Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich miłośników marki :) , to mój pierwszy post na forum, ale mam nadzieję że nie ostatni :D heheh...mam mały problem z moją E90...jakiś tydzień po zakupie patrząc we wsteczne lusterko zobaczyłem lekkie dymienie z rury wydechowej :/ dodam, że nie jest to cały czas...dzieje się to jak troszkę pośmigam po mieście czyli ruszanie, stawanie i znowu ruszanie. Rano jak wyjeżdżam z garażu to nie ma nic...silnik równo pracuje cały czas, odpala na raz. Zacząłem troszkę wertować net, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Podjechałem do warsztatu w mojej okolicy który "ponoć" specjalizuje się w BMW...chłop powiedział że silnik się wyłożył i zapewne tłok się przetarł i puszcza oliwe...lekko mnie to załamało...podjechałem do mojego starego mechanika i wspólnie stwierdziliśmy, że na dobry początek to trzeba zmierzyć kompresję...no i tak uczyniliśmy. Na każdym cylindrze równo jak od linijki ok. 14. hmmmm, więc tłok odpada...idąc dalej zajrzeliśmy w okolice separatora odmy i się okazało, że cieknie jak oszalały (co by tłumaczyło dolewkę oliwy z mojej strony...2l na 600km) ok, podjechałem do ASO, kupiłem nowy separator...wymieniłem, węże przedmuchałem i umyłem...wymieniłem też przy okazji olej na Valvoline 5W30 filtr oliwy i powietrza ASO...liczyłem, że dymienie ustanie...ale nie, przydymia nadal...hmmm, może to przez to że w katalizatorze nazbierało się tego osadu i się ciągle przepala, już sam nie wiem :roll: a może uszczelniacze zaworowe puściły??? Panowie spotkał się ktoś już z takim problemem? Z góry dziękuje za podpowiedzi, odpowiedzi na moje pytanie i sugestie

Pzdr. Adrian

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak miales zapchana odme to przezucal olej isyf do wydechu, przy tych temp po ok 2 miesiacach powinien przestac dymic, no chyba ze jezdzisz tylko do okola komina to wtedy dluzej
Krzysztof
Opublikowano
To witaj w klubie;) bo u mnie jest też tak samo i nic z tym nie robię tylko jeżdżę . Wyświetla mi jeszcze błąd katalizatora podobno zapchany ale nie traci mocy.
Opublikowano
Dokladnie...plus blad. Byl juz dwa razy kasowany, ale po kilku dniach znowu sie zapala :( mam nadzieje ze jakos sie to wszystko przepali i przestanie dymic, bo wstyd straszny :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tzn co to dokladnie za blad z tym katalizatorem ? piszcie dokladnie moze sie innym przydac, widze ze jest coraz wiecj n46, e90 z poczatku produkcji potanialo to sie ludziska rzucili :mrgreen:
Krzysztof
Opublikowano
No nie wiem czy tak tanio kupilem hehehhe...ale wracajac do tematu bledu, to wyskakuje ze jest zly odczyt sondy po wyjsciu spalin z katalizatora ( pewnie wina osadu/nagaru z oleju) numeru bledu nie pamietam
Opublikowano
0420 Sprawność katalizatora (rząd cylindrów 1) za mała , 0430 Sprawność katalizatora (rząd cylindrów 1) za mała
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
adino1 a czy po wymianie separatora oleju nadal musisz dolewać olej????? Jeśli nie to faktycznie mogą być wypalane "resztki" z ukł. wydechowego.
Opublikowano
adino1 a czy po wymianie separatora oleju nadal musisz dolewać olej????? Jeśli nie to faktycznie mogą być wypalane "resztki" z ukł. wydechowego.

No właśnie ostatnio po małej trasie , musiałem dolać 0,5l :evil: już zaczynam głupieć, bo kłębią mi się myśli pt. a może to nie odma...hmmmm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To niestety wydaję się, że coś jest nie tak... Jeśli wina leżałaby po stronie zużytych pierścieni, kopciłby przy dodawaniu gazu, jeśli puszcza dymka przy odpuszczaniu gazu np. zamiany biegów to winne są uszczelniacze zaworów...
Opublikowano
Ja ostatnio wymieniałem odmę (separator oleju) koszt to ok 700zł mechanik pokazywał mi jaka była zapchana i powiedział, że już dawno powinienem wymienić :cool2: ale nie sprawdzałem czy mi dalej dymi hee
Opublikowano
Ja ostatnio wymieniałem odmę (separator oleju) koszt to ok 700zł mechanik pokazywał mi jaka była zapchana i powiedział, że już dawno powinienem wymienić :cool2: ale nie sprawdzałem czy mi dalej dymi hee

Ile??? Ja za separator w ASO zapłaciłem 140pln, a za wymianę wraz z olejem 130pln ;) heheheh...więc troszkę te 700pln zwaliło mnie z krzesła :shock: btw. co do znikania oleju to tez obstawiam pompę vacum, bo czuje lekki "swądek" jak gaszę auto...muszę to sprawdzić, ale czy aż tyle by tego oleju tamtędy uciekało???

Opublikowano
Ja mam na budziku 188 tyś separator nowy z Aso założony to nie mam pojęcia ile kosztuje bo nie sprawdzałem ceny , ale chyba mnie tak bardzo nie naciągnął by hmm ale jaja mogłem sprawdzić po zrobionej robocie cenę w Aso :mad2: