Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam e46 cabrio ... m54b25 , auto z rana pali z kopa , gdy sie zagrzeje zgasze samochod wyjde do "sklepu" 10-15min , wracam i nie chce odpalic, przekręcam znow stacyjke i znow odpala z kopa , miałem taki przypadek ze odpalił po 5sek kręcenia

i nie miał totalnie mocy, wrzucam 1ynke buut i powyzej 3 tys...nie jedzie ..gasze auto odpala ponownie i juz moc wraca....auto mam od 2 tyg i teraz to sie zaczeło dziać..czyzby czujnik wałka rozrzadu ?

i kolejne pytanie w tym modelu występuja dwa rodzaje tych czujników ...

01

Czujnik impulsów wałka rozrządu 12 14 1 438 081

01

Czujnik impulsów wałka rozrządu 12 14 7 539 165

Jeden jest z kablem, znow drugi to sama wtyczka.. hmm?

Opublikowano
Tak sa dwa. Jeden wlotowy drugi wylotowy. Podepnij pod kompa i bedzie wiadomo ktory szwankuje. U mnie byl walniety wlotowy (ten z kablem). Kupilem ori za 420zl i 150 wymiana. Troche bolalo ale co zrobic. Teraz wszystko chodzi jak nalezy:)
Opublikowano

Nie

Tak sa dwa. Jeden wlotowy drugi wylotowy. Podepnij pod kompa i bedzie wiadomo ktory szwankuje. U mnie byl walniety wlotowy (ten z kablem). Kupilem ori za 420zl i 150 wymiana. Troche bolalo ale co zrobic. Teraz wszystko chodzi jak nalezy:)

Nieźle Cię skroili, ja za oryginalny czujnik zapłaciłem o 50zł mniej (czescidobmw.pl). Wymiana to odkręcenie nastawnika Vanosa (jedna duża śruba), wykręcenie jednego imbusa trzymającego czujnik i przepięcie czujnika, także 150 to też niezła stawka za kilka minut roboty... No ale grunt że będziesz miał spokój na dłuższy czas :)

Opublikowano
także 150 to też niezła stawka za kilka minut roboty... No ale grunt że będziesz miał spokój na dłuższy czas :)
Jakby kolega sam by sobie go zamontował to nie miałby chyba gwarancji na ten czujnik dlatego tak zdzierają za odkręcenie kilku śrubek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z VDO oplaca sie brac ten czujnik ? Febi duzo tanszy tzn. ze jest gorszy ?

Znaczy, że zazwyczaj nie działa prawidłowo.

Opublikowano
No wlasnie. Wolalem wydac te 150 za wymiane niz robic to sam i cos zepsuc:P balem sie odkrecania tego vanosa. Chociaz jest nawet gdzies na forum dokladna instrukcja jak wymienic ten czujnik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginał w ASO lub możesz zamówić w sklepie internetowym z częściami do BMW.
Opublikowano
Zamienniki (FEBI, TOPRAN) odpuść - rzadko wytrzymują 10tys km, zwykle padają po 1000km, a zdarza się, że nie działają wcale.

Niestety miałem pecha i kupiłem nowy czujnik Febi, na którym samochód w ogóle nie chciał odpalić. Dziwna sprawa, bo z odłączonym czujnikiem samochód działa normalnie a z tym febi nawet nie chciał zagadać. Później dwa miesiące się dopraszałem o zwrot kasy i musiałem zaświadczyć, który warsztat odkręcił jedną śrubkę i wstawił nowy czujnik. (oczywiście czujnik montowałem sam) Noszę się od tego czasu z kupnem oryginalnego ale nie mogę zdzierżyć 400zł za taką pierdołę póki co :D