Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

E46 318i M43TU

Nie sposób wyszukac a nawet wpisac problemu w wyszukiwarkę (prubowałem) wiec wytłumacze dokładnie w czym rzecz :

Autko jest generalnie w stanie perfekcyjnym wyglada jak z salonu wszystko jest zadbane i sprawne silnik tez pracuje elegancko jest tylko jedna dziwna rzecz która nie daje mi spokoju: Auto przyśpiesza ładnie ale jak delikatnie się odejmie pedał gazu (tak o 1cm) moc ewidentnie wzrasta... znaczy jeszcze lepiej zaczyna się "zbierać", gdy pedał dociśnie się do dechy jest nieco gorzej z gazem w podłodze ewidentnie cos mu dolega jak by sie lekko przydławiał

Na autostradzie rozpędziłem się do 195km/h dodanie gazu o ten ostatni centymetr powodowało że auto zamiast jeszcze przyśpieszyc zaczeło zwalniac

(wiem ze do tych 210-220 według licznika powinno jeszcze chciec isc no ale przy daniu gazu na max strajkuje )

Z powyższego wynika że nie chodzi raczej o złe ustawienie ogranicznika samego pedału czy linki gazu. Nie wiem co to może byc a w ASO pewnie za samo uscisniecie reki i rozmowe wezmą 500zł i wcisną mi mase zbędnych napraw na kilka tys

macie jakis pomysł co moze byc przyczyna ?

Edytowane przez PanMiyagi
Opublikowano

filtr w takim razie jutro rano wymienie bo nie zaszkodzi ... napisze czy pomogło

jak sprawdzic wydajnosc pompy ?

PS. co znaczy żółta kontrolka oleju zaswieca sie po odpaleniu na ok 10sek i gasnie ( sorry za taka ignorancje ale auto ledwo kupione)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
żółta kontrolka oznacza ze masz niski poziom oleju ALE gdy czujnik jest sprawny. Niestety w e46 padają one często i jak wymieniać to tylko na ori

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
PS. co znaczy żółta kontrolka oleju zaswieca sie po odpaleniu na ok 10sek i gasnie ( sorry za taka ignorancje ale auto ledwo kupione)

Ostatnio przerabiałem ten temat i moje doświadczenia mówią, że żółta kontrolka zapalająca się po odpaleniu oznacza uszkodzone obwody czujnika poziomu oleju. W praktyce jest to uszkodzony czujnik.

W przypadku zbyt niskiego poziomu oleju i prawidłowo działającego czujnika, lampka powinna się zapalić po zgaszeniu silnika.

Sprawdź poziom oleju, ewentualnie dolej. Jeżeli lampka będzie się dalej zapalać, to na 99% padnięty czujnik.

Opublikowano
Kontrolka oleju świeci na czerwono gdy jest zbyt niskie ciśnienie, na żółto gdy zbyt niski poziom.
Opublikowano

Przed uruchomieniem silnika swieci się czerwona kontrolka, Po uruchomieniu czerwona gaśnie przez kilka sek jest czysto po czym zaświeca się ta sama tylko na żółto i po 10sek gaśnie i dalej nic sie nie swieci

Poziom oleju na bagnecie ok 60% skali po całonocnym postoju (5W40)

ostatnia wymiana na kartoniku wpisana 173tys km czyli 6,5tys temu ( inspection 18400)

Opublikowano
To dzięki za informacje, nawet nie wiedziałem, że jest taki bajer. Moderator może usunąć ten i powyższe posty, żeby nie robić tutaj off-topicu :)