Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam fotele sportowe bez sterowania odcinkiem lędźwiowym. Próbuję od 3 miesięcy znaleźć dobrą pozycję. Nie udaje mi się. Nawet po codziennej jeździe do pracy i z powrotem pojawiają się problemy, ból. :duh:

W poprzednim moim aucie (VW) miałem sterowanie odcinkiem lędźwiowym, ale odpowiednią pozycję uzyskałem dopiero, gdy... całkowicie schowałem ten fragment fotela. Oczywiście nie miałem problemów, bólu.

Pytania:

1. Jak u Was z bólem pleców?

2. Czy fotel bez sterowania odcinkiem lędźwiowym jest tak profilowany jakby miał ten fragment "wysunięty"?

3. Czy ktoś Was wie czy da się te fotele uzupełnić o tę funkcję? :norty:

4. Czy ktoś z Was wie, czy da się te fotele ręcznie podregulować w odcinku lędźwiowym po rozebraniu fotela? Może ktoś ma schemat tego fotela sportowego?

5. Czy ktoś z Was wie ile kosztować może wymiana całego fotela?

Opublikowano

Powiem Ci ze nie jestem Mega zachwycony tymi fotelami i wolalbym komforty ale Twoj problem to chyba sie kwalifikuje na jakies masaze albo za duzo czasu spedzasz w fotelu?

Dla mnie te fotele sa jedynie za waskie przez te regulowane boczki ale juz znalazlem wygodna pozycje

Opublikowano

1. To sa dzisiaj ludzie, ktorych nie bola plecy?:)

2. Nie wiem bo ja mam sterowanie ale nawet gdy maksymalnie splaszcze ten odcinek to i tak czuje jakbym mial poduche pod ledzwiami

Dla mnie podparcie ledzwi to kiepska sprawa bo wypycha odcinek plecow co jest 1)nienaturalne a 2)poglebia krzywizne tego odcinka

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Mnie plecy zaczely bolec jak skonczyly mi sie wakacje i zaczalem wiecej siedziec...

Kiedys w aucie mialem regulacje tego odcinka ledzwiowego to nawet nie korzystalem

Zwalam w tym wypadku sprawe na brak wystarczajacej ilosci ruchu - mysle ze plywalnia rozwiaze sprawe :cool2:

Opublikowano
A ja naprawde nie mam problemu ze sportowymi, mimo, ze mam 194cm wzrostu. Co prawda siedzenie odsuniete mam tak 90% do tylu, oparcie odsuniete od pionu znacznie, kierownica odsunieta na maxa i jest bardzo wygodnie.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
1. To sa dzisiaj ludzie, ktorych nie bola plecy?:)

2. Nie wiem bo ja mam sterowanie ale nawet gdy maksymalnie splaszcze ten odcinek to i tak czuje jakbym mial poduche pod ledzwiami

Dla mnie podparcie ledzwi to kiepska sprawa bo wypycha odcinek plecow co jest 1)nienaturalne a 2)poglebia krzywizne tego odcinka

Bo podparcie lędźwiowe powinno byc ustawione prawidłowo "najniżej" pleców jak się da (w zasadzie zaraz nad miednicą) a nie w krzywiźnie na wysokości nerek. Tak przynajmniej mówił mi ortopeda no i tak piszą w poradnikach :-)

Opublikowano
Znalazlem juz odpowiedz na te zagwozdke! Fotele sportowe sa tylko dla sportowcow. Jesli ktos ma bole plecow to nie kwalifikuje sie do foteli sportowych i to jego wina ze kupil :mrgreen:
Opublikowano

Dobre!!!

Ale niestety też nie mogę znaleźć wygodnej pozycji dla siebie mimo 10 tys km przebiegu.

No ale może jeszcze się uda :D

XmaX
Opublikowano

Tez dlugo nie moglem znalezc odpowiedniej pozycji w sportach z regulacja, ale w koncu sie udalo. :duh:

Co dziwne w sportach w 3GT, odpowiednia pozycje udalo sie ustawic od razu. :)

Opublikowano
Czyli ,,mali sportowcy'' (jak ja) mają lepiej :cool2:
Opublikowano

Ja jakimś mega sportowcem nie jestem ale znalazlem wygodna pozycje za kierownica przy sportowych fotelach. Mialem z tym problem w dotelach z reczna regulacja ale w swoim mam elektryczna i jest ok. Mam 189 cm wzrostu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
Wsadziłem sobie małą poduszkę w kształcie wałka pod lędźwie (tam gdzie jest wgłębienie w fotelu). Jak na razie stwierdzam, że to pomaga. :mrgreen: Od 2 dni ból ustąpił po jeździe. Dam znać za jakiś czas, czy stan się utrzymuje.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Kupiłem takie coś:

http://www.backjoy.pl/photos/p/1_1_600x400.jpg

I pomaga. Nawet na dłuższej trasie po wyjściu... nie czuję pogorszenia czy bólu. :) Trzeba się tylko pierwsze 2-3 dni przyzwyczaić.

Tu można w Polsce zamówić:

http://www.backjoy.pl/

• 2 lata później...
Opublikowano
Odświeżam, kolego powiedz mi o ile jeszcze jesteś na forum czy ta podkładka bardzo Ci pomogła? Kupiłem bmw E46 bez ledzwi. Również mecze się z bólem. Jutro przekladam fotele z pompkami.
Opublikowano

Czy można fotele sportowe doposażyć o podparcie lędźwiowe?

Nas też bolą plecy w X3, chociaż w innych autach nie mieliśmy z tym problemów.

Fotel powinien być i bez podparcia wygodny, a jak widać, nie jest.

Opublikowano
Zmieniłem fotele w E46 na zwykłe skórzane, manualne z pompka jest dużo lepiej, chodź ogólnie to bmw szczytem komfortu nie jest, także w x3 może warto też się poratowac. Robię spore przebiegi więc ja musiałem to zrobic. Jeżeli ból nie wygaśnie do zera to zmieniam auto :D
Opublikowano

NO ja na to właśnie strasznie narzekam do żony, mówiąc, że auto za tyle kasy, a ja dzień po dniu narzekam, że sobie nie mogę pozycji właściwej znaleźć w tym samochodzie.

Widzę, że problem jest szerszy jednak....

Mam też nowego Forda Focusa i tam jeżdżę jak król, żadnych problemów z ustawieniem, nie wiem co jest z tą X3..

Oczywiście mam fotel sportowe...:(

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po tych fotelach w X3 mówiłem sobie, że już nigdy nie kupię BMW. Wybierając kolejne auto nawet nie myślałem początkowo o bmw. Aż przez przypadek dostałem w wypożyczalni serię 3 z fotelami sportowymi. Kurcze. Bardzo wygodnie. Dobra pozycja. Brak bólu pleców.

W mojej opinii problem w x3 wynika z zupełnie innej pozycji siedzącej. Idzie do salonu. Usiądzcie w jakimkolwiek SUV Bmw. A potem od razu w serii 3, 5. Od razu czuć, że jest inna postawa. Lepsza, wygodniejsza.