Skocz do zawartości

[E36] Przed '96. Pytanie o blokadę kierownicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Koledzy!

Mam pytanie do posiadaczy trójek bez immo. Każdy z nas czasami musi zrobić przegląd, mniej lub bardziej oficjalnie. Jako że mieszkam na zachodzie tzw."po znajomości" nie przejdzie i mam teraz problem.

"Świr" robiący przegląd nie miał się do czego przyczepić, bo sam się przyznał, że jak tylko zobaczył auto to pomyślał, że będzie długa lista usterek bo stare BWM nigdy nie jest w 100% sprawne. A tu zonk nie znalazł NIC!

Ale coś wpisać musiał, co oznacza że TUV nie przeszedłem. Stwierdził, blokada kierownicy włącza się za szybko, tzn. gdy klucz jest w stacyjce w poz. 0, a tak być nie powinno. I teraz się bujam, kupiłem już wkładkę z nowymi kluczami, mechanizm blokady cały, czysty, nasmarowany, wkładka wymieniona działa tak samo jak stara (różnicy w działaniu trzpienia teflonowo-plastikowego obsługującego blokadę nie ma żadnej).

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest u Was z tymi blokadami, czy z kluczem w pozycji 0 da się zablokować kierownicę? Wg. mnie dopiero obrót na poz.1 zwalnia trzpień blokady co zresztą wyraźnie słychać i widać jak się cofa po zdjęciu kołnierza zamka.

Opublikowano

U mnie puki nie wyjme kluczyka z kierownicy blokada nie zadziala. Bez kluczyka wystarczy delikatnie przekrecic i odrazu zapina sie blokada.

A co blokada kierownicy ma do samochodu? to wyjmij ją calkiem.. i ciekawe co wtedy powie. Moim zdaniem jakis upierdliwy diagnosta.

E38 728i 1999r
Opublikowano

Dzięki Panowie za podpowiedzi, wychodzi na to, że będę musiał wymienić blokadę. Czy bez przejdzie to nie wiem nie ma sensu ryzykować wydawania 100E. na TUV. Pojechanie gdzie indziej nic nie daje, taki helmuty mają system co się DEKRA nazywa i gdzie nie pojedziesz wiedzą za co zostałeś odesłany z kwitkiem.

Jeszcze raz podziękowania!

Opublikowano
ale miom zdaniem jak pojedziesz do kogos innego i powiesz ze to wszystko jest w oryginale to nie ma innej opcji by bylo cos nie tak,powiedz ze to nie jest mozliwe ze w BMW założyli zła blokadę w jednym samochodzie na tysiace....
Opublikowano

koledzy nie ma już co pocieszać

blokada żle działa i helmut ma rację

z kluczykiem w stacyjce nie powinna zadziałać

co by było podczas holowania auta gdyby zaskoczyła blokada?

Opublikowano
koledzy nie ma już co pocieszać

blokada żle działa i helmut ma rację

z kluczykiem w stacyjce nie powinna zadziałać

co by było podczas holowania auta gdyby zaskoczyła blokada?

Z kluczykiem po prostu włożonym w stacyjkę zadziała. Trzeba przekręcić kluczyk w pierwsza pozycje żeby nie zadziałała.

Opublikowano

Nie o tym mowimy. Odpal samochod, zgas i nie wyciagaj kluczyka. Blokada nie ma prawda zadzialac.

Dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki.

A jak wyjmiesz kluczyk i tylko wlozysz to normalne ze zadziala.

E38 728i 1999r
Opublikowano

Zgadza się Panowie, nie ma prawa działać z kluczem w stacyjce. Już jest OK, usterka usunięta bez zakupu nowego mechanizmu. Dziś, po ponownym rozebraniu i wymyciu wszystkiego w benzynie wszystko nadal wyglądało na 100% w porządku, żadnych pęknięć rys, odłamków itp.. Ale znalazłem w dolnej części blokady niewielką dziurkę (ok. 3mm) podziobałem tam igłą i okazało się, że jest tam miniaturowa sprężynka. Nie bardzo wiedziałem po co ona w tej dziurze siedzi, aż do momentu gdy znalazłem zablokowany w korycie obudowy pasowny bolec długości około 1 cm. Wbił się tak, że gdyby nie ta dziurka to bym w życiu nie wpadł na to, że to nie jest część obudowy. Wszystko nasmarowałem poskładałem i działa jak z fabryki. A już miałem wg. tutka z jutjuba rozwiercać i wyciągać sprężynę.

Jeszcze raz dzięki z pomoc!!!

Opublikowano
Nie o tym mowimy. Odpal samochod, zgas i nie wyciagaj kluczyka. Blokada nie ma prawda zadzialac.

Dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki.

A jak wyjmiesz kluczyk i tylko wlozysz to normalne ze zadziala.

Dzisiaj tak zrobiłem i blokada działa czyli mam pewnie już wyrobioną stacyjke.