Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuję sam naprawić jak myślicie wymienić wszystkie czy jak kolega pisze aby wymienić tylko na wałku a tamte skontrolować 😉 ??

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.10.2016 o 18:34, marineengineer napisał(a):

Oto i moja fotorelacja z regeneracji dyferencjału w BMW E87 118d 2006r.

Jak widać na zdjęciach tylne zawieszenie mocno skorodowane. Dyferencjał po wymontowaniu wyglądał jak wyciągnięty z bagna.(pół dnia obstukiwałem i szlifowałem szczotką obudowę dyfra)

Zmieniłem tylko jedno łożysko od strony wału napędowego bo pozostałe były w bardzo dobrym stanie.

Do wyciągnięcia pozostałych bieżni łożysk potrzeba jednak dobrych ściągaczy. Nie odważyłbym się nacinać bieżni żeby je zdjąć jak kolega wyżej.

Znaki na głównej nakrętce i wałku zrobione punktakiem co widać na zdjęciach. U mnie było podobnie jak u kolegi wyżej, również 7,5 obrotu. Skręcone na znaki. Wałek dyfra po wymianie łożyska pracuje o wiele ciężej ale znacznie ciszej po obrocie ręką niż przed demontażem. Lżejsza praca zapewne wynikała z uszkodzonego łożyska.

Bieżnię łożyska atakującego usunąłem z obudowy wybijakiem uderzając w 4 punktach. (krzyżowo)

Po regeneracji słyszę tylko silnik. Jest dobrze, nawet bardzo.

Pomógł mi kolega wyżej wstawiając zdjęcia, to mam nadzieję że moje zdjęcia też przydadzą się komuś.

pnj8KkKoj

pn9jmXmDj

plN8lDC9j

pmJh36Agj

pnqs33y3j

pmAPq2Okj

plBBtaAAj

pokyBKxxj

ponABaeyj

pmfBelbKj

pnRujeuxj

pox5uhwij

podR3mehj

pnGb08pMj

pnRYEHWVj

pl7uCip5j

plqN09tcj

povSgfybj

pl9QyIv2j

pl6P0S99j

pnyREzWCj

pniQHnEHj

pndI34Fzj

pngdLArLj

pnF56BnJj

poGHO9JTj

pnaAa8dvj

pn4jbNjIj

plwT6xmnj

poc5TkLCj

pomFDGZ7j

Cześć czy ta tuleja toporowa to podstawa do wymiany czy można na starej złożyć ? I jaka mocą to dokręcić ? 

Opublikowano
Teraz, sandal napisał(a):

Cześć czy ta tuleja rozporowa to podstawa do wymiany czy można na starej złożyć ? I jaka mocą to dokręcić ?