Skocz do zawartości

e46 330d - Czy to uszczelka pod głowicą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem w moim bmw. Co jakiś czas, średnio raz na tydzień muszę dolewać płynu chłodniczego do zbiornika. Około 0.5l na tydzień.

Pytanie, czy to musi być uszczelka ? Sprawdzałem olej, nie ubywa. Kiedyś wymieniałem zbiorniczek wyrównawczy, bo miał dziurkę.

Nie wiem co o tym sądzić.

Jak można to samemu zdefiniować ?

Dodam, że miałem wymienianą chłodniczkę, bo wcześniej był problem - olej przelał się do zbiornika wyrównawczego. Teraz jest tam przyslowiowy budyń. Chociaż chłodnica, jak i zbiorniczek były czyszczone.

Czy to normalne ?

Ewentualnie, pozwolę się spytać o koszty naprawy, jeśli to faktycznie uszczelka.

Bmw z 2000 r 184km w manualu, jak coś. :)

Edytowane przez pff

Opublikowano

po awarii chłodniczki oleju musisz sobie cały układ chłodniczy wyczyścić z resztek "budyniu", pewnie środek do czyszczenia chłodnic i to nie raz...

zaraz po jeździe sprawdź sobie na kanale czy nie masz gdzieś wycieku płynu (wcześniej oczyść sobie z brudu potencjalne miejsca) i będzie to o tyle trudne że rozgrzany płyn chłodniczy paruje i ew. ślady mogą znikać

0,5L na tydzień to powinno być widać

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
jestes pewny że nie ma wycieku ? karton pod auto i bedzie widać po nocy czy po dniu czy coś kapie.
szukam
Opublikowano
Jeśli będzie bardzo ciężko to podobno można do układu dać czynnik który widać pod lampą UV tak jak przy nieszczelności z klimy, ale nigdy się nie dowiadywałem czy to jest ten sam barwnik
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany !

Na szczęście to nie była uszczelka, a tak jak ktoś pisał, oringi. Dokładniej lekko pęknięte mocowanie wężyka. Pod ciśnieniem z niego dość intensywnie kapało.

Koszt na szczęście niewielki 130 zł + płyn i browar dla znajomego. :)

Dzięki Panowie ! : )

Opublikowano

to niech kolega jeszcze opisze co dokładnie wymienił, najlepiej nr oem części z np bmwfans.info

czy tylko sam oring wymieniony czy np kawałek węża / króciec przyłączeniowy

i w którym miejscu ten wyciek, bo chyba mam to samo :lol:

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
Odnośnie wymiany chłodniczki oleju - wymieniałeś na używaną chłodniczkę wraz z uszczelką ze szrotu czy może wymieniłeś tylko uszczelkę (75zł w ASO)? U mnie też budyń w zbiorniku i to przez chłodniczkę
  • 4 lata później...
Opublikowano
Odnośnie wymiany chłodniczki oleju - wymieniałeś na używaną chłodniczkę wraz z uszczelką ze szrotu czy może wymieniłeś tylko uszczelkę (75zł w ASO)? U mnie też budyń w zbiorniku i to przez chłodniczkę

Odgrzeje kotleta. Jak sprawdzic chlodniczke oleji czy to ona daje ciala?

Opublikowano

Zanurzyć chłodnicę w wodzie i dmuchnąć powietrzem w kanał wodny,oczywiście jeden króciec od płynu zatykamy

Sprawdzasz czy powietrze przedostaje się do kanału olejowego.

Czasem takie sprawdzanie nie daje 100% pewności,gdyż mieszanie płynu z olejem odbywa się dopiero po nagrzaniu ( w wysokiej temperaturze)