Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od okolo dwoch tygodni w moim bmw pojawil sie dziwny dzwiek. Chodzi o dzwiek jakbym mial pod samochodem przyczepiana jakas puszke ktora obija sie o asfalt. Dzwiek wystepuje praktycznie tylko podczas ruszania i cofania. Dochodzi od strony pasazera gdzies z pod samochodu. Zagladalem pod samochod czy cos sie nie urwalo i nie wisi, ale na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Ktos mial cos podobnego i moze doradzic powiedziec co to moze byc. Z gory dziekuje.
Opublikowano

weź kogoś niech patrzy i słucha dokładnie skąd ten dzwiek jak bedziesz ruszać albo cofać.

Może wydech, może jakaś osłona, jedz na kanał albo podnośnik i zobacz czy na pewno wszystko gra.

szukam
Opublikowano

no to jak chcesz inaczej znaleźć przyczyne ? mamy ci powiedzieć co ci halasuje pod autem nawet nie będąc koło auta ? :duh:

na podnośnik, oslony zdjac i patrzec czy coś jest luźne, coś sie urwało, ociera itp.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak. Lukasz pod auto od strony tłumika końcowego, łatwo wymacać, czy osłona nie jest luźna.

Najfajniej się to robi na zimnym silniku :8)

Opublikowano
U mnie to zupelnie co innego. Jak samochod stoi nic nie halasuje jak ruszam przez moment jest ten dzwiek i ustaje. Wiec podejrzewam ze tak jak kolega wyzej napisal to moze byc od tego recznego bo faktycznie dzwiek jest slyszalny bardziej z tylu i po stronie gdzie akurat reczny mi nie lapie.
Opublikowano
Tez miales tak ze brzeczyla jakby puszka jakas. Z tym ze u mnie to wystepuje tylko podczas ruszania i to nie zawsze.
Opublikowano
Tez miales tak ze brzeczyla jakby puszka jakas. Z tym ze u mnie to wystepuje tylko podczas ruszania i to nie zawsze.

Dokładnie. Było słychac tylko na wolnych obrotach, na luzie, przy ruszaniu. Podjedź do jakiegoś tłumikarza to Ci wymieni/pospawa. Ale najpierw sprawdź co jest powodem tego, że ten łącznik się spsuł. Może masz poduchy pod silnikiem do wymiany a może koło pasowe i rzuca silnikiem.

Opublikowano
To ja mam troche inaczej. Jak samochod stoi tego nie ma. Tylko podczas ruszania na 1 wystepuje to tylko przez jakies 2 sekundy i znika i juz tego nie ma. Dziwne bo to loteria z tym na 10 ruszen zdarzylo sie teraz 3 razy. Nawet lipa do mechanika z tym podjechac bo akurat nie bedzie i jak to sprawdzi.
Opublikowano
Jestes pewien, że jest to związane z ruszniem, a nie z obrotami silnika? Jak auto stoi i lekko przygazujesz, że obroty lekko wzrosną to nie ma tego efektu? Innymi słowy, czy koła muszą się obracać?
Opublikowano
Jestem pewien. Jesli stoi odpalony ten efekt nie wystepuje. Tylko jak ruszam. I najdziwniejsze nie za kazdym razem.
Opublikowano
Jeżeli dzieje sie to przy ruszaniu, a nie jak stoi, to chyba nie będzie wina tłumika/wydechu. Raczej cos z zawiedzeniem/układem hamulcowym/przeniesienia napędu.
Opublikowano
Niekoniecznie, z zawieszeniem. Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią. One inaczej pracują jak na luzie a inaczej pod obciążeniem. No i koniecznie ten nieszczęsny łącznik wału.
Opublikowano
Hej miałem podobny problem. Auto wydawało od czasu do czasu dziwne dźwięki na luzie i przy małych prędkościach.. Męczyłem się z zdiagnozowaniem problemu kilka dni i okazało się, że zardzewiała śrubka i blaszka która podtrzymywała wydech do podwozia.. Element się poluzował i wydawał podobne odgłosy jak u Ciebie.. :roll:
Opublikowano
Hej miałem podobny problem. Auto wydawało od czasu do czasu dziwne dźwięki na luzie i przy małych prędkościach.. Męczyłem się z zdiagnozowaniem problemu kilka dni i okazało się, że zardzewiała śrubka i blaszka która podtrzymywała wydech do podwozia.. Element się poluzował i wydawał podobne odgłosy jak u Ciebie.. :roll:

Już o tym pisałem w tym temacie, bo miałem to samo, ale kolega deore pisał, że to nie to. Poza tym to nie może być to skoro nie występuje na luzie gdy auto stoi.