacza,a z niego na głosniki.

Gdybym sie na elektronice nie znał i tego typu rzeczach ,to bym się nie wypowiadał. U mnie radio fabryczne działa jako panel sterujący wszystkim, taki jakby pilot, możesz wymontować i do domu z tym iść i muza gra, reszta gdzieś jest, tylko nie wiem jeszcze gdzie.

Nagrać mam to abyś się przekonał o tym że tak jest?