Skocz do zawartości

E39 96r m52b20 s3 Brak odzewu od rozrusznika , reszta ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem mianowicie bez żadnych oznak przestał działać rozrusznik , przy próbie odpalenia nie ma żadnej reakcji , kontrolki wszystko sie zapala, ewentualne uruchomienie jest możliwe tylko z ciągu i wszystko ładnie. Próbowałem też na odpalonym silniku jeszcze raz przekręcić kluczyk do końca lecz nawet nie chce zazgrzytać. Po dłuższej jeździe czasami można go odpalić ale strasznie się męczy w sensie że jakby cieżko miał krecić i zazwyczaj tylko raz . Akumulator ma napiecie od 12,65V do 12,80V. Alternator podaje prąd 14,30V. Prąd na rozrusznik podaję taki sam jak z napięcie na akumulatorze .

Nie wiem gdzie szukać przyczyny trochę już poczytałem lecz nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. Po podłączeniu z fejsem ani carsoft ani inpa nie pokazuje jakichś nadzwyczajnych błedów poza tymi o których wiem i nie mają one wpływu. EWS pokazuje mi że jest ok bo i to podejrzewałem. Generalnie prosiłbym o jakieś wskazówki i sugestie

Opublikowano
Stawiam na szczotki w rozruszniku. Też miałem podobny problem. Ni z tego ni z owego nastała cisza, czasami losowo zatrybiał - wyjechana była plusowa szczotka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzę, że na wszystkich forach zakładasz ten sam temat.

Skoro rozrusznik nie kręci, a poza tym jak twierdzisz wszystko jest ok, to chyba odpowiedź jest prosta.

Jakiej odpowiedzi oczekujesz??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasami można próbować uderzyć w rozrusznik jak jest miejsce i próbować odpalić wtedy wszystko jasne :)

Nie radzę, e39 są mściwe :mrgreen:

Wyciąg z auta i daj do sprawdzenia, koszt 20pln, w razie czego od razu powiedzą ci co do wymiany.

Opublikowano

E34 takie nie było a silnik podobno bo M50b20 :)

Dojechać się dało z punktu A do punktu B i to kilka dni tak póki nie przyszedł rozrusznik :mrgreen: Tylko tam dało się kijek przecisnąć pod maską do rozrusznika u siebie nawet nie patrzyłem czy by się dało, ale wątpie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po jakiego ......stukać, walić :norty: itd.

Nie prościej jechać do fachowca i naprawić rozrusznik?

Moja też swego czasu paliła na dotyk 100 razy, ale przyszedł czas i 1 raz powiedziała NIE!!! :evil: potem znów paliła i znów po upływie 3-4 mcy nie, potem znów paliła.

Zrobiony rozrusznik za 250 zł i jest cacy.

Fajnie jest odkręcić 1 srubę od rozrusznika :mrgreen:

Ile K i Ch poleciało :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Najpierw sprawdź czy na elektromagnes zamykający obwód na rozrusznik po przekręceniu stacyjki w rozruch pojawi się napięcie, albo podaj stałe 12 volt na ten elektromagnes i jak nie będzie żadnej reakcji to go wymontuj i do naprawy. Wina może być samego rozrusznika bądź elektromagnesu, koszta naprawy nie duże, pozdrawiam
Opublikowano

U mnie, że tak powiem "pukanie" nie pomogło :norty:

U mnie też nie wyrzucał elektromagnes i myślałem, że padł ale po wyczyszczeniu wszystkiego i wymianie szczotek gra i buczy :cool2:

Opublikowano (edytowane)

U mnie też nie wyrzucał elektromagnes i myślałem, że padł ale po wyczyszczeniu wszystkiego i wymianie szczotek gra i buczy :cool2:

Bo elektromagnes przed startem jest zasilony szeregowo z rozrusznikiem, wystarczy że w rozruszniku szczotki do wymiany będą to i elektromagnes nie złapie :D

Edytowane przez gyver7
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale puknąć nie zaszkodzi :mrgreen:

ec2Wze6.jpg