Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wie ktoś jak krok po kroku przejść procedurę resetu i adaptacji skrzyni przez naciśnięcie pedału gazu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

- Wcisnij klucz (bez naciskania hamulca)

- Nacisnij 1 x guzik START (bez naciskania hamulca), tak aby zapalily sie zegary (nie startuj silnika)

- Wcisnij mocno pedal gazu, tak aby wcisnal sie wlacznik kickdown i trzymaj w tej pozycji 25 sekund

- po tych 25-30 sekundach odpal silnik .......

by Sebek

Mi trochę pomogło, auto lepiej zmienia biegi i pracuje ciszej.

Podobno, że ta procedura za bardzo nie ma nic wspólnego ze skrzynią biegów tylko poprawia pracę klapek dolotu powietrza, a poprawa pracy skrzyni to efekt uboczny - ale WARTO to zrobić.

• 6 lat później...
Opublikowano

u mnie nie dziala ta procedura a robiona była krok po kroku

Zrobiłem adaptacje skrzyni w ista + przejechałem kilka razy od 1 biegu do 5 predkosc 80km max i później puściłem gaz żeby sam sie wyhamował do zera przy czym skrzynia zmieniała biegi od 5 do 1 ,robiłem to przez 3 razy do 80 km/h i do zera,skrzynia przestała szarpać biegi ale za to ciężko zmienia przy 5 biegu,przeciąga i daje buta w plecy.Wartości w ista pokazują na każdym biegu 0,00 ale na biegu 5-0.65 chyba coś nie teges jest.Myślicie ze 5 bieg sie kończy ? czy skrzynia ?

Opublikowano

pedalem gazu to mozna zresetowac chwilowe wartosci przeplywomierza a prawidlowo zeby go zresetowac to nalezy uzyc np iste.

skorzystaj z tego linku "https://www.google.com/search?q=zf+adaptation+procedure+6hp26&sxsrf=ACYBGNQmtT7DlZlm2fO3u4nHebBaXSE_ZA:1578857122934&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiIrNqP5f7mAhUN5aYKHe93ANsQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1536&bih=722#imgrc=9wHWKRtMMKkLzM:"

masz tam opisane na zdjeciach jak wykonac poprawnie procedure dla danej skrzyni, dodatkowo masz zdjecia z tolerancjami. ja osobiscie robie dwie adaptacje po sobie i potrzebuje na to okolo 100km autostrady wykorzystujac pas awaryjny. po 100km wszystkie wartosci mam rozne od 0 i mieszcza sie w parametrach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie odnosnie adaptacji skrzyni, czy zawsze po wymianie oleju trzeba ja od nowa zaadaptowac ?
Opublikowano
Mam pytanie odnosnie adaptacji skrzyni, czy zawsze po wymianie oleju trzeba ja od nowa zaadaptowac ?

nie trzeba, ale można. Skrzynia i tak nauczy sie twojej nogi tylko dłużej jej to zajmie.

330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
Opublikowano

Czasy napełnienia ustawiają się tylko raz, więc po zmianie oleju zawsze resetuje się stare czasy i wykonuje jazde adaptacyjna. W skrzyniach z większym przebiegiem zalecane jest wykonywać adaptacje co 20kkm w celu poprawy komfortu jazdy