Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po zakupie w kwietniu swojej pierwszej BMW postanowiłem lekko zmodyfikować nagłośnienie. Co mam teraz:

- navi profesional

- dokupiłem ramki do głośników wysoko tonowych w drzwi przednie

- w drzwiach zostały wymienione głośniki na te z niebieskimi naklejkami + dołożone wysoko tonowe + zwrotnice (montował mi to gość w zakładzie)

Gra to na pewno ładniej i teraz moje pytanie: Znalazłem na allegro http://allegro.pl/bmw-335i-e81-e82-e84-e87-e90-glosniki-polka-tylna-i3511907083.html zestaw w półkę tylną. Czy warto wymieniać, a jeżeli tak to czy wystarczy tylko przełożyć głośniki (nadmieniam, że u siebie nie mam wysoko tonowych tylko po jednym średnio tonowym). Czy wpłynie to na jakość dźwięku w jakiś znaczący sposób.

W niedługim czasie chcę jeszcze wymienić głośniki pod fotelami też na te z niebieskimi naklejkami oraz dołożyć wzmacniacz. Czy wystarczy zakup na allegro używanego oryginalnego wzmacniacza oraz jego mocowania, czy trzeba coś jeszcze z radiem kombinować (pomijając zakup kabli).

Opublikowano
To są głośniki z zestawu HiFi. Moim zdaniem jak je wsadzisz w tylną półkę to poprawisz jakość tzw. sceny (rolą tylnych głośników jest budowanie przestrzenności dźwięku bardziej niż moc). To powiedziawszy - ja bym to robił bo standardowe głośniki w tylnej półce są mega żałosne. Masz wzmacniacz dodatkowy czy to wszystko się zasila z radia? Jeśli z radia to może być trochę problem z niedoborem mocy, ale tak czy inaczej jakość dźwięku i jego przestrzenność Ci się poprawi.
Opublikowano
Niestety wzmacniacza w bagazniku jeszcze nie mam. Jaki byscie polecili wzmacniacz (nie musi być niewiadomo jak szałowy). Czy taki będzie dobry http://allegro.pl/wzmacniacz-systemu-hi-fi-bmw-e90-i3489273771.html , a może ktoś podeśle mi link z allegro czego konkretnie szukać (najlepiej oryginalne ale i mile widziane inne. Nie chcę wydawać nie wiadomo ile kasy, byle by w miare przyzwoicie to grało). W zakładzie gdzie koleś robił mi przód mówił, że można wstawić tw suby z niebieskimi naklejkami i jakiś tam model wzmacniacza firmy JBL podał - niestety nie pamietam jaki. Mile widziana każda wskazówka. Własnie kupiłem ten zestaw z postu wyżej w półkę. Dzięki.
Opublikowano

Wzmacniacz który przesłałeś to wzmacniacz oryginał Hi-Fi. Będzie trochę kabli do ciągnięcia, zarówno do głośników jak również sygnałowych (to jest wzmacniacz analogowy). Prócz samego wzmacniacza, potrzebujesz jeszcze do niego stelaż aby nie latał. Szczerze na Twoim miejscu, rozważyłbym montaż od razu nagłośnienia Logic 7 (HiFi Professional).

Dla pomocy tutaj masz rozpiskę części wraz z numerami:

http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model=VC31&mospid=48480&hg=65&fg=25

Oraz ogólny schemat nagłośnienia:

http://img3.imagebanana.com/img/gsds5gc9/123.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano

Ok, głośniki kupione i zamontowane. Z 6 głośników zrobiło się 10. Kolej na suby pod fotelami. Co polecalibyście:

- oryginalne HI-FI z niebieskimi naklejkami;

- inne (jakie najlepiej), warunek rozsądna cena

Wzmacniacz:

- oryginalny (czy też były różne modele, jak tak to który);

- inny (jakiej marki, jaki model ).

Domyślam się, że będę potrzebował położenia kabli ( czy średnica 2,5 mm będzie odpowiednia)

Dzięki.

AHA czy jak kupię wzmacniacz oryginalny z systemu HI-FI i podłaczę to u siebie (nie miałem hi-fi) to bedzie to działać bez problemu, czy coś będzie trzeba z radiem kombinować.

Opublikowano
(...)AHA czy jak kupię wzmacniacz oryginalny z systemu HI-FI i podłaczę to u siebie (nie miałem hi-fi) to bedzie to działać bez problemu, czy coś będzie trzeba z radiem kombinować.

Musisz wtedy przekodować radio, ale to zrobi Ci cała masa osób z forum lub nawet Ty sam (potrzeba kabelka, wiedzę i soft znajdziesz na forum). Dla zestawu Stereo jest obcinana część pasma którego te beznadziejne głośniki i tak nie uciągną.

Suby z HiFi potrafią przyzwoicie grać, jednak te L7 są znacznie lepsze, nie ma porównania. Z doświadczenia jednak powiem, że nawet wzmacniacz HiFi nie uciągnie subwooferów L7 (ma na subwoofery tylko 2x60W przy 2ohm). Tak więc u siebie mam seryjną instalację HiFi wraz ze wzmacniaczem seryjnym, natomiast subwoofery zasilam dodatkowym wzmacniaczem (2x60 ale przy 4ohm, przy 2ohm wyciąga 90W) podłączony pod wzmocnione wyjście z oryginalnego wzmacniacza. Teraz potrafi to zagrać tak, że zatrzęsie wnętrznościami i dźwięk schodzi przyjemnie nisko.

Drugi wzmacniacz to Audison SR2. Niestety już 3 razy poszedł z dymem i był naprawiany (dokładniej sekcja zasilania). Może ten egzemplarz był wadliwy, po wymianie na nowy z gwarancji już jest wszystko w porządku.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie, nie zajmuję się tym. Próbowałem na sobie, ale prywatny laptop wyzionął w między czasie ducha a na służbowym takich cyrków nie będę robił. Jak chcesz, to mogę Ci pożyczyć kabelek. Pisz na priv.