Skocz do zawartości

Zmiana m52b28 na m52b28TU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Właśnie wyszła mi bokiem korba w m52b28. Czy da się go zmienić na m52b28TU? Jest łatwiejszy w kupnie no i młodszy. Chodzi mi o to czy w ogóle pasuje itp poza sterowaniem wałka wydechu.

Opublikowano
Do tego DME od TU, 4 sondy lambda zamiast dwóch, więc inny wydech, inny wentylator chłodnicy (sterowany cyfrowo przez DME, na 3 kable), wiązka silnika, przerobienie części elektryki i EWS3.3 (z EWS2 z 1996 nie będzie gadało), spasowanie DME z EWS, spasowanie EWS z kluczykami itd...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Mi chodzi o włożenie "gołego słupka" czyli pytanie czy będą pasowały moje kolektory do nowszej głowicy i czy silnik będzie pasował do karoserii i skrzyni biegów. Cała elektryka zostałaby ta sama.

Opublikowano
Mechanicznie powinien pasować. A co z podwójnym vanosem? MS41 nie obsłuży Vanosa w M52TU, silnik nie będzie miał mocy, 520i będzie Cię brało. Prościej włożyć słupek od M52B20 + DME - tańszy a efekt będzie podobny :( ...
Opublikowano
  • Autor
W starszym silniku wałek wydechu jest w jednym ustalonym miejscu więc i w nowszym można go ustawić w takim samym położeniu i powinno być ok. Poza tym gdybym poznał mapę jego położeń sterowanie zrobiłbym bez problemu. Musze tylko się upewnić czy silnik będzie pasował mechanicznie :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po przerwie. Silnik zmieniłem na taki jak był więc nie było problemów. Problem zrobiłem sobie dzisiaj kasując inspekcję.

Zamiast pinów 7 i 19 zwarłem 17 i 19 i teraz świeci kontrolka ładowania i ładowania brak.

Co mogłem zepsuć???

Opublikowano
  • Autor

Który to bezpiecznik?

Nie mogę znaleźć info od czego jest pin 17.

Jakie mogą być problemy? :-/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak regenerowałem alternator, to mi serwisant powiedział, że regulator napięcia jest sterowany cyfrowo w tym modelu (podobnie jak wiatrak klimatyzacji), więc może od tej strony coś poszło?
Opublikowano
  • Autor

Znalazłem. Spalony bezpiecznik nr 15 czyli musiałem połączyć pin 19 z pinem 16 :duh:

Wszystko już działa.