Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja nie pisalem ze wrzucanie na N na skrzyzowniu szkodzi - nie szkodzi , ale jezeli zmiana swiatel nie trwa długo - np 5 min to nie ma potrzeby wrzucac na N - skrzynia stojac na D nie przegrzewa sie poniewaz nie jest praktycznie obciazona - ona jest do tego przystosowana :cool2:
Opublikowano

witam wszystkich

odnośnie wrzucania N to ja wszystko już wiem ( dzięki wam :D ).

ale jak to jest z przełanczaniem trybów z Eko na Sport i na odwrót podczas jazdy, można to robić czy trzeba się zatrzymać ?

Opublikowano
tu nie ma ograniczen - mozesz kiedy chcesz ,jednak powinno sie unikac zmiany trybu podczas duzego obciazenia skrzyni - tzn np podczas wyprzedzania itp .... powinno sie znienic tryb gdy silnik pracuje ponize 3000tys obr/min - tzn jest to napewno lepsze niz przy 5tys :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podczas hamowania silnikie - np podczas jazdy z duzej góry silnik faktycznie nic nie pali - komputer odcina wtryski i hamuje silnikiem ... 0 to 0... a silnik nie gasie poniewaz jest napedzany przez uklad napedowy

Dokładnie tak. A w chwili, kiedy obroty silnika spadają poniżej 1000rpm - wtryskiwacze zaczynają znowu pracować.

Dlatego oszczędniej jest hamować silnikiem/jechać na biegu z górki niż "lecieć" na luzie :)

Kai
Opublikowano
czy możecie mi koledzy wyjaśnić jak to jest z tym żywieniem się silnika tlenem (przecież to nie roślina) i zaprzecza wszystkiemu temu co wiem na temat konstrucji silników spalinowych. to że ekonomizer pokazuje zero to chyba raczej nie świadczy o tym że nic wtedy nie pali (przecież by zgasł)

Zrob sobie eksperyment. Na prostej drodze (tylko na prostej bo jak za bardzo kluczykiem przekrecisz to kierownica ci sie zablokuje) i na biegu zgas silnik. Zobaczysz ze wcale nie zgasnie tylko bedzie chamowal silnikiem, ktory to bedzie sie zachowywal tak jakby byl odpalony.

Opublikowano

Szanowni koledzy zwracam się z prośbą o nie branie moich wypowiedzi pod uwagę. Była to czysta prowokacja, o czym napisałem najbardziej pokrzywdzonym przezemnie na prv, mająca na celu sprawdzenie zachowań czytelników , a moje wypowiedzi są absolutną bzdurą

Z wyrazami głębokiego szacunku Kanap.

Opublikowano

KANAP :nienie: :nienie: :nienie:

PSYCHOTESTY użytkownikom robisz :?: :?: :?:

wyzwalasz agresję :?: w kierowcach BMW

:mrgreen: DOSTAŁEŚ 1 OSTRZEŻENIE :mrgreen:

P.S.jakaś praca magisterska może :?: