Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Chciałem się Was doradzić w dwóch tematach.

A mianowicie, z poprzedniego bmw serii 1 zostały mi oryginalne felgi double spoke 208M.

Niestety za duże ET (49) jeżeli chodzi o montaż do "trójki"

Żeby je założyć musiałbym zastosować komplet dystansów co najmniej 20mm na stronę, przy czym na tył nawet lepsze byłoby 25mm.

Powiedzcie mi co sądzicie o zakładaniu dystansów, ja osobiście jestem niezbyt pozytywnie nastawiony do takich wynalazków.

Jaki wpływ ma to na jazdę i bezpieczeństwo.

I tutaj stoję przed dylematem ewentualnej sprzedaży tych felg i zamianę na inne, ale bardzo mi się podobają i nie chciałbym się ich pozbywać.

Przebiegi jakie robię to 12-15 tys rocznie, czyli niewiele, natomiast nogę mam dosyć ciężką;)

Drugi temat to montaż nawigacji.

Moja 320-tka seryjnie jest bez nawigacji.

Rozważałem dołożenie nawigacji CIC, ale koszt wydaje mi się zdecydowanie za wysoki w stosunku do ewentualnych benefitów płynących z posiadania takiego rozwiązania.

Zastanawiam się nad dołożeniem nawigacji z BMW E87, a dokładnie navi MIO wbudowane w oryginalny panel chowany elektrycznie.

Koszt kilkukrotnie niższy z zachowaniem dużej funkcjonalności.

Został mi takowy z poprzedniego samochodu, stąd pomysł na wykorzystanie go do E90-tki.

Powiedzcie co myślicie, z montażem sobie poradzę, ale chodzi bardziej o wygląd jak najbardziej zbliżony do OEM, bez druciarstwa.

Na szybko zrobiłem w Photoshopie jak mogłoby to wyglądać w moim samochodzie z navi i z felgami 208M.

Czekam na Wasze sugestie, dzięki!

http://s1.pokazywarka.pl/i/2034776/162151/208m3.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/2034776/242962/navi.jpg

Opublikowano
Felgi fajne ale co do navi zastanawiam się czym będziesz sterować?

Nie trzeba sterowania, panel jest dotykowy

Opublikowano
to jest sama navi czy widzi tez info z bc ? jaki koszt ?

Bez info z BC.

Koszt około 1.5-2 tys jest realny w zależności za ile uda się kupić cześci, panel+ nawigacja+robocizna

Tak to wygląda zainstalowane w E87

Opublikowano

nie ma co się bać dystansów, o ile są markowe np. H&R. pamietaj też o dłuższych śrubach i spokojnie sobie zakładaj te felgi.

unikaj jakiś rzemieślniczych wynalazków bezfirmówek, bo na takich mozesz miec faktycznie problemy.

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano (edytowane)
nie ma co się bać dystansów, o ile są markowe np. H&R. pamietaj też o dłuższych śrubach i spokojnie sobie zakładaj te felgi.

unikaj jakiś rzemieślniczych wynalazków bezfirmówek, bo na takich mozesz miec faktycznie problemy.

Masz rację, ale kupowanie dystansów za 800-1000zł mija się z celem.

Lepiej sprzedać felgi i kupić takie z właściwym ET.

Myślałem o dystansach z allegro, Dystom bądź Ring.

Słyszałem pozytywne komentarze o tych dystansach, ale nigdy nie miałem styczności z dystansami dlatego potrzebuję opinii z pierwszej ręki.

Edytowane przez vee
Opublikowano

Dystanse jak dystanse, przy tym ET zakładasz na tył 25mm i zakręcasz to oryginalnymi śrubami do dystansu, a dystans do piasty, ja płaciłem 500zł za HR, natomiast na przód zakładasz przelotowe 10 lub 15mm HR i wtedy dajesz trochę dłuższe śruby.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Dystanse jak dystanse, przy tym ET zakładasz na tył 25mm i zakręcasz to oryginalnymi śrubami do dystansu, a dystans do piasty, ja płaciłem 500zł za HR, natomiast na przód zakładasz przelotowe 10 lub 15mm HR i wtedy dajesz trochę dłuższe śruby.

Pzdr

Po przeliczeniu ET z oryginału 205/55/16 7.0J ET 34 na 225/40/18 7.5J ET 49 różnica na każdym kole wynosi 25mm.