Skocz do zawartości

E39 530d Deficyt pradu w akumulatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z moim e39 530d 98r 184KM mianowicie wymienilem juz 3 akumulatory ktore wytrzymuja od 1-0,5 roku. Autko pali bez zarzutow z dobrym akumulatorem latem i zima. Alternator laduje 14V a przy pelnym obciarzeniu tj ksenon+przeciwmgielne + AC + ogrzewanie tylnej szyby na wolnych obrotach 13,8V. Nie wiem czy jest to wystarczajacy prac ladowania czy zbyt malo?

Prosze o pomoc bo nie wiem czy kupowac nastepny akumulator czy szukac problemu gdzies indziej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdzie mierzyłeś napięcie ładowania?

Częstym problemem spadków napięcia jest spory opór na klemie pirotechnicznej, więc jak na aku masz 13.8, to sprawdź sobie jeszcze pod maską na klemach awaryjnego rozruchu czy tam napięcie jest poprawne.

U mnie na aku było 13.3, na pod maską 14.4, więc ponad 1V ginął mi właśnie na klemie, objaw miałem podobny jak ty, aku niedoładowane bardzo szybko padało, a przy okazji klema pirotechniczna strasznie się nagrzewała.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zobacz sobie jeszcze kabel od alternatora, może on być gdzieś luźny, albo zasyfione połączenie.

Z tego co pamiętam, kabel idzie z altka do rozrusznika, a z rozrusznika na kleme na silnik i wraca na aku. Więc może jeszcze tam coś nie trzymać.

No i zostaje jeszcze słaba masa, to w sumie może sprawdź na początku. Obadaj sobie ten kabelek minusowy w miejscu gdzie jest przykręcany do karoserii.

Opublikowano
Trzeba by było podłączyć miernik pod aku i to sprawdzić, ale tak dłużej z godzinkę lub więcej.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Trzeba by było podłączyć miernik pod aku i to sprawdzić, ale tak dłużej z godzinkę lub więcej.

Dokładnie, wystarczy zwykły amperomierz wpiety szeregowo z akumulatorem, podłączyć na godzinke i spisać pobór prądu np. co 10 minut. Jak będzie za duży to trzeba będzie dalej szukać- poszczególnymi obwodami

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc duże obciążenie?

Alternator ma dawać cały czas takie samo napięcie, pod warunkiem ze auto nie pobiera więcej prądu, niż altek jest w stanie wytworzyć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie jest duży pobór prądu, u mnie na codzień jest większy. Napięcie nie powinno spać.

U siebie jak odebrałem altka z naprawy (wymiana szczotek i pierścieni ślizgowych) włączyłem wszystko co sie da, i napięcie trzymał elegancko ponad 14V.

Opublikowano
Na moim akumulatorze pokazuje ładowanie 14v a ostatnio nie chciał zapalić. Na wyłączonym silniku na aku jest 12.4v. Na kable odpalił bez problemu. Podładowałem aku i pali narazie dobrze ale wydaje mi się że słabiej kręci rozrusznikiem niż wcześniej. Sprawdzę jeszcze pobór prądu po wyłączeniu może coś podkrada. Jaki powinien być pobór po zgaszeniu silnika?
Opublikowano
Zobacz jaki masz alternator.Ja miałem 80A Valeo ori i przy dużym poborze(światła nawiew,szyba,fotele nie dawał rady.Zmieniłem na 120A Boscha i problemy się skończyłyam 523i.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To 530d, więc sądzę że 120A ma co najmniej, o mniejszych nie słyszałem, zwłaszcza że to diesel. Moja ma 150A.
Opublikowano
Mam alternator 150A. Wszystko już sprawdziłem i padło na akumulator, spróbuję jeszcze go podratować, a jak będzie dalej to samo to kupię nowy. Pobór mam na poziomie 60mA (dodatkowe zabezpieczenia elektroniczne) więc jest dobrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź jeszcze klemę pirotechniczną, czy czasem nie masz na niej spadku napięcia.

Zmierz ładowanie na klemach pod maska, i sprawdź na akumulatorze.

Ma być dokładnie takie samo.

Jak na aku masz mniej, to klema robi opór.