Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam problem,sprężarka klimy strasznie huczy prawdopodobnie łożysko się rozsypało i ma luzy,klima i tak nie działa bo nie działa wentylator klimy,czy mogę sciągnąć pasek ze sprężarki klimy i jezdzić bez???bo strasznie huczy i ma luzy ,a raczej nie szybko będę to naprawiał....Dzwięk tego jest dobijający....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pasek od klimy jest akurat zewnętrzny, więc luzujesz tylko napinacz i spada, problemów z tym nie ma :wink:

Ale musisz zdjąć osłonę silnika, bo od góry raczej nie dojdziesz.

Opublikowano
Ale musisz zdjąć osłonę silnika, bo od góry raczej nie dojdziesz.

Da się to również zrobić od góry :) potrzebny jest tylko długi bagnet, ja użyłem akurat glocka :) ale u mnie była sytuacja extremalna tzn. rozwarstwiony pasek od klimy omotał się wokół wiatraka, który nastepnie zrzucił z mocowania :) podsumowując bez paska jeździć można, bylyby tylko nie próbować włączać "klimy" ;)

E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
Opublikowano
Dzięki chłopaki za pomoc :cool2: jutro ściągam i w końcu będę się cieszył mrukiem mojego silnika ,a nie kompresora klimy...
Opublikowano

Pasek zdjęty,huczy dalej,można było się tego spodziewać.Czy to może być napinacz paska klinowego??bo wszystko mam wymienione tylko nie to i jest z tym własnie problem opisany tutaj:

viewtopic.php?f=72&t=220109

Opublikowano

Prędzej bym obstawiał łożysko alternatora, ew. wspomagania, choć pompy wody tez by trzeba było sprawdzić.

Czemu mechanik wymieniajac rolki nie popatrzył i nie pokręcił kołami tych elementów?

Napinacz z rolką i ramieniem też bym wymienił czym prędzej, choć to dość spory koszt (koło 300zł), jesli nie byla nigdy wymieniana

• 4 miesiące temu...