Skocz do zawartości

M43B16 wtf? akumulator? alternator? komp? zwarcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie no z takim czymś to się jeszcze nie spotkałem...

rano zapaliłem pojechałem do pracy i było ok, wracam do domu zatrzymałem się pod sklepem załatwiłem co miałem załatwić wsiadam i tu pyk... ledwo zegary zaświeciły!!!

rano akumulator był ok wszystko grało jak w najlepszym zegareczku a potem d... Mierze aku 9V i nie przyjmuje ładowania> tylko pytanie czy to tylko on...? czy aku sie zepsuło przez coś innego?? Jakby się wytarł komutator w alternatorze to mógłby zniszczyć aku? Nie mam innego na podmiankę żeby sprawdzić ale takie zepsucie się aku to jest dziwne moim zdaniem....

Opublikowano

w którejś z poprzednich e 36 miałem podobny przypadek-okazał się rozładowanym aku

a rozładowywał go schowek który nie dolegał i ciągle świeciło się tam światełko nie widoczne dla osoby kierującej

inny koleś miał podobny przypadek tylko że z bagażnikiem

Opublikowano
  • Autor
może może ale po przejechaniu 15 km umarł całkiem tak że po przekręceniu kluczyka w pozycje 2 ledwo się zegary zaświeciły.... jeszcze nie padł mi nigdy zaden aku tak ze o 13godzinie pali jak złoto bez jęknięcia a 13:02 ani drgnie.....
Opublikowano
odpal na kable i jak bedzie zapalone auto odlacz klemę, jesli zgaśnie czyli alternator
Opublikowano
Na poczatku pożycz od kogoś aku i sprawdź ile amper pobiera ci samochód oczywiście wszytko wyłączone musi być przydał by ci się do tego specjalny miernik ale i zwykłym miernikiem dasz radę odłącz minus i jednym kablem miernika dotknij do słupka aku a drugim do odpietej klemy. Co do aku to czasem zdarza się ze zepsu się bez wcześniejszych objawów np dostał zwarcia i cele poszly się..
  • 2 lata później...
Opublikowano
  • Autor
Aku miał zwarcie po drodze rozpadł sie wśrodku reszta była ok